7+1 AGYBETEG RÁNTOTT ÉTEL
Azt már régóta tudjuk, hogy rántva minden finomabb, de azért akad néhány olyan alapanyag, amiről nem feltétlenül jutna elsőre eszünkbe ez a technológia. Tegyük hát félre minden kifinomultságunkat és igényességünket, majd ássunk a dolgok mélyére!
1. RÁNTOTT SNICKERS/MARS SZELET
Bizonyos kultúrákban előszeretettel rántanak ki csokoládékat forró olajban. Tegye fel a kezét, aki azt gondolta, hogy ekkora állatságra csak az amerikaiak lehetnek képesek! Nos igen, ők is előszeretettel nyúlnak ehhez a finomsághoz, ám eredetileg fura módon Skóciából származik a recept. A Haven Chip Bar nevű helyen találta fel egy géniusz, akinek azóta is imába foglalják a nevét az öngyilkosságra is alkalmas, borzasztóan egészségtelen ételek szerelmesei.
2. CORN DOG
Nem túl meglepő módon a palacsintatésztában kisütött virslit sem Lyonban, vagy Milánóban találták fel, a szálak az Amerikai Egyesült Államokig vezetnek, ezen belül is a vidámpark szektort kell felelőssé tenni a kukoricakutyáért. Egy nevéhez hűen kukoricaliszttel és kukoricadarával túrbózott, kimondottan sűrű, palacsintatésztaszerű masszába mártják a pálcikára felhúzott virsliket, majd ha a matéria kellőképpen belepte azokat, akkor forró olajba vetik és bezabálják. Az egészben a legnevetségesebb, hogy ez a szörnyen hangzó dolog valójában tök finom.
3. RÁNTOTT VAJ
Amikor azt gondolnánk, hogy az egészségtelen táplálkozás poklában már nem lehet mélyebbre süllyedni, akkor előkerül a rántott vaj, hogy garantáltan hazavágja a koleszterinünket. A pálcikás verziót kell kiemelnünk, amely
elterjedéséért szintén az amerikai vidámparkokat lehet okolni. A jó hideg vajat felhúzzák egy fa pálcikára, megforgatják egy masszív, fahéjas tésztában (hasonló állagot kell elképzelni, mint a corn dog esetében) és kisütik az olajban. Nincs mit szépíteni ezen: ez egy nagy darab vaj, cukros tésztában, olajban kisütve – valószínűleg amerikainak kell születnünk ahhoz, hogy ezt felfogjuk. (Vegánoknak tudjuk javasolni a rántott margarint.)
4. RÁNTOTT SÖR – WTF?
Ha a Föld nevű bolygóra születtél (vagy igazából bárhol a Naprendszerben), akkor az első kérdés, ami felmerülhet benned az az lesz, hogy „mégis hogyan lehetne kirántani bármit, ami folyékony?”, a második pedig „még ha lehetséges is ez, de mi értelme van??” Furcsa módon mind a kettőre van válaszunk. Alapvetően egy kis csalásról van szó, mert persze magát a sört nem lehet kirántani, ellenben a listán található többi ételhez képest egy meglepően kifinomult módszerrel elő lehet állítani egy jópofa sörös szirupot. Ehhez sörre, vajra és golden syrupra van szükség. Utóbbi a cukorgyártás során előállított folyadék, melynek állaga mézhez, vagy még inkább a juharsziruphoz hasonló és az angolszász kultúrában igen népszerű alapanyag. A három cucc összekutyulásából készített szirupot tésztába töltik, amelyet általában ravioli alakzatúra formáznak meg. Ja és persze kisütik olajban.
5. RÁNTOTT MAKARÓNI
A listán szereplő többi furasághoz képest ez egy szenzációs éttermi főfogás. Adott egy mac&cheese, vagyis sajtos makaróni, ami már eleve gondoskodik az egészséges táplálkozásunkról, hiszen egy besamel alapú sajtmártásba forgatott tésztáról van szó. Ez a kaja frissen elkészítve nagyon finom, de másnapra egy gusztustalan masszává dermed össze a frigóban, amit vésővel kell kivakarni a tálból. Nos, ahelyett, hogy ezt a szörnyeteget kidobnánk a francba, formázzunk belőle inkább kis golyókat, amiket egy klasszikus panírozást követően rántsunk ki, majd tárcsázzuk a kardiológusunkat.
6. JELLY BEANS
A Jelly Beans, (vagy magyar fordításban a röhejes zselébab) egy Amerikában nagyon népszerű cukorka, aminek specialitása, hogy a legkülönfélébb ízekben kapható – kábé olyan, mint a Harry Potter mindenízű drazséja. Nálunk a szerkesztőségben egyszer egy sörös változat járt, aminek meglepően ocsmány íze volt, de létezik még a szériában fogkrém, kutyakaja és döglött hal ízű is. Konzervatívabb arcok persze megelégszenek a körtés, kókuszos, vagy éppen popcornos ízekkel is, a lényeg a lényeg, hogy bár nem fogjátok elhinni, de Amerikában még ezt is kirántják. Persze a főszerepet itt azért inkább a masszív, édes tészta kapja, amiben csak egyfajta bónuszként szolgál a meglepő ízű cukorka.
7. RÁNTOTT VELőRÓZSÁK
A 2000-ben megjelent Velőrózsák c. Kispál album állítólag azért kapta ezt a címet, mert Kispál András meglátta az ételt egy vendéglő étlapján és nagyon megtetszett neki ez a szó. Maga a tétel egyébként egy igazi retro cucc, ami a ’70-es években minden tipikus kisvendéglő étlapján megtalálható volt, akárcsak a resztelt máj, a rántott borjúláb, vagy a vesevelőből készült ragu. A következő módon készítették: eltávolították róla a hártyát (más néven agyburok, hmm nyami:D), aztán sós-ecetes vízben leforrázták, lecsepegtették, majd hagyományos panírba forgatták, végül bő zsírban kisütötték. Elengedhetetlen kísérője volt a rizs és a jófajta tartármártás. Hiányzik? Jó, hogy eltűnt? Írjátok meg kommentben!
+1: RÁNTOTT TÚRÓ RUDI
Ha a rántott Mars szelet világhódító útra indulhatott, akkor mi sem maradhatunk ki a buliból! Ugyanezt miért ne készíthetnénk el nemzeti büszkeségünkkel, a Túró Rudival? Elő kreatív séfek, legyen köztetek olyan, aki fel meri tenni ezt a cuccot a hamburgerezője étlapjára a desszertek közé! 😀
A FOLYTATÁSBAN: ez a velőrózsa cucc bizony megihletett minket, úgyhogy a következő cikkben a magyar kisvendéglőkből eltűnt slágerkajákat fogjuk kielemezni. Ha van olyan étel, ami alapkellék volt a szocreál gasztróban, de hiányzik nektek a mai kínálatból, vagy esetleg tudtok olyan helyekről, ahol még mindig ilyen retro kajákat főznek, akkor ne habozzatok, írjátok meg nekünk a Facebookon kommentben!