5 egyszerű tipp, hogy mindig jó illatú és tiszta legyen a hűtőd!
A hűtő tisztításáról talán sokszor elfelejtkezünk, pedig nagyon is fontos, hogy rendszeresen takarítsuk! Elmondjuk, miért lényeges a hűtő tisztítása, és azt is eláruljuk, hogyan lehet a legkevesebb energiabefektetéssel kitakarítani.
Takard le az ételeket!
Tudjuk, hogy néha sokkal gyorsabb úgy hűtőbe tenni az ételt, hogy nem takarjuk le, de ez sem az ételnek, sem a hűtőnek nem tesz jót. Egyrészt a baktériumok elszaporodhatnak a hűtőben, ami minden, csak nem higiénikus. A baktériumok okozta jellegzetes hűtőszagot aztán a többi étel is átveheti, ráadásul ha erőteljesebb fűszerezésű egy étel – például fokhagymás –, akkor könnyen lehet, hogy a hűtőben tárolt sütinek is fokhagymaíze lesz. Éppen ezért mi azt mondjuk, ne spórold meg azt a 2 percet, amíg jól záródó tárolóedénybe teszed át az ételt!
Várd meg, amíg kihűl az étel!
Három ok miatt is alapszabály, hogy soha ne tegyél a hűtőbe meleg, de még langyos ételt se! Egyrészt a meleg étel gőze nem tesz jót a hűtőnek, ugyanis felmelegíti, így rengeteg energia kell ahhoz, hogy a készülék visszahűtse magát. Másrészt pára képződik, ami kihűlés után könnyen a hűtőd hátsó falán jegesedés formájában jelenhet meg. Harmadrészt pedig, ha a hűtőben akarod lehűteni a még meleg ételt, könnyen savanykás íze lehet, azaz megromlik a hirtelen hűtéstől.
Használj hatásos tisztítószereket!
A legjobb, ha olyan tisztítószert választasz, ami nemcsak semlegesíti a szagokat, hanem a lightosabb eljegesedést is száműzi a hűtődből, ami így jobban fog működni is. A bioalkohollal készült Dr. Beckmann Hűtő- és mikrohullámú sütő tisztító egy igazi konyhai szuperhős, hiszen a hűtő és a mikró mellett még a konyhapultodat is higiénikusan tisztává varázsolhatod vele! Sőt, azzal sem lesz gondod, hogy utána fényesíteni, törölgetni kelljen a felületeket, mert gyorsan és csíkmentesen szárad minden, amit ezzel a tisztítószerrel tisztítasz.
Rendszeresen olvaszd le a hűtődet!
Vannak hűtők, amik leolvasztják magukat, de sok gép a mai napig törődést igényel. Ez azt jelenti, hogy neked kell leolvasztanod, amit ha nem teszel meg rendszeresen, csak tetézed a problémát. Ha jégréteg alakul ki a hűtőd falán, az csökkenti a teljesítményét, és több energiát kell felhasználnia a hűtéshez. Másrészt nagyon kellemetlen, amikor beteszed például a sajtot, a szalámit a hűtőbe, ami hozzáér a hűtő jeges falához, és jéggé fagy. Mi azt mondjuk, spórold meg a pluszmunkát, és használj olyan tisztítószert, ami enyhe jegesedés ellen is jó, így később nem kell órákat töltened azzal, hogy leolvaszd.
Szagtalaníts szódabikarbónával!
Ha már tiszta a hűtőd, bevetheted a szódabikarbónát. A szódabikarbónának nemcsak a sütemények készítésénél, hanem a konyhai takarítás során is hasznát veheted. Az egyik legrégebb óta ismert tisztítószer a konyhában a hűtő szagtalanításában is élen jár, ráadásul sok dolgod sem lesz vele. Fogj egy kis csészét, és töltsd tele szódabikarbónával, majd tedd be a hűtőbe, hogy tegye a dolgát! A szódabikarbóna magába gyűjti a szagokat, így takarítás után tovább maradhat tiszta a hűtőd.
Ha tetszett a hűtő tisztítás cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!