A badacsonytomaji étterem, ahol még Egry József is törzsvendég volt
A Borbarátokról ebben a cikkben írtunk korábban egy kellemes nyári látogatás után. Erős a kontraszt, mert most egy nagyon szeles és esős őszi napon érkeztünk a közkedvelt badacsonyi étterembe. A terasz ugyan egész télen nyitva van, de a rossz idő miatt senki sem ült az asztaloknál. Így mi is inkább az étterem benti része felé indultunk, és hamar kiderült, milyen jó döntés volt. Pár percen belül ugyanis úgy elkezdett szakadni az eső, mintha dézsából öntötték volna.
A Borbarátok mindig jó választás: télen-nyáron, ha esik, ha fúj
Bent viszont kellemesen meleg és bensőséges hangulat várt minket, ahol ezen a csendes, szezonon túli napon is folyamatosan érkeztek a vendégek. Többségük valószínűleg törzsvendég a Borbarátokban, viszont a vendégközönség összetétele erősen megoszlott. Az érkezők között volt nagypapa és unoka páros, fiatalabb párok és üzletemberek is. Ebből már könnyű volt következtetni arra, hogy az étterem milyen sokrétű közönség számára jelent izgalmas gasztronómiai élményt.
Engem ez már az elején meggyőzött a Borbarátokkal kapcsolatban, hiszen mi mással mérhetnénk egy étterem minőségét, ha nem a látogatottsága alapján? Úgyhogy az, hogy egy ilyen zord őszi napon ennyi vendég érkezett hétköznap délben, szerintem kifejezetten jó kezdés. Így már azon sem csodálkoztunk, amikor a tulajdonos, Nagy István arról mesélt, hogy Egry József és a közelben alkotó Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas művész is a család barátai és gyakori törzsvendégek voltak az étteremben.
Évente megújuló menü és a régió borai a Borbarátokban
Ahogy István meséli, hisznek a megújulásban, ennek megfelelően minden évszakban új étlappal készülnek, melybe a hazai és külföldi tapasztalataikat egyaránt beépítik. A Borbarátok fő koncepciója, hogy klasszikusokat kínálnak, egy kis csavarral. Ez a kis csavar olykor a köretben, olykor a tálalásban vagy akár egy új ízben is megjelenhet.
A Borbarátok másik erőssége az ételeken túl – már nevéből adódóan is – a borokban van. István arról is mesélt, hogy a vendégek általában a régióra jellemző borokat keresik, mint például a badacsonyi kéknyelűt vagy az olaszrizlinget. De a nyári időszakban a rozé és gyöngyözőborok is divatosak. Sőt, a Borbarátok boraiért felelős Fata Pince pár éven belül a Fata pezsgő bevezetését is tervezi.
Különleges koktélok és fügelevélszörp
Istvántól még azt is megtudtuk, hogy a következő évben a teraszon található Fata bor- és pezsgőbár egy koktélbárral is kiegészül majd. Bár koktélt most is kóstolhattunk volna a Borbarátokban, ottjártunkkor éppen a Borbarátok Cocktail szerepelt az ajánlatban. Ez az ital ginből készül, amit vörösáfonya-lével, friss citromlével és fehér sziruppal dobnak fel.
Ami még külön szimpatikus volt, hogy a Borbarátok túl tudott lépni a megszokott bodza- és meggyszörp kombináción, és olyan különlegességeket is kínál, mint a fügelevélszörp. Ez egy kifejezetten finom és frissítő ital, amit az étteremtől nem messzi termelőtől szereznek be. Ha pedig autóval érkeztek, de nem szeretnétek lemaradni egy kis szőlős finomságról, akkor a Fata szőlőlére vagy egy szőlőfröccsre is eshet a választásotok.
Furfangos előételek és laktató levesek
A hideg és borús napokon mindig jól tud esni egy jó meleg, laktató leves. A Borbarátokban az ikonikus Lujzi mama tyúkhúslevese, a gulyásleves vagy a harcsából készül halászlé is csábító lehet, a szezonhoz igazodva pedig vargányakrémlevest is kínáltak füstölt pisztránggal és sült dióval. De akár szarvastatárt is rendelhettek előételnek, ami sült céklával, savanyú gyöngyhagymával és birsalmapürével kerül a tányérotokra.
