Ti mit szóltok az ehető rovar gondolatához?
„A sáska csak a második európai “rovarélelmiszer”, júliusban ugyanis az Európai Bizottság a Tenebrio molitor bogár szárított, sárga lisztkukac lárváit vette fel az engedélyezett élelmiszerek listájára. A lárvákat egész, szárított rovarként, snack formájában, valamint számos élelmiszeripari termékben élelmiszer-összetevőként lehet felhasználni” – írja az Agrokép.
Egy kis sáskachipset valakinek?
Most a sáskára is ez a sors vár: ki tudja, a szilveszteri bulin már sáska-snacket fogunk ropogtatni? Azzal kapcsolatban mindenesetre vizsgálatok zajlanak, hogy milyen befolyással bír az élelmiszerbiztonságra a rovarok tömeges termesztése. Az viszont kétségtelen, hogy sokkal kevesebb földterületre van hozzá szükség, és a metánkibocsátásuk is elenyésző más állatokhoz képest.
De vajon az európai emberek mennyire nyitottak a rovarfogyasztásra? Ázsiában vagy Dél-Amerikában egyáltalán nem meglepő, itthon viszont elég sokkolóan hangzik egy sáskachips gondolata. Nem beszélve arról, hogy ezek a rovarok keresztallergiát okozhatnak a rákfélékre, atkákra és puhatestűekre allergiás személyeknél.
„Egyébiránt a bélelzáródás kockázatának csökkentése érdekében a rovar fagyasztott, illetve szárított formájában a lábakat és a szárnyakat el kell távolítania az élelmiszeripari vállalkozónak” – derül ki az Agrokép beszámolójából. „A fagyasztott, szárított és porított formában értékesített rovarok „újszerű élelmiszernek” minősülnek.”
A sáska után a tücsök sem hegedülhet sokáig már nyáron, ugyanis ő a következő esélyes, aki bekerülhet az élelmiszeripar körforgásába, mint ehető rovar.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!