Bocuse d'Or: nem várt izgalmak nehezítették a magyar csapat munkáját
A kezdés előtt nagy izgalmat okozott, hogy Hamvas Zoltán megbetegedett, így helyette Széll Tamás zsűrizett. (Minden ország egy embert delegálhat a zsűribe, így áll majd össze a végleges pont.) “Beugró” kóstolót valószínűleg keresve sem találhattak volna jobbat Hamvas Zoltán helyett, hiszen Széll Tamás nem csak versenyzőként rendkívül tapasztalt a Bocuse d’Or világában, de 2018 júniusában Torinóban már részt vett a zsűrizésben, hiszen az európai válogató egyik zsűrielnöke volt.
További izgalmat okozott, hogy a verseny előtt a magyar csapat boxát különösen aprólékosan ellenőrizték, aztán később, a verseny közben elromlott a magyar csapat sokkolója (gyorsfagyasztója), ami pedig nélkülözhetetlen a versenyhez és a tálaláshoz. Emiatt időt is vesztett a csapat. Lami Juli, a Magyar Bocus d’Or Akadémia sajtósa elmondta, hogy ez a helyzet végül úgy oldódott meg, hogy a szomszéd boxban versenyző marokkóiak kölcsönadták a saját eszközüket, ami egy nagyon szép gesztus a részükről.
Idén Pohner Ádám, a Kistücsök szakácsa képviseli Magyarországot Lyonban, aki csapatával a 8. helyen végzett a tavaly nyáron, Torinóban megrendezett európai válogatón. Ő az idei verseny legfiatalabb indulója. A teljes csapat: Pohner Ádám, Hamvas Zoltán (elnök), Csillag Richárd (commis), valamint Segal Viktor (coach). A helyszínen lelkes szurkolók biztatják a magyar csapatot.
Pohner Ádám úgy nyilatkozott, hogy nagyon izgatottan várja versenyt. A Bocuse d’Or-on minden évben kötelező alapanyagok vannak, de Pohner azt mondta, ezek mellé jó néhány magyar alapanyag is befér. Megjelenik majd a versenyételben többek között a derelye, a tokaji ecet, a bikavér, a technológiák közül pedig kiemelten fontos a savanyítás.
A magyar csapat tányérja: az “Arany chartreuse”. Fotó: Fekete Antonio
Kedden a végleges menüről is láthattunk képeket. A hústéma a “Legjobb magyar vasárnapi sült” fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, kalács csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, fehérrépa vörösbor-mázzal, almasalátával és retekkel, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és ravioli Madeira mártással. A tányértéma az “Arany chartreuse” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tárkonyos spárga, retek-, alma- és tormasaláta, mousseline mártás, valamint csicsóka chips.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Here is the first theme on platter from team Hungary! #bocusedor #bocusedor2019 @bocusedorhungary
Pohner Ádám elmondta, minden úgy sikerült, ahogy eltervezték, és nem bánja, hogy másodikként kezdett, mert az éhes zsűri szerinte jobb pontokat osztogat.
A magyar csapat. Fotó: Fekete Antonio
A magyar csapat végül mindent időre tálalt, és elégedett. Pontszám és eredmény szerda este hat óra körül várható.