Nekünk a panko morzsában sütött disznósajt volt a legszimpatikusabb az étlapról, már csak azért is, mert ilyen előétellel máshol még nem találkoztunk. A disznósajt sosem volt a kedvencem, de ahogy Zé is mondja, „rántva minden jobb”, gondoltuk, ezzel sem járhatunk rosszul. Szerencsére nem tévedtünk, a közeli termelőtől érkezett házi disznósajt rántott verziója kifejezetten jóízű volt. A mellé kapott borsmustársaláta és mézes-mustáros öntet pedig annyira finom volt, hogy szívem szerint nagyobb kiszerelésben hazavittem volna, hogy otthon is ezt tehessem a salátára.
Klasszikus főételek újragondolva a Borbarátokban
A főételek között is érvényesül a korábban említett elv, azaz hogy klasszikus ételekkel találkozhatunk, újragondolt köntösben. Nem könnyű a választás, hiszen a Borbarátok étlapján olyan hagyományos fogások is szerepelnek, mint a mangalicaszalonnába göngyölt sertésszűz vagy a vörösboros vaddisznópörkölt dödöllével. De akár az Angus bélszínt is választhatjátok, amiben a csavar az, hogy a steak jalapeno poppersszel együtt érkezik. A street food vonalon továbbhaladva mangalicaburgert is rendelhettek, amit többek között a szarvasgombás majonéz és a lilahagyma-lekvár tesz még különlegesebbé.
A Borbarátok séfje, Kozma László ajánlására nekünk a sertésszűzre esett a választásunk, és szerintünk abszolút nem döntöttünk rosszul! A szuvidált sertésszűz isteni finom és puha volt, a mangalicaszalonna ropogósságát szuperül ellensúlyozta a burgonyapüré selymessége, aminek egyszerűbb ízét a parmezán dobta fel. A fogásra a füstölt rozmaringos jus és a friss zöldfűszerek tették fel a képzeletbeli koronát. Az étlapon egyébként minden fogás mellett fel van tüntetve a hozzá illő borpárosítás, a sertésszüzet például egy pohár Fata Rajnai Rizlinggel tehetitek még teljesebbé.
A Borbarátok étterem hagyományos és mentes finomságai
A desszertek terén több gluténmentes verzióból is választhattok, mint például a gesztenyemousse vagy a szezonális sütőtökös sajttorta. Mi az utóbbit kóstoltuk meg, ami mascarponéval és fehér csokoládéval készül. Ízében ez is teljesen rendben volt. De nem bírtunk magunkkal, és egy mákos gubát is rendeltünk, amiben a fahéjas sült alma, a kumkvat és a sabayon pezsgőkrém jelentették a csavart. Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a krémbe még tonkababot is reszeltek. Összességében egy egészen újszerű desszertet kaptunk, amiben a hagyományos, nagyinál megszokott mákos guba ízének emléke is visszaköszönt.
Gyerekmenü korhatárral
Azt kicsit furcsállottuk, hogy a Borbarátok újraértelmezte a gyerekkor definícióját, és a gyerekmenünél a 10 éves korhatárt szabták meg. De ez talán azzal magyarázható, hogy a 10 év feletti gyerekek már simán elbírnak a normál adagokkal. A gyerekmenün belül levesnek a klasszikus húslevest, főételként rántott csirkét, rántott sajtot vagy paradicsomos tésztát, desszertnek pedig mákos gubát kínálnak kisebb adagban, csökkentett áron. A terasz és a parkoló mellett pedig egy hatalmas fa játszótér várja a gyerekeket – ami jó időben akár órákra is lekötheti a kicsiket.
Ha meghosszabbítanátok a Borbarátok-élményt
A Borbarátok mindennap 11:30-tól este 20 óráig tart nyitva, kivéve pénteken és szombaton, amikor 21 óráig látogathattok el hozzájuk. Ne kövessétek el azt a hibát, amit mi! Ha a környéken jártok, semmiképpen se kocsival érkezzetek, hanem kóstoljátok végig a különleges borkínálatot. Hiszen mindig jó érzés betérni egy olyan helyre, ahol az ember, ha csak pár órára is, de (bor)barátok között érezheti magát. Ha pedig szeretnétek meghosszabbítani az élményt, a Borbarátok Étterem és Vendégház szobáiban ezt is megtehetitek. Télen-nyáron.
Cím: 8258 Badacsonytomaj, Római út 88.
Ha tetszett a Borbarátok cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!