Mi fán terem a spárga?
A spárga neve a görög eredetű “asparagos” szóból ered, aminek jelentése friss hajtás. Nagy múltra tekint vissza Európában és Ázsiában is, és nemcsak afrodiziákumnak, hanem mindennapi ételnek is tökéletes.
A-, B-, C- és E-vitamint, fontos nyomelemeket és több ásványi anyagot is tartalmaz, kalóriatartalma elenyésző, ami lássuk be, újabb pont neki a bikiniszezon előtt.
Mielőtt rátérnénk arra, hogyan készítsünk spárgát, fontos megnézni a különbözőségeket a két fajta között. A fő különbség a fehér és zöld spárga között, hogy a zöld hajtásai a föld fölött, a fehér pedig a föld alatt növekszik. Mindkettő hajtását sípnak nevezik, amik akár 30 cm-esekre is megnőnek. A telepített növény hosszú éveken keresztül képes teremni. Többet is megtudhattok, ha elmentek egy termesztőhöz, és szedd magad akcióban megismerkedtek a növénnyel.
A spárgát a mai napig kézzel szedik, termesztési körülményei mellett ez is magyarázza a magas árát.
Hogyan válasszunk?
A jó spárga kemény, és a legkevésbé sem szivacsos állagú. A szárak egyenesek, a rügyek pedig nincsenek szétnyílva. Víztartalma relatív magas, ezért könnyen romlik. Ha szépet is kapunk, hűtőben kell tárolni, és nem ajánlatos 2-3 napnál tovább halogatni az elkészítését. Nedves konyharuhába csomagolva nyerhetünk neki még 1-2 napot.
Ha nem szép zöld színű, esetleg a fehér megsárgult egy kicsit, mindenképp azonnali fogyasztásra van ítélve, tárolni már nem érdemes. A spárgát jó állapotában is enyhén kesernyés íz jellemzi, ez fokozottan igaz a túlérett darabokra, így az ebből készülő ételeket intenzívebben kell fűszerezni.
Hogyan készítsünk spárgát? – Fontosak az előkészületek
Sokan nem teszik meg, de felhasználás előtt a spárgát is bő, jéghideg vízben érdemes átmosni, áztatni kicsit, ezzel felfrissítjük és természetesen le is tisztítjuk.
A spárga szárán található kis háromszög alakú leveleket érdemes leszedni, ezek nem finomak, és nehezen emészthetőek. A spárga szárát érdemes egy hámozóval végigpucolni úgy, hogy a rügytől lefelé húzzuk a peelert. Ha krémlevest készítünk belőle, ezzel a módszerrel nem találkozunk majd hosszú rostokkal, így már átszűrni sem lesz szükségszerű.
A zöld és fehér spárgának egyaránt a rügye a legfinomabb része, de az egész hajtás – más néven síp – is ehető. A szár alja általában megvastagodik, nincs igazán íze, és nem kellemes az elfogyasztása. Természetesen levágni is lehet, de a spárga ezt a száraz részt könnyen elengedi, így ha csak meghajlítjuk, ez a része letörik róla.
A vastagabb szárakat érdemes elkezdeni hamarabb hőkezelni, mert ezeknek akár kétszer annyi idő is kellhet, mint a zsenge, vékony hajtásoknak. Ez blansírozás tekintetében plusz 2 percre is rúghat, így a vastagabb részeket ennyivel hamarabb dobjuk a vízbe, sütésnél pedig 3-4 perccel hamarabb érdemes betenni a nagyobb darabokat.
Salátának, előételnek és köretnek is szuper
A spárgát el lehet tenni savanyúságnak, kovászolni is alkalmas. De az íze leginkább frissen az igazi.
Szuper alapanyag salátának is, ehhez a hámozóval hosszú, vékony szálakra bontjuk, és enyhén megsózzuk, hogy kicsit felpuhuljon. Persze, mehet nagyobb darabokban is, ha úgy jobban szereti valaki.
Szintén megszokott, hogy előételként fogyasztják pl. buggyantott tojással és hollandi mártással. A spárgának nagyon jól állnak a savak, de ahhoz, hogy a legjobb ízt hozzuk ki belőle, a forrázáskor a vízbe a só mellé egy kis cukrot is érdemes tenni, ez ugyanis tompítja a kesernyés ízhatást. Ezt segítendő enyhén édeskés pácba, vagy egy kis mézzel meglocsolva ajánljuk a sütését.
A spárga a korai grillszezon szuper körete is lehet, pácolva vagy natúr is remek faszénen sütve. Amúgy is jól bevált köret steak mellé.
Ha sütőben sütjük, akkor viszont fontos, hogy zsiradékot is adjunk hozzá, légkeveréssel vagy nem elég magas hőmérsékleten ugyanis könnyen kiszáradhat. Ezért szuper kaja a baconbe tekert vagy vajjal sült spárga.
Ha nem akarjuk bekapcsolni a sütőt, serpenyőben pirítva is remek pl. egy zöldfűszeres rizottó feltétjeként.
Ha tetszett a cikk, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!