6 hely a Balatonnál, ami ősszel és télen is tárt kapukkal vár
Szőlősi Kocsma
A Szőlősi Kocsma eleinte kocsma-kávézóként funkcionált. Később volt, hogy a kis konyhában egy helyi néni főzött, ám nemrégiben némi átalakítás után Krasznai Norbi vette fel a séfkabátot. Azóta kéthetente megújuló étlappal kápráztatja el a helyieket, az itt nyaralókat és az átutazó közönséget. A séf igyekezett megtartani a házias fogásokat, de teljesen új köntösbe bújtatta őket. Erre az egyik legjobb példa a tojásos nokedli, valamint a túrógombóc, ami a húsleves mellett az étlap állandó szereplője. A túrógombóc egyébként sok tejföllel és karamellszósszal érkezik.
Egy szűk bisztróétlapról választhatsz a gasztrokocsmában, az ételek között mindig van főzelék, hal, hús és többnyire egy érlelt rib-eye steak is. A különleges környezet és a csodás tálalás egészen biztosan mindenkit levesz a lábáról, aki ebbe az apró faluba vetődik. Az én kedvencem egyébként a babfőzelék és a kacsacomb rétes, ami pontosan olyan különleges, mint ahogyan hangzik.
Cím: 8233 Balatonszőlős, Fő u. 10.
A Pizza Sztori
A névből már sejthető, hogy itt bizony pizzát tudsz enni, mégpedig nem is akármilyet! Itt, Balatonmáriafürdőn kínálják ugyanis a déli part első valódi fatüzelésű kemencében sült nápolyi pizzáját. A Pizza Sztorinak tényleg van egy aranyos sztorija, miszerint Lajos igencsak szerette Olaszországot, és amikor egyszer Nápolyban kóborolt, egy papírlapra írva megtalálta az utcán a legjobb pizza receptjét. Hazahozta, és elkezdte itthon sütni a nápolyi pizzákat, amiknek akkora sikere volt, hogy Lajosnak nemsokára vissza kellett mennie Nápolyba, hogy hozzon egy kemencét is.
A pizzák és feltétek terén kifejezetten széles a választék, az alap pizzák mellett extrákat is találunk, és minden hónapban van még egy hónap pizzája is. Érdemes megkóstolni a fehér alapú pizzákat, a legextrább pedig a szarvasgombás változat. A Pizza Sztori nem nyári hely, egész évben, még télen is nyitva vannak, bár akkor csak hétvégente!
Cím: 8647 Balatonmáriafürdő, Rákóczi Ferenc u. 35.
Lavender Terasz
Egy házaspár, akik sosem gondolták volna, hogy vendéglátózni fognak, aztán egyszer csak arra eszméltek, hogy egyikük a konyhában főz, másikuk pedig felszolgál. A Lavendernek persze a gyönyörű környezet, a kellemes kert, a tágas belső tér és a szuper elhelyezkedés miatt már régóta sok törzsvendége volt, az új tulajdonosok azonban az ételek minőségének terén sem ismernek kompromisszumot, és szépen lassan minden ételt sikerült megújítani.
Az étlap szezonálisan változik, és nagyon sok házias fogás is elérhető náluk, a kínálatból azonban mindenképpen kiemelnék kettőt: az egyik a steakfelhozatal, ami a Lavenderben kiemelkedő. A húsok többsége prémium magyarországi tenyésztőtől érkezik, de a világ más tájairól is szemezgetnek, ezek között is különlegesnek számít a japán wagyu steak. És akkor még nem is beszéltünk a délolasz stílusú pizzákról, és arról, hogy a gyerekeket külön gyerekmenüvel várják.
Cím: 8171 Balatonvilágos, Dózsa György út 75.
Bitang Burger
Abszolút egyik kedvencünk ez a hely Alsóörsön, ami egy nagyon kedves családi vállalkozás. A Bitang Burger receptje egyszerű és nagyszerű: nincsenek túlbonyolítva a dolgok, a legfontosabb, hogy minden a lehető legjobb alapanyagokból készül. Bár, mint a tulajdonos hangsúlyozza, a hamburger esetében a titok mindössze a hús és a faggyú helyes arányában rejlik, az étlapon általában kilenc hamburger szerepel. Ehhez egyébként jön még minden héten egy heti ajánlat, ami gyakran változik.
Nem maradnak hoppon azonban a vegák sem! Számukra is készítenek húsmentes burgert, de én például az avokádós hamburger esetében is meg voltam elégedve a zöldség mennyiségével. Nekem ez a kedvencem, de a legnépszerűbb burgereik egyébként a sajtburger és a névadó Bitang burger, ami a húspogácsa mellett még egy nagy adag tépett húst is tartalmaz. A mérettel amúgy senkinek sem lesz problémája.
Cím: 8226 Alsóörs, Endrődi Sándor u. 24/A
Kővirág
A Kővirág neve mára fogalom a Balaton-felvidéken, sőt talán az egész országban, nem véletlenül kerültek be a Michelin-kalauzba is. Zakar Kata és családja 15 éve töretlenül hisz a helyi, balatoni alapanyagokban, a szezonalitásban és a családias vendéglátásban. Az egyik első fecskeként nyitottak ezen a vidéken, és szintén az elsők között voltak, akik hittek az egész éves Balatonban és nem csak nyárra nyitottak ki.
Az ételeiket ma is a szezonalitás, a frissesség és a gyönyörű tálalás jellemzi. Bár télen a kertet nem tudjátok élvezni, higgyétek el, a Kővirágban bent is éppen olyan hangulatos egy ebéd vagy vacsora, mint kint. Szállást is üzemeltetnek, így érdemes összekötni a vacsorát akár egy hosszú hétvégével, amiből most októberben is lesz egy.
Cím: 8274 Köveskál, Fő u. 9/A
Csopaki Resti by Laurel
A Csopaki Resti története a covid időszakáig nyúlik vissza, amikor a budapesti Laurel étterem próbálta kitalálni, hogy is lehetne a korlátozásokkal teli időszakban is működni. Amikor a MÁV kiírt egy pályázatot az állomásain működő restik üzemeltetésére, ők is pályáztak. A csopaki helyiséget meg is nyerték, majd el is indították a minőségi street foodot kínáló helyüket, ami azonnal nagy sikert aratott.
A Laurel csapata azonban nem elégedett meg ennyivel, végig hitt benne, hogy ezen a különleges helyszínen a fine dining élményeknek is helye van. Így született meg tavaly ősszel a hatfogásos degusztációs menü, ami gyakorlatilag teljes egészében a vendég szeme előtt készül el.
A Csopaki Resti az egyik legkülönlegesebb gasztroélmény, amit a Balatonnál átélhetsz, és nem mellesleg ez az ország legkisebb bisztrója! A mindössze tízfős étterembe mindenképpen előre kell foglalni, és csak a kóstolómenü kérhető. A közel háromórás, valóban interaktív étkezés alatt minden fogás helyben, a szemünk előtt készül.
Cím: 8229 Csopak, Kossuth utca 1.
Felhívom a figyelmet, hogy a legszuperebb balatoni éttermekről már több ízben megemlékeztünk itt, a Street Kitchen oldalán. Ezek például a kedvenc balatoni éttermeink az elmúlt tíz évből, és ezek közül is nagyon sok nyitva tart egész ősszel és télen.
Ez pedig öt kifejezetten házias étterem, ami szintén biztosan nyitva tart egész télen. Szóval irány a Balaton!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!