Így segítsünk a fogzástól szenvedő babánkon!

Hirdetés

Így segítsünk a fogzástól szenvedő babánkon!

Hirdetés
Nyűgösség, nyálzás, étvágytalanság, rágcsálás.. itt a fogzás ideje!
Hirdetés

Rengeteg tévhit él ebben a témakörben, viszont vannak bizonyítottan hatékony segítségek, hogy a kicsi ne szenvedjen, és az evésével se legyen különösebb probléma emiatt.

Mi az a fogzás?

A fogak kitörése általában kétoldalúan szimmetrikus, a bal és a jobb oldali fog hasonló időpontban bújik ki. Elsőként a metszőfogak törnek át (6-10 hónapos kor). A teljes, elsődleges fogazat (tejfogak) általában 30-33 hónapos korra jelenik meg.  

Melyek a fogzás tünetei?

Azt szögezzük le, hogy ez nem kellemes érzés! Van, amikor kifejezetten fáj, éppen ezért, ha a baba nagyon szenved, nem helyes azt mondani, hogy „ki kell bírnia ennyit, nem adok neki semmit ellene”. 

A duzzadt, vöröses fogíny, nyáladzás, ingerlékenység, ínyirritáció és a tárgyak rágcsálása normális. A szülők azonban gyakran számolnak be ilyenkor lázról, hasmenésről is, de ezek és a fogzás között nincs bizonyított összefüggés. Ha ezt tapasztaljuk, keressük fel a gyermekorvost, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben.

Fotó: freepik

Mi segíthet a fogzási tüneteken?

A fogzási tünetek kezelése palliatív, vagyis a tünetek enyhítésére szolgál. Ilyen a hűtött, hűvös rágókák, finomságok rágcsálása és a szisztémás fájdalomcsillapítás. Utóbbiban a gyermekorvos fog segíteni, mindenképp kérjük ki a véleményét.

A szakirodalom (pl. UpToDate orvosszakmai portál) nem javasolja a vény nélkül kapható különböző szereket, pl. homeopátiás gyógyszereket (egyes laboratóriumi elemzéskor nagyobb mennyiségű Atropa belladonna volt ezekben a szerekben, melynek tünetei: rohamok, nehéz légzés, letargia, álmosság, izgatottság, bőrpír, stb.), illetve a vényköteles helyi fájdalomcsillapítókat (pl. lidokain, benzokain – ezek 2 évnél fiatalabb gyermekeknél nem ajánlottak) fogzási fájdalom esetén. A gélek hatásossága a fogzás kezelésében nem bizonyított, és ártalmas lehet a portál szerint.

A legveszélyesebb tévhit

Aranyos és rendkívül sok szülői tapasztalat alapján segít a fájdalmakon a borostyán nyaklánc. Rengeteg helyen lehet kapni (bár több országban már betiltották!), és azt állítják róla a gyártók, hogy különböző energetikai tulajdonságai alapján, és abból fakadóan, hogy illóolaj szabadul fel belőle, segít a fogzási fájdalmakon. Nos, sajnos ez nem így van, sőt! Egyetlen bizonyíték sincs ezzel kapcsolatban, semmilyen illóolaj nem szabadul fel belőle, és amilyen cuki, olyan veszélyes. Szétharapva, majd lenyelve a szemeket fulladást okozhat, illetve a baba nyakát is elszoríthatja. Több eset is van, amikor a baba nyaka köré tekeredett, és komoly problémát okozott, kórházi kezelést is eredményezett. Éppen ezért ezt ne használjuk, higgyük el, nem fog segíteni, ráadásul veszélyes is. 

Mi van az étvággyal?

Az íny megduzzad a fogacska áttörése előtt. Ez fájdalmat okozhat, így az evés visszautasításával is járhat. Különösen, ha a baba ráharap valamire, és az nagyon fáj, akkor vissza fogja utasítani az evést. A babák körülbelül egyharmada veszíti el az étvágyát fogzáskor, az adatok alapján azonban ez csak a szemfogak kitörésekor (16-22 hónap) jellemző. 

