Amilyen pici ország, Szlovénia olyan gazdag domborzatügyileg. Nemcsak tengerpart és tengeri herkentyűk, hanem toszkán hangulatú, igényes borkultúra is jellemzi. Volt szerencsém néhány napot az országban tölteni, úgyhogy jöjjön 3 nyomós ok, amiért érdemes meglátogatni a dél-nyugati szomszédunkat.
1. Friss tengeri herkentyűk
Bár megosztó, de aki szereti, az mindig keresi és értékeli az igazán friss, tengerízű tengeri cuccokat. Rák, polip, kagyló… és persze halak is. Szlovéniában (kis túlzással) a különböző természeti adottságok között legfeljebb 1 óra utazásra van szükség. Ez garancia arra, hogy ahol „friss”-ként hirdetik az árut, az az étterem valóban friss dolgokat szolgál fel. Még az Alpok lábánál is ettünk néhány órája kifogott rákokat, amiket a tulajdonos édesapja horgászott.
2. Borvidékek
A Goriška Brda borvidék Szlovénia nyugati részén helyezkedik el, igencsak közel az olasz határhoz. Így a gasztronómia is nagyon hasonló, az itthonitól viszont merőben eltérő borokkal. Máshogy süt ott a nap, és más módszereket is alkalmaznak, úgyhogy aki szereti a borokat, tegyen egy kirándulást, akár elektromos bicajjal ezen a csodás, Toszkánát idéző vidéken!
A borok mellé járó borkorcsolya is mediterrán stílusú: az érlelt felvágottak és a sajtok mindenhol a menü részét képezik. Az én három kedvenc borászatom a Benedetič, a Bužinel és a Movia volt. Ez utóbbi az 1800-as évek óta aktív, családi hely!
3. Hagyományos sütik
A szlovének egyik legtradicionálisabb sütije biztos, hogy minden magyar utazónak hamar belopja magát a szívébe. Ez nem más, mint a potica. Ha be kéne határolni, akkor egy bejgli és egy kuglóf szerelemgyerekeként aposztrofálnám. Különböző ízesítésekben elérhető, a tipikus mákos vagy diós mellett – akárcsak itthon a bejglikkel – sokan kísérleteznek extra ízekkel. Még tárkonyos is van belőle! Én a kedvencemmel a Bledi-tó közepén található kis szigeten találkoztam: egy mandulás-fügés süti személyében. Sütizés után érdemes bemenni a szigeten lévő templomba – a legenda szerint aki megkongatja a harangot, annak teljesül a kívánsága. A másik szlovén klasszikus desszert a gibanica. Ez egy jól megpakolt rétes, benne mákkal, dióval, túróval, almával és mazsolával.
Akár átutazóban, akár célirányosan érkeztek Szlovéniába, egyetek-igyatok mindenféle helyi finomságot, mert nagyon más ízvilágot ismerhettek meg! A gasztronómiája, bár nem olyan híres, mint, mondjuk, az olasz, minőségben egyértelműen eléri.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!