Felzabáltuk Light – A mennyei fánkok fellegvárában jártunk
A La Donuteria valójában egy franchise, és nemcsak Európában található üzletük, hanem Egyiptomban és Szaúd-Arábiában is. Bársony Csaba tulajdonos Szlovákiában találkozott vele először, ahol annyira megnyerték maguknak a fánkok, hogy egyből csatlakozni szeretett volna az üzletlánchoz. Fontos kiemelni, hogy minden kézzel és helyben készül, nem fagyasztva érkezik a tészta, hanem a Ráday utcai üzletben frissen gyúrják. A fánk nem egy bonyolult édesség, így sok múlik a minőségi alapanyagokon, amikből itt nincs hiány, azonban a tökéletes eredményhez a készítés közbeni szeretet is szükséges.
A La Donuteria kínálata
Már első ránézésre megragadják a figyelmet a színes és jól megpakolt fánkok, de mindez mit sem érne a kitűnő tészta nélkül. Merthogy tényleg az, kicsit sem zsíros vagy olajos, hanem könnyed és légies a fánk, így egyáltalán nem gejl és fullasztó az eredmény. A rendelésnél biztos, ami biztos alapon vizet is kértünk az édességek mellé, de egyáltalán nem volt rá szükség. És megsúgom, másnap is szuper a tészta, ugyanis a négy fánkból a tesztelést követő napra is maradt, úgyhogy duplán élvezhettük őket. Annak ellenére, hogy alapvetően otthon nem ilyen fánkot szoktunk készíteni, mégis házias érzést kelt, főleg az egyszerű, például epres vagy málnás kombinációk.
Az állandó darabok mellett heti fánkokat is készítenek, így a kínálat folyamatosan változik. Előbbi részét képezi a La Bomber sós karamell (ami sajnos pont nem volt, amikor náluk jártunk, azonban Evelinnek volt lehetősége megkóstolni), a kókuszos, a pisztáciás vagy éppen a vegán csokis változat. Az aktuális heti fánk a Szerelem első harapásra nevet viseli, mi éppen egy citromos verziót fogtunk ki.
Pompás pisztácia
A pisztáciás dolgokért rengetegen rajonganak, én sem vagyok kivétel, az egyik kedvenc alapanyagom, legyen szó édes vagy sós ételekről. Ez a fánk volt az első választásom, amit egyáltalán nem bántam meg. Triplán megjelenik a pisztácia, ugyanis a könnyed tésztába pisztáciás krém kerül, a tetejére pisztáciás máz és tört pisztácia, végül pedig egy kis fehér csokival is megkoronázzák. A pisztáciás krém 100%-os pasztával készül, ez van fellazítva, így a végeredmény könnyed és nem túl tolakodó.
Csupa eper
A kínálatban többféle vegán fánk is található, amik között gyümölcsös és csokis verzió is akad. Én egy könnyed, töltetlen epres verzióra csaptam le, amire epres máz, liofilizált eper és fehér cukorka kerül. Ez egy könnyedebb típus, mivel nincs benne tejtermék, és a gyümölcsös íze miatt is. Ránézésre féltem attól, hogy túl édes lesz, azonban szerencsére pont jól eltalálták. A szárított eper textúrája feldobja a puha fánkot, úgyhogy ha a gyümölcsösebb ízeket kedvelitek, mindenképp próbáljátok ki!
Citromkrémes
A citromos fánk ugyan nem az állandó kínálat része, azonban érdemes kipróbálni, ha látjátok a pultban. Ez is egy töltött fánk, ami kifejezetten nagy, de szintén könnyed. Savanykásabb ízvilágra számítottam, így kicsit csalódás volt, hogy inkább édesebb ez is. De ez ne tántorítson el senkit, mert így is bejött az egyszerre gyümölcsös és krémes nasi. A fánk belsejébe citromos krém kerül, a tetejére pedig csokis-citromos máz, fehércsoki-forgács és kandírozott citrom. Kinézetre az egyik legfeltűnőbb fánk, egyből mosolyt varázsol az arcokra.
Mogyoróvajas
Ez a fánk az egyik legegyszerűbb a kínálatból, azonban nekem mégis ez vált a kedvencemmé. A töltetlen vegán fánkra mogyoróvajas máz és zúzott földimogyoró kerül, csak annyit tudok róla mondani, hogy egyszerű, de nagyszerű! Ha ti is odáig vagytok a mogyoróvajért, akkor ezt kötelező kipróbálnotok, tuti imádni fogjátok!
Tényleg a fánkok fellegvára
A La Donuteria engem kilóra megvett a cuki és minőségi fánkokkal, biztos vagyok abban, hogy vissza fogok térni, ha éppen erre az édes street foodra vágyom. A kínálat széles, mindenki megtalálhatja az ízlése szerintit, és a vegánok is több opció közül választhatnak. A fánkok ára 1000-1500 Ft között mozog, attól függően, hogy mennyire extrák, ami szerintem teljesen rendben van, hiszen a méretükre egyáltalán nem lehet panasz. A kiszolgálást is kiemelném, nagyon kedvesek voltak, igazán hangulatos helyet sikerült létrehozni Budapest egyik népszerű utcáján.
La Donuteria
Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 8.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!