A gersli nem gluténmentes, így aki ilyen diétát folytat, az kerülje. Kifejezetten egészségesnek mondható alapanyag, kiemelkedő a kalcium- és káliumtartalma, és a magas rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek is. Nézzük, hogyan is működik a gersli főzése.
Ismeritek az orzottót?
Mi leginkább kásaként, köretként fogyasztjuk. A jó elkészítésének több módja is van, de mindegyikre igaz, hogy a gerslit érdemes néhány órára beáztatni, ez ugyanis meggyorsítja a főzés folyamatát. A főzésnek nekiláthatunk úgy, mintha rizottót készítenénk, azaz enyhén lepirítva, folyamatos folyadékpótlással főzzük készre az orzottót (ez a rizottó gerslivel készült változatának neve). Érdemes egy klasszikus sofritón elindítani, mivel a gersli íze önmagában elég karakteres. Ízesítésnek remek hozzá a friss kakukkfű, a fokhagyma és egy jó adag frissen őrölt fekete bors. Kifejezetten remek utána kevés zsíros tejföllel vagy krémsajttal dúsítani.
Klasszik párolt köretként is remek
Ha úgy párolnánk, mint egy rizst, a lepirítás után rögtön kétszeres mennyiségű forró vízzel kell felönteni, ezután néha átkeverve közepes lángon, fedő alatt kb. 30 perc alatt készre pároljuk.
Utána lefedjük és pihentetjük negyedórát, és csak aztán keverjük át, hogy a felesleges gőz távozzon belőle. Ezután az erőteljes íze miatt mindenképp érdemes bele friss, aprított zöldfűszereket keverni, esetleg finomra vágott hagymával ízesíteni.
Mikróban is működik a gersli főzése
A gerslit egyébként mikróban is el lehet készíteni. Öblítés, átmosás után kétszeres mennyiségű vízzel, egy csipet sóval és 1 ek olajjal mikrózni kezdjük a legmagasabb fokozaton, amíg a víz felforr (ha forrásban lévő vízzel öntitek fel, ez a lépés elhagyható), majd alacsony, kb. 270 W-os fokozaton, egy tányérral lefedve 20 perc alatt készre pároljuk. 5-8 percet itt is érdemes lefedve hagyni, ezután lehet átkeverni. De egy gyors kamu-gerslirizottóhoz pl. a folyadék egy részét helyettesítsétek sütőtökpürével, és kész is a tökös orzottótok.
Tölteléknek is remek
A gerslit sokszor használják rizs helyett töltelékek vagy húsgombócok, zöldséggombócok dúsítására is, itt újfent fontos, hogy előre beáztassuk, és a rizzsel megegyező mennyiséget tegyünk a keverékbe.
A sólet elképzelhetetlen nélküle
A gerslit használhatjuk még levesbetétnek pl. minestronéba, dúsíthatjuk vele a főzelékeket, felhasználhatjuk egytálételekben, mint amilyen a cassoulet vagy a ricset, de ami elképzelhetetlen nélküle, az a sólet. Egyfelől ad egy harapós textúrát a puha bab mellé, másfelől ahogy benne fő (sül), sűríti a szaftot is.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!