Vegánság kismamaként? - így vélekedik a témáról a Nemakarokbeleszólni Esztere

Vegánság kismamaként? - így vélekedik a témáról a Nemakarokbeleszólni Esztere

Hirdetés
Mire figyeljünk a várandósság alatt, ha növényi étrendet követünk? Van-e szükség bármilyen extra vizsgálatra? Mennyire nehéz az orvosválasztás? Fancsikai Eszter nemcsak a terhessége teljes ideje alatt volt vegán, de kisfiát, Emilt is ebben a szellemben neveli. Mindketten kicsattannak az egészségtől. Létezik? Naná!
Hirdetés

Valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni a “Nemakarokbeleszólni”-lányokat, akik hetente több alkalommal jelentkeznek tabudöntögető témákkal és eszméletlen humorral megtámogatott rövid videókkal. A könnyed topikok mellett a népszerűséget és a nagy elérésüknek köszönhető figyelmet igyekeznek olyan fontos ügyekre is ráirányítani, mint a környezettudatosság, a body positivity vagy éppen a rendszeres testmozgás fontossága. Eszter saját YouTube-csatornáján számtalan videóban népszerűsíti a növényi étrendet, mesél a kezdetekről, tippekkel lát el az induláshoz, és motivál a folytatásban. 

Fancsikai Eszter vegán kismama
Fotó: Fancsikai Eszter

Az életmódváltást 2 év paleo diétával kezdte, majd 4 évvel ezelőtt elhagyta a húst, három hónappal később pedig teljesen növényi étrendre váltott, azóta semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt. Teherbeesésekor már vegán volt, és kétség sem férhetett ahhoz, hogy ez így is maradjon…

Bercely Judit: Kezdjük rögtön az orvosválasztás kérdésével. Nehéz volt olyan dokit találni, aki támogat a döntésedben? 

Fancsikai Eszter: Nagyon szerencsés vagyok, hiszen a rengeteg páciense ellenére sikerült bejutnom egy szakmailag nagyon elismert gyermekorvoshoz, Dr. Lengyel Boglárkához, amiről álmodni sem mertem. Még a terhességem elején kerestem fel, behívott, és végül el is vállalt, mint választott gyermekorvos. Ennek nagyon örültem, hiszen bármennyire is tájékozottnak és magabiztosnak érzem magam, nyilván nem vagyok orvos, és nagyon megnyugtató volt egy ennyire támogató és biztos háttér. 

BJ: Milyen kiegészítő vitaminokat szedtél? 

FE: Mióta növényi étrenden vagyok, azóta szedek B12-t és D-vitamint, előbbi a vegánoknak kifejezetten ajánlott. Mikor családalapításba fogtunk, elkezdtem folátot (jobban hasznosuló folsav) és mio-inozitolt fogyasztani, amit az endokrinológusom javasolt. Ezenkívül csak abból vittem be extra adagot, ami ilyenkor minden nőnek hasznos, mint pl. a magnézium és a vas. Kifejezetten terhesvitamint nem szedtem.

Fotó: Fancsikai Eszter

BJ: Ért bármilyen támadás a terhességed alatt azzal kapcsolatban, hogy nem eszel húst? 

A saját családom és a barátaim részéről szerencsére nem, a férjem egyébként mindenevő, de még ő sem próbált befolyásolni a döntésemben. A közösségi média már más műfaj, ott egyszerűen nem tudsz mindenkinek megfelelni. Mivel én eddig is rendszeresen, akár évente többször is jártam teljes laborvizsgálatra, így az orvosoknak sem volt kétsége afelől, hogy a legjobbat szeretném, nemcsak magamnak, hanem a kisfiamnak is. Ezért azt az alkut kötöttük, hogy amíg rendben vannak az eredményeim, azt eszem, vagy épp nem eszem, amit akarok. 

BJ: Volt ezzel bármi probléma a 9 hónap alatt?

FE: Mielőtt megszületett Emil, egy évet próbálkoztunk, így nagyon korán felkerestünk egy orvost, hogy kizárjuk annak a lehetőségét, hogy talán a növényi étrend miatt nem jön össze a baba. Az endokrinológus tanácsára elmentem egy dietetikushoz, és a találkozónk előtti egy hétben vezetnem kellett, hogy miből és mennyit eszem, majd természetesen elmenni a vonatkozó vizsgálatokra. Minden szerénység nélkül állíthatom, hogy a bevitt tápanyagok szempontjából tökéletesnek találta az étrendemet. Nem sokkal később kiderült, hogy az autoimmun pajzsmirigy betegségem állt a háttérben, ami sajnos a családunk nagy részét érintő betegség. 

Fancsikai Eszter vegán kismama
Fotó: Fancsikai Eszter

BJ: Emil már másfél éves, és ha jól tudom, ő is vegán. 

FE: Igen, így van. Féléves koráig kizárólag anyatejen élt, ekkor már 10 kg volt a súlya. Utána kezdtük el a falatkás hozzátáplálást. Most 17 hónaposan 13 kg, és megdöbbentően erős. Egyéves korában volt egy mindenre kiterjedő, teljes körű vizsgálat, mert rengeteg problémánk volt az alvással. Ekkor megnézte gyermekorvos, gyermekgyógyász, neurológus és gyógypedagógus is. Mindenhol azt mondták, hogy mentálisan és fizikailag is fél évvel előrébb jár, ezért nehezen tud kikapcsolni. A mérföldköveket, mint a forgást, a mászást és a járást is nagyon hamar kezdte. Az azzal kapcsolatos támadásokat pedig, hogy van-e jogom eldönteni, hogy eszik-e húst a gyerekem vagy nem, általában azzal szoktam elintézni, hogy pont annyi, mint ahogy más is saját belátása szerint eldönti, hogy ad-e csokit, cukrot az ilyen korú gyerekének. Valójában egy bizonyos korig minden döntést mi hozunk meg a gyermekeink helyett, ez csak egy a sok közül.

BJ: Most még ugye otthon van veletek, így nyilván azt eszi, amit tőletek kap. Mi lesz, ha közösségbe kerül?

FE: Ha minden jól megy, a következő hetekben kezdi meg a bölcsit. Ott szerencsére egyrészt van vegetáriánus opció, másrészt nagyon jó fejek, és rugalmasak is ebben a tekintetben, úgyhogy az ottani menüből fogja kapni az étel vegán elemeit, ha pedig egy-egy napon nagyon nem megoldható, akkor viszek neki külön egy vegán ételkiszállító cégtől. Valószínűleg ha közösségbe megy, nehezebb lesz kikerülni a húst, de nekem alapvetően eddig sem az volt a célom, hogy valami ellen neveljem. A veganizmus egy állatjogi mozgalom, aminek fő mozgatója, hogy minél kevesebbet ártsunk. Én elsősorban ezt szeretném átadni neki. Ha ennek ellenére, minden információ birtokában ő később mégis úgy dönt, hogy szeretne húst enni, akkor természetesen nem fogom neki megtiltani, hiszen nekem az a célom, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. 

Fotó: Fancsikai Eszter

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?