Hozzávalók
A raguhoz
- 300 g barna csiperkegomba
- 100 g shiitake gomba
- 300 g laskagomba
- 50 g vaj
- 2 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 30 ml olívaolaj
- 4 cm gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kakukkfű
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2 tk chilipaszta
- 60 ml szójaszósz
- só, bors
- 150 ml vörösbor
Az összeállításhoz
- 400 g durumpenne
- só
- 30 ml olívaolaj
- 150 g reszelt trappista
- 150 g parmezán
A besamelhez
- 40 g vaj
- 25 g finomliszt
- 2 ek miso paszta
- só, bors
- 1 tk szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 ml tej
- 1 db lime
Hozzávalók
A raguhoz
- 300 g barna csiperkegomba
- 100 g shiitake gomba
- 300 g laskagomba
- 50 g vaj
- 2 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 30 ml olívaolaj
- 4 cm gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kakukkfű
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2 tk chilipaszta
- 60 ml szójaszósz
- só, bors
- 150 ml vörösbor
Az összeállításhoz
- 400 g durumpenne
- só
- 30 ml olívaolaj
- 150 g reszelt trappista
- 150 g parmezán
A besamelhez
- 40 g vaj
- 25 g finomliszt
- 2 ek miso paszta
- só, bors
- 1 tk szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 ml tej
- 1 db lime
A penne-lasagne első lépéseként egy lábasban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a felcsíkozott gombákat. Nagyobb lángon 5-6 percig pirítjuk, aztán mehet bele a finomra vágott vöröshagyma, egy kevés olívaolaj, a reszelt gyömbér és a zúzott fokhagyma. Hagyjuk kicsit pirulni az alapot, majd hozzáadjuk a fűszereket: friss kakukkfű, sűrített paradicsom, chilipaszta, szójaszósz, só és bors kerül az alapba. Felöntjük a vörösborral, elkeverjük és 5-6 perc alatt kiforraljuk a bor alkoholtartalmát.
Közben sós, lobogó vízben felrakjuk főni a pennét 5 percig. (Nem kell teljesen puhára főzni, mert a sütőben fog elkészülni.) A főzővízből kiveszünk 2-3 merőkanálnyit és hozzáöntjük a gombás alaphoz. A tésztát leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal, elkeverjük és felhasználásig félrerakjuk.
A gombás alapot közepes lángon 15-20 percig főzzük, és amikor elkészült, kivesszük belőle a kakukkfűszárakat. Közben elkészítjük a besamel mártást, amihez vajat olvasztunk egy lábosban. Beleszórjuk a lisztet, habverővel csomómentesre keverjük, majd mehet hozzá a miso paszta, só, bors, a szerecsendió és a zúzott fokhagyma. Elkeverjük, pár percig pirítjuk, aztán felöntjük a tejjel és ismét csomómentesre keverjük. Belereszeljük egy lime héját és a felének a levét is belenyomjuk, majd közepes lángon habverővel addig kevergetjük, míg besűrűsödik.
A penne-lasagne összeállítása:
Ezután jöhet a rétegezés. Egy tepsi aljára kenünk a besamelből, erre mehet a tésztából szépen egymás mellé sorakoztatva egy réteg, majd a gombás szósz, újabb adag besamel, reszelt trappista és parmezán, majd ismét tészta, gombás ragu, besamel és a reszelt sajtok. Ezt addig ismételjük, amíg a végén tele lesz a tepsi, a tetejére már csak egy réteg besamel és a maradék reszelt sajt kerül. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréses + grillfunkción 25 perc alatt megsütjük. (Ha nektek nincs ilyen opciótok, süssétek 180 fokon 20 percig, majd grillfunkcióra kapcsolva pirítsátok meg a tetejét 10 perc alatt.) Mielőtt felvágnánk, legalább 60 percig pihentetjük, hogy szépen lehessen szeletelni.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 25 perc
- Pihentetési idő: minimum 60 perc
Ha tetszett a penne-lasagne recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!