Igazi szuperélelmiszer ez a zöld ital – összeszedtük, mit kell tudni a búzafűléről
A búzafüvet a közönséges búzanövény, a Triticum aestivum frissen csíráztatott leveleiből készítik. Otthon termeszthető és elkészíthető, vagy megvásárolható búzafűlé, por vagy étrend-kiegészítő formájában. Az otthon termesztett búzafűből készült lé friss és élő enzimeket, vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz. A bolti por formájában kapható búzafű általában kevésbé hatékony, mivel a feldolgozási és csomagolási folyamat során elveszíthet néhány hasznos tápanyagot és élő komponenst. Nem utolsósorban pedig, ha otthon termesztjük a búzafüvet, teljes ellenőrzésünk van a növény fejlődése és az alkalmazott termesztési módszerek felett. Érdemes tehát a folyamat legelejét, magát a termesztést is otthon végezni! 🙂
Ezért szuperélelmiszer a búzafűlé
A búzafűlében rengeteg vitamin, aminosav és immunerősítő megtalálható. Pont ezért nagyon király, ha mindennap fogyasztjuk! Erősíti az immunrendszert, elpusztítja a káros baktériumokat és eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből. Annyira tipikus „szuperzöld” színe van, hogy már ebből sejteni lehet, mennyire egészséges dologról van szó. A tudósok sokszor emlegetik „zöld vérként” is magas klorofilltartalma miatt.
Rengeteg kutatás folyik a búzafűlé fogyasztása körül
Még nem annyira elterjedt a búzafűlé napi szintű fogyasztása, de rengeteg kutatás folyik most is a témában. Egyre inkább úgy néz ki, hogy a búzafű csökkentheti a koleszterinszintet, ami segíthet a szívbetegségek megelőzésében. A legkomolyabb kutatás a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésére irányult. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a búzafűlé támogatja a betegek immunrendszerét, miközben kemoterápiás gyógyszert szednek, ezenkívül csökkentheti a kezelés kellemetlen mellékhatásait. Bár ezek az eredmények biztatóak, még koraiak, és további vizsgálatokra van szükség, mielőtt az orvosok a búzafüvet ajánlanák a daganatos betegeknek.
Így termeszthetsz otthon búzafüvet
Nem olyan ördöngösség otthon sem búzafüvet termeszteni és saját magunknak elkészíteni a préselt italt. Néhány dolog beszerzése szükséges hozzá, de komoly kertészeti tudást nem igényel! 🙂 Sok tanulmány úgy tartja, hogy a búzafű akkor tudja a leginkább kifejteni pozitív hatását, ha a frissen préselt levet préselés után fél órán belül elfogyasztjuk. Ezért is sokkal jobb, ha mi magunk készítjük el.
1. lépés: előkészületek
Nálunk otthon ez okozza a legnagyobb fejtörést! Fontos, hogy mindenképp jó minőségű tönkölybúzamagot szerezzünk és ebből növesszük ki a füvet. Némi kutakodás után biztos, hogy találtok olyan helyet, ahonnan lehet rendelni, de bioboltokban is megtalálható. A búzának – mint a növényeknek általában – a növekedéshez fényre, melegre, vízre és tápanyagra van szüksége. Az első kettő szempont nagyjából meg is határozza a termesztés helyét. Érdemes tehát az ablak közelében berendezni a búzatermesztő kuckónkat.
2. lépés: a mag beáztatása
A beáztatáshoz mindössze egy befőttesüvegre lesz szükség. Háromnegyedig megtöltjük tönkölybúzamaggal, majd vizet öntünk rá. A magok szépen fel fognak jönni az üveg tetejére. Érdemes a befőttesüveg tetejére apró lyukakat vágni. Ez azért fontos, mert így szellőzik a búza és nem fülled be. Arról nem is beszélve, hogy később is könnyebb lesz leönteni róla a vizet. Általában elég csak 24 órára félrerakni.
3. lépés: a vetés
A legjobb, ha van otthon csíráztató tálunk, de ha nincs (és nem is szeretnénk beszerezni), anélkül is meg lehet oldani. Bármilyen jó minőségű virágföldet használhatunk hozzá. Nem kell attól félni, hogy minden koszos lesz, ugyanis elég csak 1-2 cm földet beletenni a tálba. Ezután jöhetnek a búzaszemek, fontos, hogy jó sűrűn szórjuk rá a földre őket! Majd jöhet is rá a nagyon vékony föld mint fedőréteg. Ezután óvatosan locsolva, 2-3 napig lefedve hagyjuk. Pár nap után jól fog látszódni, ahogy a magok kezdenek kibomlani és megjelennek az első pici növénykezdemények!
4. lépés: az aratás
Mikor a búzafű elérte a 15-20 cm-es magasságot, akkor megkezdődhet az aratás, vagyis a búzafüvek levágása. Fontos, hogy mindenképp várjuk meg, hogy legalább 15 cm-re megnőjenek. Ilyen hosszú búzafűben már megvan minden hasznos szerves anyag, amivel egy egész búzakalászt fel tudna építeni.
Fontos kérdés, lehet, hogy levágás után érdemes-e másodszor is újrahajtatni a búzafüvet? Egyszerűen megválaszolva: nem! 😀 Másodszorra ugyanis már megcsapottak lesznek a búzafüvek, nem lesznek annyira harsány zöldek sem, mint a legelső hajtáskor.
5. lépés: a préselés
A búzafüvet a préselés előtt megmossuk, lecsöpögtetjük. Ezután következhet a préselés, amit egyszerű gyümölcspréssel is lehet végezni, de a legjobb, ha beszerzünk hozzá egy speciális préselőt, például egy bioboltból. Nem túl olcsó, de hosszú távon megéri, mert sokkal könnyebb dolgozni vele, mint a sima gyümölcspréssel. A búzafű haszontalan, megemészthetetlen része nem túl esztétikus hurka formájában fog távozni a daráló végéből. 😀 Egyetlen előnye, hogy nem muszáj a kukába dobnunk, ugyanis tökéletes a komposztáláshoz! A hasznos lé pedig a préselő oldalán egy szűrővel ellátott tálba folyik ki. A végeredmény egy csodálatos illatú és gyönyörű zöld színű, szuperegészséges lé lesz! Az íze eleinte édeskés, talán meglepő módon túlságosan is édes. Egy kis pohárkával mindennap érdemes inni. Legjobb, ha étkezés előtt tesszük ezt! Az nem is kérdés, hogy a búzafű csodálatos természetes forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak.
Ha esetleg nem jött meg a kedved a termesztéshez, de a fogyasztáshoz igen, akkor nagyon ajánlom a fagyasztott búzafűlé vásárlását is. Egy fokkal jobb, mint por formájában beszerezni, de nyilván a legeslegjobb, ha mi magunk végezzük az összes folyamatot! 🙂
Ha tetszett a búzafűléről készült cikkünk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!