A megfelelő eredmény érdekében az a rossz (vagy éppen jó) hírünk, hogy mindenképpen szükséged lesz egy minőségi aprító- vagy turmixgépre, mert sajnos anélkül nem fog menni a házi mogyoróvaj gyártása! Legyenek benne masszív kések, amik képesek teljes mértékben összedarálni, majd krémmé varázsolni a magvakat. Az sem árt, ha viszonylag nagyobb teljesítményű az eszköz, mert azzal időt spórolhatsz.
Türelem: a krémes házi mogyoróvaj titka
Megfelelő aprítógéppel nyert ügyed van, már csak egy adag türelemre lesz szükséged, de még abból sem kell olyan sok, ha magas teljesítményű az eszköz. A lényeg, hogy ha beleszórtad a nagyjából 1-2 bögrényi földimogyorót (attól függően, mekkora űrtartalmú az aprító), akkor kezdd el aprítani a magokat, és ha úgy látod, hogy feltapadtak az oldalára, akkor állítsd le a gépet és egy kanállal told vissza a kések irányába a készülő masszát.
A türelmedre és figyelmedre itt nagy szükség van, ugyanis ezt a műveletet párszor meg kell majd ismételned, egészen addig, amíg el nem éred azt a bizonyos krémes állagot. A kérdésre tehát lényegében ez a válasz: attól lesz krémes a mogyoróvajad, ha elég ideig aprítod, mindig visszatolva a magokat. Az aprító kései ugyanis felmelegednek, miközben dolgozik a gép, ennek segítségével fog végül megolvadni a magban lévő olaj és folyóssá válni a mogyorós massza.
Mi van, ha mégsem sikerül?
Ha a hosszas aprítás után sem válik krémessé a házi mogyoróvaj, akkor egy picurit rásegíthetünk. Alapvetően nem szükséges hozzáadni a turmixhoz semmit, mert működnie kell a folyamatoknak maguktól is, de ha extra segítség kell, akkor alkalmazzunk valamilyen növényi olajat. Ezt nagyon apránként, 1-2 evőkanálnyi mennyiségekben adjuk hozzá, és mindig turmixoljunk rajta egyet, mielőtt a következő adagot öntenénk. Az extra folyadék segíteni szokott az aprításon, fellazítja kicsit a masszát, akármiről is van szó. Így már tényleg krémesnek kell lennie a végeredménynek!
Extra tipp: Természetesen, ha kedved tartja, akkor bátran ízesítheted is a házi mogyoróvajat. Tegyél hozzá fahéjat, csokit vagy akár chilit, ha izgalmasabb ízvilágra vágysz!
Fotók: Shutterstock
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!