Hirdetés

Arancini, az olasz csúcs street food

Hirdetés

Arancini, az olasz csúcs street food

Azt tudjuk, hogy egy gondosan elkészített rizottó a világ legfinomabb ételei között van, de nem szabad ám ennyivel megelégednünk. Formázzunk belőle golyókat, panírozzuk be és rántsuk ki őket!
Hirdetés

Hozzávalók 4 személyre

A rizottóhoz:

  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár arborio rizs (300 g)
  • bors
  • 150 ml száraz fehérbor
  • kb. 800 ml alaplé vagy víz
  • 1 nagy marék reszelt parmezán
  • fél csokor bazsalikom

Az arancini formázásához:

  • 1 nagy marék fehér cheddar sajt
  • olívabogyó
  • mini mozzarella
  • liszt
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

A mártogatóshoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 kisebb chili
  • 1 ek reszelt parmezán
  • 1 darabolt paradicsom konzerv
  • 1 csokor bazsalikom

A rizottóhoz egy serpenyőbe öntjük az olajat és elkezdjük megdinsztelni rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst és pár percig kevergetjük, hogy opálossá váljon. Ekkor mehet hozzá a fehérbor fele, majd amikor ezt magába szívta jöhet a maradék bor és kevés víz vagy alaplé. Folyamatosan kevergetve, és  fokozatosan adagolva hozzá a folyadékot, krémesre főzzük a rizottót. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a parmezánt, a főzés végén pedig az apróra vágott bazsalikomleveleket. Mikor kész, hagyjuk kihűlni és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára, de még jobb ha egy egész éjszakát állni hagyjuk.

Másnap kivesszük a rizottót a hűtőből, hozzákeverjük a reszelt cheddart, kiveszünk egy egy diónyi mennyiséget a masszából, a közepébe nyomunk egy-egy olívabogyót vagy mozzarellát és golyót formázunk belőlük. A  golyókat bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket és bő, forró olajban kisütjük.

A mártogatóshoz kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott chilipaprikát, a paradicsom konzervet és a parmezánt és 10-15 perc alatt összefőzzük, a végén mehet bele a felaprított bazsalikom. A kisült arancinit a paradicsomos mártogatóssal tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?