Ami segíthet a szisztémás fájdalomcsillapítás és a hűtött rágóka kínálása mellett:

  1. Hűvös finomságok

Segítenek lehűteni a gyulladt fogínyt. Pürét fogyasztó babáknál az etetőhálóba tegyünk hideg banánt, barackot, mangót, esetleg a gyümölcsös, tejtermékes püré is hűvös legyen (DE a husis/halas ne!). Darabos ételt evő babáknál ezeket a gyümiket kicsit a fagyasztóba is tehetjük, akár pálcikára tűzve, és úgy kínálhatjuk a babának. Az áttörés fázisában kerüljük a túl savanyú ételeket (pl. citrusok, paradicsom), mert ezek csíphetik az ínyt. Szuper még a házi, pálcikás jégkrém (pl. görög joghurt és mangó), valamint az anyatej/tápszer pálcikás fagyasztása is működik ilyenkor, így hidratáljuk a babát, ha esetleg mást elutasítana ebben a pár napban.

  1. Puha finomságok

Néhány napig segíthet, ha a korábban fájdalmas harapási élményt elszenvedő baba puha finomságokat kap: sajtos makaróni, pürék, rizottó, puha gyümölcs.

  1. Rágcsálnivaló falatkák

A rágás és a harapás megkönnyebbülést jelent sok babának, hiszen ellennyomást biztosít a kitörő fogacskáknak. Kifli, kenyérhéj, esetleg párolt sárgarépa gerezd is jól jöhet ilyenkor. Azonban maradjunk a babával, mert előfordulhat, hogy túl sok ételt töm egyszerre a szájába.

Receptajánló: Színes jeges joghurtszelet és hideg eper-banán shake

Aggódjunk, ha kevesebbet eszik?

Ezen a néhány napon előfordulhat, hogy kevesebbet eszik a baba. Ha ez elhúzódik, és/vagy a baba az anyatejet/tápszert is elutasítja, esetleg más tünete is van, keressük fel a gyermekorvost. 

A hidratálásra nagyon figyelni kell, ez gyakoribb szoptatással, illetve 6 hós kor után a víz kínálásával biztosítható. 

És nem, ezt a fájdalmat nem kell elviselni, számos megoldás létezik a csökkentésére. Ha már szenved a kicsi, tényleg kérjünk tanácsot a gyermekorvostól a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer adagolását illetően.

Ha tetszett a cikk, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Szakirodalom:

https://www.uptodate.com/contents/anatomy-and-development-of-the-teeth

U.S. Food and Drug Administration. FDA News Release. FDA warns about safety risks of teething necklaces, bracelets to relieve teething pain or to provide sensory stimulation. Available at: https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm628932.htm (Accessed on December 21, 2018).

Abdulsatar F, Matsui D, Miller M, Taheri S. Teething necklaces and bracelets pose significant danger to infants and toddlers. Paediatr Child Health 2019; 24:132.

Saint Louis C. 10 Infant Deaths May Be Related to Teething Remedies, F.D.A. Says. New York Times, October 18, 2016. www.nytimes.com/2016/10/19/health/teething-remedies-infant-deaths.html?_r=0 (Accessed on October 20, 2016).

Meyers RS, Thackray J, Matson KL, et al. Key Potentially Inappropriate Drugs in Pediatrics: The KIDs List. J Pediatr Pharmacol Ther 2020; 25:175.

US Food & Drug Administration. Certain homeopathic teething products: FDA warning – Confirmed elevated levels of belladonna. http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm538687.htm (Accessed on January 30, 2017).

US Food & Drug Administration. Certain homeopathic teething products: Recall — confirmed elevated levels of belladonna. https://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm538687.htm?source=govdelivery&utm_medium=email&utm_source=govdelivery (Accessed on April 14, 2017).

US Food and Drug Administration. Homeopathic teething tablets and gels: FDA warning — risk to infants and children. http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm523435.htm (Accessed on October 03, 2016).

US Food and Drug Administration. Lidocaine Viscous: Drug Safety Communication- Boxed Warning Required – Should Not Be Used to Treat Teething Pain. www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm402790.htm (Accessed on June 26, 2014).

Questions & Answers: Reports of a rare, but serious and potentially fatal adverse effect with the use of over-the-counter (OTC) benzocaine gels and liquids applied to the gums or mouth www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm250029.htm (Accessed on August 03, 2012).

FDA Consumer Updates. Benzocaine and Babies: Not a Good Mix. Available at: www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm306062.htm (Accessed on August 03, 2012).

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?