Hozzávalók
Az előtésztához
- 180 g víz
- 1.8 g instant vagy 4 g friss élesztő
- 400 g pizzaliszt
A főtésztához
- 585 g előtészta
- 390 g víz (ha meleg van, akkor az ⅓-a jéghideg víz)
- 400 g pizzaliszt
- 24 g só
- 1 ek olívaolaj
A tészta nyújtásához
- kb. 100 ml olívaolaj a lamináláshoz
- bő rétesliszt a nyújtáshoz és a dobozoláshoz
A pizzaszószhoz
- 600 g passata
- 10 - 12 levél bazsalikom
- 1 ek olívaolaj
- só
A feltéthez
- 100 g szeletelt bacon
- 100 g főtt-füstölt tarja
- 100 g parasztkolbász
- 5 db vizes mozzarella (125 g/db)
- 100 g fekete-erdei sonka
A díszítéshez
- 1 csokor bazsalikom
Húsimádó pizza
Hozzávalók
Az előtésztához
- 180 g víz
- 1.8 g instant vagy 4 g friss élesztő
- 400 g pizzaliszt
A főtésztához
- 585 g előtészta
- 390 g víz (ha meleg van, akkor az ⅓-a jéghideg víz)
- 400 g pizzaliszt
- 24 g só
- 1 ek olívaolaj
A tészta nyújtásához
- kb. 100 ml olívaolaj a lamináláshoz
- bő rétesliszt a nyújtáshoz és a dobozoláshoz
A pizzaszószhoz
- 600 g passata
- 10 - 12 levél bazsalikom
- 1 ek olívaolaj
- só
A feltéthez
- 100 g szeletelt bacon
- 100 g főtt-füstölt tarja
- 100 g parasztkolbász
- 5 db vizes mozzarella (125 g/db)
- 100 g fekete-erdei sonka
A díszítéshez
- 1 csokor bazsalikom
A húsimádó pizza elkészítésnek első lépéseként az előtésztához egy keverőtálban kézzel morzsalékossá összegyúrjuk az összes alapanyagot, majd apró darabokra szedjük. Jól zárható dobozba rakjuk és 3 órán keresztül szobahőmérsékleten hagyjuk érni a tésztát, majd 24 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
24 óra elteltével a dagasztógépbe tesszük az előtésztánkat, ami mostanra szépen felfutott. Hozzáadjuk a vizet és 5 perc dagasztás/keverés után a lisztet is. 10 percet dagasztjuk, majd hozzáadjuk a sót is. Újabb 10 perc dagasztás után jöhet az olívaolaj, amivel további 5 percig dagasztjuk.
Kivesszük a tésztát és egy nagy bucit formázunk belőle. 20 percet pihentetjük, aztán lamináljuk. Ez azt jelenti, hogy kissé beolajozzuk a tésztát és széthúzzuk, mint a rétestésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk. Balról és jobbról is behajtjuk a tésztát, majd még egyszer félbehajtjuk. Újabb 30 perc pihentetés következik. Ezek után 280 g-os bucikat formázunk belőle. A szintén zárható doboz aljába réteslisztet szórunk, ebbe fektetjük bele a bucikat és lefedjük. 1,5 órát hagyjuk szobahőmérsékleten, utána másnapig a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt 1-1,5 órával kivesszük a hűtőből.
Az alap szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük. A feltéteket (ha nem szeletelve vettük) vékonyan felszeleteljük.
A húsimádó pizza tésztájának formázása
A tésztabucit spaklival kiemeljük a dobozból, a réteslisztbe tesszük és ezen kezdjük el kinyújtani. A tészta közepétől kifelé haladva az ujjaink begyével elkezdjük nyomkodni a bucit és közben figyelünk rá, hogy kör alakot formázzunk. Ha már kellő átmérőjű a tészta, hogy a kezünk beleférjen, „beletenyerelünk” és körkörös mozdulatokkal kinyújtjuk 30-32 cm-es átmérőre. Ha jól csináltuk, akkor egy szép peremű, aránylag kerek tésztát kapunk.
Megkenjük a tésztát a paradicsomszósszal úgy, hogy a peremét „tisztán” hagyjuk. Ha lekenjük mindenhol paradicsomszósszal, akkor nem fog a pizza pereme felemelkedni és nem lesz szép hólyagos. Most már csak a feltétek vannak vissza. Arra ügyeljünk, hogy ne pakoljuk agyon feltéttel, mert akkor nehéz lesz a pizzát kezelni sütés közben és a tészta közepe el is ázhat.
Enyhén réteslisztezett pizzalapátra húzzuk a pizzát, a 400-450 fokra melegített kemencébe toljuk és pillantok alatt megsütjük. Néha meg is kell forgatni a pizzát, hogy mindenhol egyenletesen süljön. Ha kivettük, tépkedünk rá még pár bazsalikomlevelet, és már szelhetjük is fel a pizzát.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Pihentetés: 2 nap
- Sütési idő: 2-3 perc
Ha tetszett a húsimádó pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!