A világ legjobb étterme díj lényege és célja, hogy a világ minden szegletében támpontot nyújtson az utazóknak, akik érdeklődnek a gasztronómia iránt, esetleg felkeltse az érdeklődést egyes úti célok iránt.
Honnan jön a világ legjobb étterme díj?
A díjat egy szavazótestület szavazza meg. Világszerte összesen 27 szavazórégiót különítenek el, mindegyiket egy úgynevezett akadémiaelnök vezeti. A testület minden régióban gasztrobloggerekből és kritikusokból, szakácsokból, vendéglátósokból és sokat utazott ínyencekből áll. A tagok mindegyikének 10 szavazata van.
A díjátadó ceremóniát a kezdetekben Londonban rendezték meg, majd egy kis turné után ismét visszatért az angol fővárosba. 2023-ban pedig Valenciában, Spanyolországban adták át a díjakat.
Perui lett a legjobb étterem
Az 50-es listán magyar egységet sajnos nem találunk, de érdekes, hogy a dél-amerikai Peru több vendéglátóegysége is előkelő helyet kapott. A Central Lima központjában található, és már a korábbi években is sikeresen vett részt a megmérettetésen – 2023-ban viszont egyenesen az első helyet zsebelte be.
A második és harmadik helyen 1-1 spanyol egység végzett, de mexikói és dán helyet is találni a top 10-ben. A teljes listát itt lehet átböngészni.
Szerelemprojekt – szó szerint is
Virgilio Martínez célja 2008-ban eredetileg annyi volt, hogy perui alapanyagok felhasználásával hozzon létre egy éttermet, ahol a hagyományos konyhatechnológia érvényesül. A kezdeményezés felkeltette Pía León figyelmét, aki 2009-ben csatlakozott Virgilióhoz. Főszakácsként szakmailag hamar belopta magát Virgilio szívébe, és később nemcsak az üzletben lettek társak, hanem a magánéletben is. Píának egyébként nemrég nyílt egy saját, különálló egysége is, ami szintén helyet kapott a top 50-es listán.
Virgilio és Pía lelkesedése Virgilio húgát is bevonzotta: mind a hárman a végletekig elkötelezettek a perui gasztronómia iránt. A trió gyakran utazik együtt keresztül-kasul Peruban, ahol termelőkkel találkoznak, szokatlan alapanyagokat kóstolnak, és együtt ötletelnek, hogyan tálalják őket a nagyközönségnek.
Ilyen a Central étterem menüje
Az étterem mottója: „mindent a tengerszint feletti magasságról”. A Central koncepciójában az évek során egy menü alakult ki, amely 15 különböző perui ökoszisztémán keresztül vezeti át a vendégeket, magasság szerint kategorizálva – a Csendes-óceán alatti 15 métertől az Andok 4200 méteres magasságáig. Minden étel az összetevők eredetét tükrözi, a Dry Valley-től (garnélarák, loche tök, avokádó) az Amazonasig (pacu hal, görögdinnye és kokalevél).
Martínez és León az elmúlt években számos nyitással világszerte a perui ízek globális nagyköveteivé váltak. Egy közös szemlélet van az összes éttermükben: mindegyik a perui és a helyi termékeket ötvözi egyedi kulináris élménnyé. Ez a diverzitás a Central étterem sikerének titka és kulcsa.
Utolsókból elsők
A Central először 2013-ban jelent meg a világ 50 legjobb étterme listáján, akkor még az 50. helyen. A népszerűsége viszont folyamatosan nőtt, így tíz évvel később ez lett az első dél-amerikai étterem, amely elnyerte a világ legjobb étterme címet.
Ha tetszett a világ legjobb étterme cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!