A vénasszonyok nyarában az a jó, hogy nem hagy a kanapéba süppedni, a barátságosabb hőmérséklet és az ősz színei mind azt üzenik, ki a természetbe! És ha már elindulunk, akár a Velencei-tó térségének felkent celebje, a pákozdi Miska huszár szemrevételezése, akár egy menő bicajos tókör legyen is a cél, egy biztos: a napot sütivel is meg kell koronázni, mert az alap, nem? Akkor irány a Mandula Cukrászda!
Árnyas kerttel vár a Mandula Cukrászda
Pont egy ilyen őszi napon suhantunk el autóval egy nagy, árnyas kerttel körülvett épület előtt, amikor is megpillantva a CUKRÁSZDA feliratot, szolidan fékeztem egyet. És milyen jól tettem! A tájba illeszkedő, teraszos ház ugyanis a sukorói Mandula Cukrászda. Fontos infó, hogy csak csütörtöktől vasárnapig tart nyitva. Cserébe viszont egy kéthetes nyári és téli szünetet kivéve egész évben várja a sütire éhes közönséget, és előzetes rendelést is felvesznek.
A kertben jó időben akár a teraszon, akár a hátsó kemence szomszédságában is leülhetünk. Persze a lényeg bent vár. Főzött fagyi is van, kifejezetten finom, de azért a fókuszt elviszi a mindenféle édes és sós finomsággal teli pult. Szívesen idézném Gombóc Artúrt, mert ahogy ő sem tudott dönteni szögletes és kerek csokoládé között, úgy én is gondban voltam a választással. Végül mindenből egy kicsit alapon sós, édes, hagyományos receptúrájú és helyi sütemény is került a tányérra. Ezúton is köszönet a pultban álló hölgyeknek, akik végtelen türelemmel segítették a „legyen ez? vagy talán inkább ez?” dilemmámat.
A legtökéletesebb piskóta lelőhelye
Persze minden egyéni preferencia, de nálam megosztott első helyen végzett a szilvalekváros hájas, a kefires kifli és a fantasztikus hatlapos. A hájas pont olyan, mintha a nagymamám készítette volna: könnyű és omlós, a sajtos és/vagy sonkás kiflicskék pedig a legtökéletesebb sörkorcsolyák. A hatlapos bármennyire is retró, azért el lehet rontani, amiről itt szó sem volt! Szerintem egész eddigi életem legtökéletesebb piskóta+krém kombójára találtam rá Sukorón.
Izgalomra semmi ok, a szlovák zserbó (ebben a klasszikus zserbóval szemben nem lekvár, hanem mézes krém lapul a rétegek között) és a mézes krémes is remek volt. Egyedül a citromos tortaszeletnél vártam átütőbb citrusos aromát, de ízlések és pofonok ugyebár. Feltétlenül ki kell emelnem a diós és mákos töltelékkel is kapható sörös batyut (sörös, mert az is kerül a tésztába) és az almás pitét, ami egy kiskunhalasi mestercukrász által ajándékozott, több mint 70 éves recept alapján készül. A cukrászda különlegessége a saját fejlesztésű kefires-meggyes süti és a mandula szelet. Ezek akkora népszerűségnek örvendenek, hogy délutánra már nem maradt belőlük. Egy okkal több, hogy visszatérjek!
A Mandula Cukrászda megér egy kirándulást
Írhatnám, hogy vannak szebb cukormázas sütikkel operáló helyek a közelben, de sokszor csak a marketing szór rájuk hamis csillámport. Ha elsősorban a belbecs érdekel, és nem a túlgondolt, hanem a hagyományos édességek felé húz a szíved, egyúttal fontosnak tartod, hogy minőségi alapanyagokból, helyben készült termékeket fogyassz, akkor nem is kérdés, elő a bicajjal a hétvégén, és irány Sukoró meg a Velencei-tó!
Mandula Cukrászda
Cím: 8096 Sukoró, Petőfi utca 7/2.
Ha tetszett a Mandula Cukrászda tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!