A rozé kacsamell nem nagy ördöngösség, meg is mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni. Jöjjön öt pont, amit ha követsz, neked is sikerülni fog!
1. Hideg serpenyő, nem kevés só a bőrén
A kacsamellet általában a bőr alatti gazdag zsírréteggel lehet megkapni az üzletekben vagy a hentesnél. Ez a zsírréteg fontos szerepet játszik abban, hogy a kacsahús ilyen finomra tud sülni. Viszont a rozé kacsamellnél kifejezetten zavaró, ha a kevésbé átsült hús mellé vastag zsírréteg és puha bőr társul. Ahhoz, hogy a bőr alatti zsírréteget felolvasszuk, a kacsamell bőrét beirdaljuk, lesózzuk és bőrrel lefelé hideg serpenyőbe fektetjük. Zsiradék nem kell alá, viszont érdemes tapadásmentes serpenyőt használni, vagy egy darab szilikonos sütőpapírt betenni alá.
2. Közepes hőmérséklet, hosszú pirítás
Közepes hőmérsékleten alákapcsolunk, így mire a bőr ropogósra sül, a zsiradék kiolvad. A nagyobb, zsírosabb darabok esetén érdemes leönteni egy kevés zsírt róla menet közben. Szintén hasznos tipp az egyenletesen átpirult bőrhöz, hogy a kacsamelleket lesúlyozzuk egy azonos méretű serpenyő aljával, így a teljes bőrfelület pirulni tud.
3. A másik oldal pirítása nem törvényszerű
A kacsamell méretétől függően csak akkor pirítjuk meg a másik oldalt, ha az nagyon vastag. Vékony hús esetén félő, hogy a felületi pirulás idő előtt átsüti a húst.
4. „Kihúzatás” a sütőben
Az éttermek sok esetben a fentebbi lépések után tökéletes maghőmérsékletig szuvidálják a húsokat. A legtöbb háztartás az ehhez szükséges felszereléssel nem rendelkezik, és ezután amúgy is újabb bőrpirítás következne, így a tippünk az, hogy tegyétek a húst bőrrel lefelé akár a pirításhoz használt serpenyőben (ha fémnyelű) 180-200 fokos sütőbe, súlytól függően 8-15 percre. Kisebb, 160 g-os kacsamellnél tökéletesen elég a kevesebb sütési idő, míg a nagyobb, 220 g körüliekre érdemes 10 percnél többet rászánni.
5. Pihentetés
Sütés után mindig óvatosan, konyharuhával vagy sütőkesztyűvel vegyétek ki a húst, és tegyétek át egy szoba-hőmérsékletű tányérra vagy egyéb tálra, bőrrel felfelé pár percre. Ha még túl forrón vágjátok fel, elengedi a nedvességtartalmát, a hús szárazabb és kevésbé szép színezetű lesz.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!