A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A fagyisdobozban lapuló pörkölt és a biztonsági tartalékként szolgáló pizza mellett simán elfér a fagyasztóban egy, vagy akár több adag leves is. Csak előkapod, kiengeded, és már kanalazhatod is a laktató és melengető finomságot. Most ahhoz hoztunk pár hasznos tippet, hogy a fagyasztott leves újramelegítés után is ugyanolyan élvezetes legyen, mint frissen főzve!
Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt lefagyasztod
Bármennyire is szeretnél már túlesni az egészen, fontos, hogy megvárd, amíg teljesen kihűl a leves, csak utána tedd be a fagyóba. Ha még melegen, ne adj’ isten forrón kerül a gépbe, akkor megvan rá az esély, hogy átmenetileg megemelkedik a hőmérséklet a fagyasztóban, emiatt a már lefagyasztott dolgok olvadásnak indulhatnak.
Azt pedig tudjuk, hogy a kiolvadt ételek újrafagyasztása élelmiszerbiztonsági szempontból nem szerencsés. Arról nem is beszélve, hogy a hirtelen hőmérsékletkülönbség a levesnek sem tesz jót. Ha szeretnéd felgyorsítani a folyamatot, akkor a levest oszd el kisebb adagokra, és az ételtárolókat helyezd egy jeges vízzel töltött tálba.
Oszd el kisebb adagokra
A kiporciózás több szempontból is jó ötlet fagyasztás előtt. Azontúl, hogy felgyorsítja a lehűlést, a későbbi újramelegítésnél is sokkal könnyebb dolgod lesz, főleg akkor, ha egyszerre csak egy adag levest szeretnél kiolvasztani. Ráadásul a fagyasztóba is egyszerűbb lesz bepakolni a kisebb méretű ételtárolókat.
Frissen add hozzá a zöldségeket
Ha eleve úgy álltál neki a főzésnek, hogy előre készítesz nagyobb adagot, ami egyenesen a fagyasztóba megy majd, a legjobb, ha csak az alapot készíted el, és a bele való zöldségeket inkább frissen főzöd bele a már felmelegített levesbe. A levesben a fagyasztóba kerülő zöldségek megszívják magukat folyadékkal, fagyáskor pedig a jégkristályok szétnyomják a rostokat. Ennek a folyamatnak köszönhetően lesz felmelegítés után szottyos és pempős állagú a végeredmény.
A tejterméket hagyd ki belőle
A tejszín és a tejföl is hajlamos rá, hogy fagyasztás közben különválik benne a folyadék és a zsiradék, ezért újramelegítés után „ikrás” lehet a leves, azaz úgy nézhet ki, mintha kicsapódott volna. Ezért a legjobb, ha a tejtermékeket frissen adod hozzá a leveshez. Készítsd el az alapot, hűtsd le, majd a fagyóból kivéve, kiengedés után, újramelegítésnél add hozzá a kimaradt tejterméket, természetesen a szükséges hőkiegyenlítés után.
Tésztát a fagyasztott levesbe? Csak azt ne!
A magas keményítőtartalmú összetevők egyik sajátossága, hogy meglepően sok folyadékot képesek magukba szívni. Ez pedig fagyasztáskor és kiengedéskor nem tesz túl jót a levesnek. A tészta, a gombócok, a különböző gabonák (rizs, árpa, bulgur stb.), sőt a burgonya is megszívja magát folyadékkal, így újramelegítés után pempős, már-már püréhez hasonló állaguk lesz. Ez pedig minden, csak nem túl étvágygerjesztő, igaz? Ha lehet, ezeket érdemes frissen elkészíteni, és a már újramelegített levesbe szedni belőlük.
Címkézd fel a fagyasztott ételeket!
Tegye fel a kezét az, aki még soha nem vakargatta a fejét kétségbeesetten, amikor a fagyasztó hátuljából előkerült egy ránézésre felismerhetetlen ételköltemény? Ezt a bakit pofonegyszerű elkerülni, ha fagyasztás előtt felcímkézed a tárolót. Erre érdemes ráírni az étel nevét és azt, hogy mikor készült, így egyszerűbb nyomon követni azt is, hogy kb. meddig áll el biztonságosan a hidegben.
A hőkezeletlen, nyers és friss gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat 6-8 hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban, de a már hőkezelt ételeket (pl. pörkölteket, ragukat) 2-3 hónapnál tovább nem érdemes őrizgetni. A kenyérfélék esetében 2-3 hónappal érdemes számolni.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!