Cukormentes

Cukormentes

Hozzávalók

1
kisgyermek és felnőtt adaghoz
+
83 g almaszósz/baba almapüré (boltban kapható)
55 g olvasztott vaj
62 g tej
1 ek méz
135 g zabpehely
135 g liszt
½ tk sütőpor
50 g kókuszreszelék
2 db tojás
½ tk fahéj
½ tk vaníliaőrlemény

A nyújtáshoz

1 - 2 ek liszt

A díszítéshez

1 ek víz
1 tk kakaópor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Dínókeksz

A keksz, amelyet együtt süthetünk a gyerkőccel! Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, a klasszik vajas-cukros keksz egészséges, tápanyagokkal dúsított változata.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

1
kisgyermek és felnőtt adaghoz
+
83 g almaszósz/baba almapüré (boltban kapható)
55 g olvasztott vaj
62 g tej
1 ek méz
135 g zabpehely
135 g liszt
½ tk sütőpor
50 g kókuszreszelék
2 db tojás
½ tk fahéj
½ tk vaníliaőrlemény

A nyújtáshoz

1 - 2 ek liszt

A díszítéshez

1 ek víz
1 tk kakaópor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

A klasszikus vajas keksz ugyan finom, nagyon jó az állaga, de tele van cukorral. Így született ez a keksz, amit almapürével édesítünk, a zabpehellyel és a kókusszal pedig plusz rostokat adunk hozzá. Süssünk együtt a gyerkőccel, 1,5-2 év körül már menni fog! Sütikiszúróval kreatívkodhat, hozhatja a dinókat, sárkányokat, pónikat. Színes, natúr ételszínezéket tartalmazó ételfilctollal festheti is a kekszeket. Ez nagyon sok pozitív élményt és tapasztalatot nyújt számára az evésről, ételekről.

A dínókeksz elkészítéséhez a nedves hozzávalókat (almaszósz, olvasztott vaj, tej, méz) kimérjük egy tálba, és elkeverjük. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat (zabpehely, liszt, sütőpor, kókuszreszelék) is összekeverjük, beleütjük a tojást, beleszórjuk a fahéjat és a vaníliát, majd apránként hozzáadjuk a nedves mixet. Kézzel vagy géppel alaposan összedolgozzuk. A kész tésztát hűtőbe tesszük minimum 3 órára, de akár egész éjszakára is.

A hűtött tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a kívánt formára szúrjuk: mehet bele a dinóláb, a dinótest, vagy bármilyen sütikiszúróval formázhatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. 

Dínókeksz
Dínókeksz

Előkészítési idő: 15 perc Hűtés: 180 perc Sütési idő: 15 perc Összesen: 270 perc

TIPP: Készülj úgy, hogy a tésztát előző este bekevered, és másnap használható is!

Kekszet olyan babának kínáljunk, aki már nagyon ügyesen boldogul a darabos ételekkel, legalább 1-2 hónapja stabilan, ülve rág, minden probléma nélkül. Ne kezdőrágcsa legyen, a rágás tanulásához ott vannak a puha fingerfoodok, pufik. Ez azért fontos, mert a keksz a szájban pici morzsákra esik szét, és ha ez egy nem felkészült babával történik, előfordulhat, hogy öklendezni, köhögni fog tőle.

Ajánlott életkor:

Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost! 

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Ha tetszett a dínókeksz receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?