Hozzávalók
A pizzatésztához
- 500 g pizzaliszt
- 2 g friss élesztő
- 325 ml langyos víz
- 2 ek olívaolaj
- ½ tk só
- 2 ek olívaolaj
A pizza nyújtásához
- 100 g rétesliszt
A paradicsomszószhoz
- 460 g hámozott paradicsom
- 5 levél bazsalikom
- 2 db chili
- 1 mk só
- 6 ek olívaolaj
A feltétekhez
- 4 csomag vizes mozzarella (100 g-os kiszerelés)
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g fekete olívabogyó
A díszítéshez
- 20 levél friss bazsalikom
- 20 g parmezán
- 4 ek olívaolaj
Arrabbiata pizza
Hozzávalók
A pizzatésztához
- 500 g pizzaliszt
- 2 g friss élesztő
- 325 ml langyos víz
- 2 ek olívaolaj
- ½ tk só
- 2 ek olívaolaj
A pizza nyújtásához
- 100 g rétesliszt
A paradicsomszószhoz
- 460 g hámozott paradicsom
- 5 levél bazsalikom
- 2 db chili
- 1 mk só
- 6 ek olívaolaj
A feltétekhez
- 4 csomag vizes mozzarella (100 g-os kiszerelés)
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g fekete olívabogyó
A díszítéshez
- 20 levél friss bazsalikom
- 20 g parmezán
- 4 ek olívaolaj
Mivel az arrabbiata pizza tésztája 24 órán át kel, először ennek állunk neki. Egy dagasztógépbe szitáljuk a lisztet, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Bekapcsoljuk a gépet 3-as fokozaton és miközben dolgozik, folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet. Ha felvette az összes vizet, 5-ös fokozaton 10 percig dagasztjuk a tésztát. Ezek után mehet hozzá a só, és még 5 percig dagasztjuk.
A pizzatészta kelesztése:
A tésztát folpackkal lefóliázzuk és szobahőmérsékleten (22-24 fok) kelesztjük 6 órán keresztül. Utána kissé leolajozzuk és széthúzzuk, mint a rétestésztát, jó vékonyra, aztán összehajtogatjuk, mint egy lepedőt, ezzel is még több levegőt juttatunk a tésztába. Egy nagy bucit formázunk belőle, majd újabb 30 perc kelesztés következik lefedve. Végül 4 részre (200-210 g-os darabokra) osztjuk a tésztát és bucikat formázunk belőle. Egy zárható fedelű dobozba tesszük őket, egymástól kellő távolságot hagyva, hogy ne keljenek össze. Hűtőbe tesszük minimum 12 órára. Másnap, sütés előtt pár órával kivesszük a hűtőből a pizzatésztát és szobahőn kelesztjük még, továbbra is lefedve.
A pizzaszósz elkészítése:
A pizzaszószhoz a hámozott paradicsomot a kezünkkel darabosra nyomkodjuk – nem kell egynemű pürét készíteni belőle, hadd lehessen ráharapni a paradicsomdarabokra a pizzán. Hozzáadjuk az aprított bazsalikomot és chilit, a sót és az olajat, és jól összekeverjük. A mozzarellát kisebb darabokra tépkedjük, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágjuk. Az olívabogyót egészben fogjuk felhasználni, ezért azt csak lecsepegtetjük.
Beizzítjuk a sütőt: a háztartási sütőt maximumra fűtjük, ami általában 230-250 fok között van, és az sem hátrány, ha beszerzünk hozzá egy sütőkövet. Ha pizzakemencével dolgoztok, fűtsétek fel annyira, hogy a pizzakő elérje a 400 fokos hőmérsékletet. (Ezt egy lézeres hőmérővel a legegyszerűbb belőni.)
Az arrabbiata pizza megformázása:
Egy nyújtódeszkát beszórunk rétesliszttel – ezen fogjuk kinyújtani a pizzatésztát. Először a tésztalabda közepétől kifelé haladva az ujjaink begyével kinyomkodjuk a levegőt, így tudunk egy peremet kialakítani. Majd a tenyerünkkel óvatosan, körkörös mozdulatokkal elkezdjük kiszélesíteni a tésztát. Arra ügyeljünk, hogy legyen a tészta alatt kellő mennyiségű rétesliszt, hogy ne tapadjon le. Ha jól dolgoztunk, akkor egy szép kerek, peremes pizzatésztát kapunk. Ne csüggedjetek, ha nem teljesen kerek, nem ezen fog múlni!
Áthelyezzük a pizzalapátra a tésztát (a lehető legkevesebb rétesliszt kíséretében) és megkenjük a pizzaszósszal, erre pedig rádobjuk a mozzarellát, az olívabogyót és a fokhagymát, hogy mindenhova jusson. Ezután mehet is a sütőbe, ahol néha megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön.
Ha megsült a pizza, kivesszük egy pizzatányérra, rátépkedjük a bazsalikomleveleket, reszelünk a tetejére a parmezánból és meglocsoljuk az olívaolajjal. Buon appetito!
- Elkészítési idő: 24 óra
- Sütési idő pizzakemencében: 2 perc
- Sütési idő sütőben: 10 perc
Ha tetszett az arrabbiata pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!