Korábbi videónkból már megtudhattátok, hogyan kell tésztát dagasztani, a négyes kalácsfonás sem lesz sokkal nehezebb feladat. A tökéletes húsvéti kalács tésztájához ITT találtok receptet.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, két részre osztjuk, és kb. 1 méter hosszú rudakat formázunk belőlük. A négyes kalácsfonáshoz az egyik tésztarudat hosszában középre rakjuk, merőlegesen pedig rárakjuk a másikat. Arra végig érdemes figyelni, hogy ne legyen túl szoros a fonás, különben a kelesztés során nem lesz elég „tere” nőni a kalácsnak, így pedig sülés során kiszakadhat.
Következzen a négyes kalácsfonás: az alsó rúd két végét egymással szemben áthajtjuk a másik rúdon, majd ugyanígy ennek a két végét, egymással szemben, az előzőn. Újra jön az egyik, majd a másik hajtogatás, így tovább, amíg el nem fogy a tészta. A végeket kissé összenyomjuk, és finoman a kalács alá hajtjuk, amit át is teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A kalácsot lekenjük enyhén felvert tojással, és meleg helyen még 30 percig kelesztjük. Mikor megkelt, ismét lekenjük a tojással, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
A kalács mellé torma és sonka is jár. Korábbi videónkból megtudhatjátok, mitől lesz igazán szaftos és omlós a főtt sonka.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!