Zé-féle tatár beefsteak
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g bélszín
- 1 fej hagyma
- 1 ek kapribogyó
- 1 db kaprigyümölcs
- 2 db szardellafilé
- 1 citrom
- 1 tk dijoni mustár
- 1 tk Worcester szósz
- só, bors
- 1 tk olívaolaj
- 1 tk paradicsompüré
- 1 csokor snidling
- 2 db csemegeuborka
A tálaláshoz:
- 4 tojás
- mustár
- friss bagett vagy más szimpatikus kenyérféle
A tojásokat forrásban lévő vízbe rakjuk és pontosan 6,5 percig főzzük őket, majd átrakjuk hideg vízbe. (Ez lesz a tökéletes tojás receptje! ) A tatár beefsteakhez a bélszínt egy éles késsel kisebb kockákra vágjuk. A hagymát, kapribogyót, kaprigyümölcsöt és a szardellafilét felaprítjuk.
Egy kevés citromhéjat, a fehér részétől megszabadítunk (zöldséghámozóval érdemes levágni a citromról) és szintén apróra vágjuk. Minden hozzávalót a húshoz dobunk, hozzáadjuk a mustárt, a Worcester szószt, sót, borsot, olívaolajat, paradicsomszószt és apróra vágott snidlinget. Tetszés szerint kis halmokban tálaljuk.
Zebra-steak
Hozzávalók 2 személyre:
A steakhez:
- 400 g csirkemell
- 400 g marha hátszín
- 1 tk frissen őrölt feketebors
- olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 25 g vaj
- 1 ág friss rozmaring
A salátához:
- 500 g cékla
- só
- 1 citrom
- 1 tk dijoni mustár
- frissen őrölt feketebors
- 80 ml extra szűz olívaolaj
- 2 avokádó
- 2 narancs
- 1 hagyma
A húsokat egyenlő nagyságú vastagabb darabokra vágjuk és váltakozva – egy csirke-egy marha – nyársra húzzuk őket. Nyársanként 2-2 darab hússal számolunk. Teszünk rá egy kevés olajat, alaposan sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk. Fontos hogy mindig szobahőmérsékletű legyen a hús, amit használunk. Felhevítünk egy vas serpenyőt és beledobjuk a nyársakat. Oldalanként 2-2 percig sütjük, fél percenként forgatva őket. Félidőben rátesszük a vajat, mellé dobjuk a késsel összenyomott fokhagymát és a friss rozmaringot. Amikor szép kéreg sült a húsra, áttesszük a 150 °C fokra előmelegített sütőbe és 10 percig sütjük. Kivesszük és 3-5 percig még pihentetjük a húst.
A salátához a céklát héjában sós lobogó vízbe feltesszük főni. Kb. 35-40 percig főzzük (addig, amíg a kés akadálytalanul beleszúrható a céklába). Ekkor egy jeges vízzel teli tálba átdobjuk és megvárjuk míg lehűl. Addig elkészítjük a saláta többi hozzávalóját: megtisztítjuk és 1 centis szeletekre vágjuk az avokádót. Meghámozzuk és kifilézzük a narancsot. A hagymát vékony szeletekre vágjuk. A vinaigrette-hez összekeverjük a mustárt fél citrom levével, sózzuk és borsozzuk, majd apránként olajat adagolva hozzá sűrű mártást készítünk. Amikor kihűlt a cékla, meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, majd összekeverjük a saláta hozzávalóit és a tetejére öntünk bőségesen az öntetből. A nyársak mellé tálaljuk.
