Hozzávalók
- 500 g fagyasztott fejtett bab
- 2 db babérlevél
- 800 ml víz
- só
- 15 g sertészsír
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 mk fűszerpaprika
- 30 g finomliszt
- 100 g tejföl
- 1 tk mustár
- 1 tk 10%-os ecet
Fejtettbab-főzelék
Hozzávalók
- 500 g fagyasztott fejtett bab
- 2 db babérlevél
- 800 ml víz
- só
- 15 g sertészsír
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 mk fűszerpaprika
- 30 g finomliszt
- 100 g tejföl
- 1 tk mustár
- 1 tk 10%-os ecet
A fejtettbab-főzelékhez a babot és a babérlevelet feltesszük főni annyi vízben, ami egyujjnyira ellepi. Amikor forr, sózzuk. Addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul – ez a fagyasztott babnál kb. 20 perc.
Mikor a bab szinte teljesen puha, elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben, közepesen forró hőfokon felmelegítjük a zsírt, majd 6-8 perc alatt megdinszteljük rajta a zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk fűszerpaprikát és a lisztet, majd további egy percig pirítjuk. Ekkor a bab főzővizéből kanalazunk hozzá 1 kanálnyit és csomómentesre keverjük. Ne lepődjünk meg, a kis hagymakockák miatt olyan lesz, mintha csomós maradt volna a rántás, pedig erről szó sincs. Egyenletes tempóban csurgatva hozzáadjuk a rántást a babhoz. Fontos, hogy mindeközben folyamatosan keverjük a főzeléket, hogy ne csomósodjon be.
Amikor elkezd sűrűsödni a főzelék, hozzákeverjük a tejfölt, a mustárt és az ecetet. Sült debrecenivel tálaljuk, és a tetejét megszórjuk finomra vágott lila hagymával.
- Elkészítési idő: 35 perc
Ha tetszett a fejtettbab-főzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!