Ha azt mondjuk: perfekt krumplipüré, mi jelenik meg a lelki szemeid előtt? Egy nagy tál gőzölgő, halványsárga, selymesen krémes és habkönnyű köret, aminek legszívesebben egy nagy kanállal esnél neki, akár magában is? Már az említésére is összefut a nyál a szánkban…
És bár a krumplipüré-készítés nem túl nagy ördöngösség, van pár olyan pontja a folyamatnak, ahol el lehet csúszni vele. Persze a darabos, nem teljesen homogén krumplipüré is ehető, de ha igazán ütős köretet szeretnél tálalni, akkor az alábbi hibákat mindenképp küszöböld ki!
1) Nem figyelsz a krumpli típusára
Erős túlzás lenne azt állítani, hogy bizonyos típusú burgonyákból lehetetlen pürét készíteni, de hidd el, érezhető különbség van az egyes fajták között. Ha a megfelelő típust választod, a végeredmény nemcsak finomabb lesz, de jóval kisebb lesz az esély arra is, hogy menet közben félresikerül valami. Főzéshez, azaz a krumplipüré készítéséhez elsősorban a B típusú, fedőnevén „főzni való” burgonyát érdemes választani. Ezek kissé lisztes textúrájúak, kevésbé főnek szét, mint a C jelzésű, „sütni való” fajták. Jellemzően ilyenek a pirosas héjú burgonyák, például a balatoni rózsa, a desiré vagy a red scarlet.
2) A már forró vízbe dobod a krumplit
Elsőre logikusnak tűnhet, hogy ha szeretnéd felgyorsítani a főzési folyamatot, akkor a már lobogva forró vízbe dobod a krumplit, de hidd el, nem jó ötlet. Ezzel ugyanis csak azt éred el, hogy a krumpli külseje még azelőtt szétfő, hogy a belseje teljesen megpuhulna. Egy kívül pépes, belül még ress krumpli pedig nem éppen jó alapanyag a sima, egynemű krumplipüréhez…
A megtisztított (héjas vagy héjtalan) burgonyát tedd egy lábasba, öntsd fel vízzel, és így tedd fel főni, hogy minden része közel azonos időben főhessen át egységesen. Az is fontos, hogy ne variáld a fajtákat, egyszerre egyféle, közel azonos méretű burgonyákkal dolgozz. Ha nagyon eltérő méretűek, akkor inkább darabold fel őket egységes méretűre, és így tedd a lábasba, hogy tényleg minden egyszerre készüljön tökéletesre.
3) Szerénykedsz a sóval
A burgonya egyike azon alapanyagoknak, amik meglehetősen sok sót vesznek fel. (Nem véletlen, hogy az elsózott levesek megmentőiként híresültek el…) Éppen ezért már a főzővizet is érdemes bőségesen megsózni: fél kiló burgonyához 1 evőkanál sóval számolhatsz. Ezzel a trükkel már a főzési folyamat végén is ízesebb lesz a krumpli, és közvetlenül a pürébe kevesebb só is elegendő lesz.
4) Turmixgépben készül a krémes krumplipüré? Véletlenül sem!
Ha igazán krémes és habos krumplipüréről álmodozol, megfordulhat a fejedben: mi lenne, ha a főtt krumplit a turmixgépbe tennéd? Eláruljuk: katasztrófa. Na jó, a világ azért nem fog kifordulni a négy sarkából, de a selymes, könnyű püré helyett egy ragacsos, nyúlós masszát fogsz kapni. A turmixgép éles kései „kiszabadítják” a krumpliban található keményítőt, ami aztán ehető (de inkább ehetetlen) tapétaragasztót csinál az ételből. Ha a krumplinyomóval nem elég krémes a végeredmény, a teljesen megfőtt krumplit átpasszírozhatod egy szűrőn, de az is jó megoldás, ha kézi vagy gépi habverővel (de nem rúdmixerrel!) mész neki.
5) Meleg krumplipüré, hideg tej és vaj? Ajajj…
Mindenki a saját ízlése szerint döntheti el, hogy tejjel, vajjal, tejszínnel, vagy éppen ezek valamilyen arányú kombinációjával készíti a krumplipürét. Egy dologra azonban mindegyik esetben érdemes figyelni: a tejtermékeket ne egyenesen a hűtőből kivéve add hozzá! Amellett, hogy a hűtőhideg tej, vaj és tejszín hamar lehűti a készülő fogást, a krumpli sem tudja kellően hatékonyan „felvenni” ezeket, vagyis nem lesz olyan selymes és finom a végeredmény. Ráadásul többet is kell majd dolgoznod vele, hogy összeálljon a püré.
Még a krumplipucolás előtt vedd ki a hűtőből az alapanyagokat, és várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre melegednek. Sőt, a tej esetében a legjobb, ha felforralod, mielőtt a krumplihoz adnád, így a kész püré sem fog olyan hamar megromlani. Ha pedig véletlenül kicsit többet öntöttél hozzá a kelleténél, semmi pánik! Tedd be a hűtőbe – másnap, újramelegítés után tökéletes lesz az állaga!
Ha tetszett a krumplipüré elkészítéséről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!