Nyíregyházi gyros
Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
- 500 g csirkemellfilé
- 1 ek pirospaprika
- 1 teáskanál majoranna
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 mokkáskanál rozmaring
- 1 teáskanál oregánó
- 100 ml olaj
A szószhoz:
- 100 g joghurt
- 100 g tejföl
- 50 g majonéz
- 50 g ketchup
- 25 g tetszés szerinti csípős szósz
- 40 g barna cukor
- 1 citrom leve
Az összeállításhoz:
- 4 hot dog kifli
- 4 levél fejes saláta
- 1 kígyóuborka
- 2 paradicsom
- 200 g reszelt trappista sajt
- 1 fej lilahagyma
A húst apróra kockázzuk, összekeverjük a fűszerekkel valamint az olajjal, és pácoljuk minimum fél órán át, hogy összeérjenek az ízek.
A szósz összetevőit összekeverjük. Az uborkát, a paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk, a kifliket 2/3-ig bevágjuk.
A húst seprenyőben alaposan lepirítjuk, ne süssük túl, de keletkezzen egy kis pirult réteg.
A kiflik mindkét oldalát közepes lángon pár perc alatt megpirítjuk.
A kifli aljába rakunk egy salátalevelet, erre kerül a paradicsom, majd egy adag hús, a szósz, a reszelt sajt, végül a szeletelt uborkával és a karikázott lilahagymával zárjuk az építkezést. Egy extra adag szósz mindig jól jöhet még rá, és kész is a nyíregyházi gyrosunk!
Csülök pekingi kacsa módra
Hozzávalók 4 személyre
- 1,5 -2 kg csontos csülök
- 2 ek só
- 1 ek szecsuáni bors
- 1 ek egész szegfűszeg
- 1 ek édesköménymag
- 1 ek csillagánizs
- 3-4 rúd fahéj
- 100 g Hoisin szósz
- 5 szárított chilipaprika
- 8 gerezd fokhagyma
- 10 szelet friss gyömbér
A zöldborsós körethez:
- 1 ek olaj
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek osztrigaszósz
- 1 tk chiliszósz
- 1 ek paradicsompüré
- 1 doboz zöldborsókonzerv
A tálaláshoz:
- 6-8 tortillalap
- 2-3 újhagyma
- fél kígyóuborka
- feketehagymamag
- friss koriander vagy petrezselyem
A csülköt feltesszük főni annyi hideg vízben, amennyi ellepi, a vizet sózzuk és beledobjuk a fűszereket: szecsuáni borsot, szegfűszeget, édesköménymagot, csillagánizst és a fahéjat, a chilit, a fokhagymát és a gyömbért. Nem engedjük forrni, hanem mindig forráspont alatt tartva kb. 80-90 fok között abáljuk a csülköt, súlytól függően nagyjából 4 órán át, vagy amíg vajpuha nem lesz. Ekkor kivesszük a főzőlevéből és lecsepegtetjük, majd egy sütőbe rakható serpenyőbe ültetjük, locsolunk alá keveset a főzőléből és 210 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 40-60 percig sütjük, vagy amíg a bőre roppanósra, üvegszerűre nem sül. Közben legalább 2 alkalommal megöntözzük az abalével.
Amint jónak ítéljük a bőrét, kivesszük a sütőből és a Hoisin szósszal megkenjük, ez egy picit visszapuhítja, ezért visszatesszük még kb. 5-10 percre a sütőbe és kész is a tökéletes peking duck infused csülök.
Az ázsiai zöldborsós körethez olajat melegítünk, ebbe mehet az előzőleg apróra vágott hagyma és fokhagyma és üvegesre pirítjuk. Ha ez megvan, öntünk rá szójaszószt, osztrigaszószt, kevés chiliszószt és végül sűrített paradicsomot. Kicsi hőkezelés után megy bele a zöldborsó és még néhány percig melegítjük együtt az egészet, aztán kész.
A csülök bőrét lefejtjük és felcsíkozzuk, a húsból szeleteket vágunk.
Kínai palacsinta helyett száraz serpenyőben lepirított tortillára pakolunk a zöldborsóból, majd jöhet a gyufaszál vékonyságúra vágott újhagyma és kígyóuborka, kevés Hoisin szósz, egy csipet feketehagymamag, a csülök bőre és aprított koriander.