A jó saláta elkészítése nem nehéz, mégis nagyon könnyű elrontani. Van azonban pár tipp, amiket ha betartotok, perfekt lesz a végeredmény. Az első és legfontosabb, amin sokat viccelődünk a feleségemmel: higgyétek el, hogy jó lesz!
Mosás, áztatás
A salátafélék közel nőnek a talajhoz, így elkerülhetetlen, hogy földesek-koszosak legyenek. A legtöbb esetben a külső levelek eltávolítása is nagy segítség, de mindenképpen egy alapos áztatás és mosás javasolt, miután leveleire szedtük. A víz legyen minél hidegebb, meleg napokon még néhány jégkockát is érdemes beledobni. Ez nemcsak tisztítja, de egyben felfrissíti és ropogóssá teszi a leveleket.
Alapos szárítás
A levelek sok vizet tudnak megkötni a felületükön. Viszont a vizes saláta hamar romlásnak indul, és a dresszinget is hígítja. Így nagyon fontos, hogy alaposan leszárítsuk.
A legjobb megoldás a salátacentrifuga. Fontos azonban, hogy egyszerre ne tegyünk bele túl sok levelet, mert így könnyen összetörjük őket. A centrifugálást követően konyharuhával vagy törlőpapírral bélelt tálba tesszük, hogy a maradék nedvességet is felszívja. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, légmentesen lezárjuk, nehogy a levelek kiszáradjanak a hűtőben.
Keverj bátran!
Az éttermekben salátakeveréket használnak, ugyanis mindegyik levélnek más-más íze és textúrája van. A római saláta roppanós, enyhén kesernyés, a rukkola kicsit csípős, a bébispenót levelei roppanósak, enyhén sósak-savanykásak. A jégsaláta lédús és ropogós, a radicchio és az endívia pedig kifejezetten kesernyés. Ízlésünk szerint érdemes saját keveréket összeállítanunk, és a salátaleveleket külön tárolni a többi zöldségtől.
Adj a salátához még…
Érdemes még a textúrák és ízek keverésére egyéb zöldségeket is a salátába keverni. Megszokott az uborka, a paprika, a retekfélék, a vékonyra vágott káposzta, amik ropogósságot adnak hozzá, de szintén jellemző a paradicsom, ami pedig lédús hozzávaló. Mindegyikre igaz, hogy a bekeverés előtt ezeket érdemes ízesíteni – jobban kiadják az ízüket, ha kicsit megsózzuk, borsozzuk, és kevés citromlevelet vagy ecetet és olívaolajat locsolunk rájuk. A salátaleveleket csak a fogyasztás előtt szabad ízesíteni, ugyanis savhatásra, sózásra hamar összefonnyadnak.
Szuper kiegészítők még a sajtfélék, pirított magvak, olívabogyó és egyéb olajban eltett finomságok, mint az articsóka vagy a fetával töltött paprika, de jók még a gyümölcsök, hús- és halfélék, sőt a kaviár is, bár ebből inkább csak a nagyobb szemű lazackaviárt javasoljuk.
Nem megszokott, de merőben ízgazdag lesz a saláta, ha leveleire szedett zöldfűszereket keverünk hozzá. A legjobbak erre a célra a kapor, a petrezselyem, a koriander, a snidling, a bazsalikom vagy a menta.
Amikor szezonálisak, szintén szuper sült céklát, sütőtököt vagy brokkolit keverni a salátába, a pirult íz a megfelelő dresszinggel jól áll a legtöbb keveréknek.
Locsold meg a salátát rendesen!
A dresszing és az ízharmónia nagyon fontos. Alapanyagoktól függően a dresszingnek kellően ízesnek, savasnak kell lennie. A zsiradék jelenléte szintén fontos, mivel a salátakeverékek zsírban oldódó vitaminokban is gazdagok. A rukkolához jól passzolnak a citrusos dresszingek, a bébiparajhoz a csípősebb, fokhagymás dresszingek, a roppanós, lédús salátákhoz a majonéz- vagy joghurtalapúak. A dresszinget a salátával tényleg csak fogyasztás előtt érdemes bekeverni, nehogy megmarja és fonnyadt legyen.
A legjobb salátadresszing a vinaigrette: az alapelv a klasszikus kombó, az olívaolaj-balzsamecet párosára hajaz, azonban kevés mustár hozzáadásával emulzió képződik. Így minden falatra harmonikusabban jut az ízekből. Remekül ízesíthető savas gyümölccsel, például citrusfélékkel vagy meggyel, ribizlivel az ecet helyett.
Tipp: aki nem szereti az olívaolaj karcos ízét, bátran használjon más hidegen sajtolt olajat, pl. egy ázsiai hangulatú salátához szuper, ha narancslevet és szezámmagolajat keverünk, vagy egy nyári salátához ribizlilevet repceolajjal. Mindegyik páros mellé 200 ml-enként 1 mk mustár a javasolt, és bátran sózzunk, borsozzunk, és kevés cukrot is adhatunk hozzá, ha túl savasnak találjuk.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!