A reggeli rántotta szuper megoldás egy szendvicsbe vagy wrapbe is. Fejenként 2-3 db tojás a sztenderd adag, de mérettől függően természetesen több is engedélyezett. 🙂
4 tipp a reggeli rántottához
1. A serpenyőt érdemes közepes lángon alaposan felmelegíteni. Ha hideg serpenyőbe öntjük a felvert tojást, könnyen letapad, és aztán csak kapargatni lehet.
2. A tojást mindig alaposan fel kell keverni a serpenyőbe öntés előtt, lehetőleg habverővel, hogy a belekevert levegő fellazítsa.
3. Zsiradék használata: A vajat azoknak ajánljuk, akik kevésbé átsütve szeretik, mert könnyen megég a hosszú sütés során. Ebből következik, hogy az átsült változathoz étolajat vagy zsírt ajánlunk. A nagyobb darabokat kedvelők csak néhányszor keverjék át a sülő rántottát a széle felől középre, a kisebb darabokat kedvelők bátran kavargassanak.
A sütéshez érdemes tapadásmentes serpenyőt használni, és a tojás átkeveréséhez a szilikonos spatula a legjobb barátunk.
A francia változat vízgőz felett készül, így a klasszikus pirult felület kialakulása lehetetlen. Itt arra kell figyelni, hogy el ne kezdjen szürkülni.
4. Tálaláskor érdemes a kívánt állagnál kicsit hamarabb kiszedni a serpenyőből, mert még tovább készül. A szép tálaláshoz szedjétek tálalógyűrűbe vagy egy bögrébe, és abból fordítsátok a tányérra. Ha több főre készítitek a rántottát, fokozottan igaz, hogy még folyósan hagyjátok abba a hőkezelést, mert amíg meleg, tovább készül.
A sütésére használt forró serpenyőt érdemes kihasználni egy kis pirítós, gomba vagy más feltét sütéséhez.
Ha nem csak natúran ennéd a rántottád
Előre érdemes lepirítani a hagymát, a gombát, a paprikát, a szalonnát, a sonkát és a kolbászt. Míg a serpenyőbe öntött tojásba keverjük a sajtot, a paradicsomot – ez pirításkor levet eresztene –, esetleg a krémsajtot, hogy krémesítse.
Mi a különbség a rántotta és az omlett között?
A rántottához hagyományosan nem keverünk tejet vagy tejszínt, az omletthez azonban igen. Sőt egyes források szerint egy kis liszttel is stabilizálták régen.
A másik lényegi különbség, hogy a rántottát többször átkeverve kell megsütni, az omlettet nem szabad kevergetni.
A harmadik különbség, hogy a rántottát közepes lángon érdemes sütni, az omlettet pedig kifejezetten magas hőmérsékleten ajánlott, hogy először az egyik oldalát, majd átfordítva a másik oldalát is meg tudjuk pirítani. A magas hőmérséklet segíti, hogy egy kicsit felfújódjon a tejszínnel a tojás.
Nem kötelező mindkét oldalát megsütni, hiszen ha az ember csak félbehajtja, a közepe kellemesen lágy marad az azt kedvelőknek.
Érdemes a közepébe szórni egy kis reszelt sajtot vagy akár vajon átfuttatott spenótot, esetleg zöldségeket.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!