Bár Szucsou-nak is van új építésű, modern része, mi szándékosan az óvárosi részt céloztuk meg. Hajóval vágtunk neki a kalandnak, és a velencei hangulatot hozó szűk csatornákon hajózva megpillanthattuk Kína másik oldalát. A több száz kis hídon vagy alatta áthaladva nagyon sok autentikus ruhába bújt fiatalt láttunk. Fotózkodtak, jöttek-mentek, és őket látva lehetőség nyílt kicsit megérezni, milyen lehetett Kína régen.
A napunkat egy igazi tésztázóban kezdtük, ahol buborék wontont árultak. Hogy hányféleképpen tudunk nektek még tésztabatyukat mutatni, azt most nem is részletezném, érdemes megnézni a videóban, hogy mennyi formájú, fajtájú, ízű tésztafélét készítenek Kínában.
Buborék wonton étterem 乐惠馄饨店(吴趋坊店) 江苏省苏州市姑苏区吴趋坊44号
Sárkánybajusz és angolnahús
Második állomásunk szintén egy tésztás hely volt, de itt nem batyukat, hanem szószos és leveses sárkánybajuszt ettünk. Hogy mi az a sárkánybajusz, és meg lehet-e enni, illetve hogy milyen is az angolnahús, a videóból megtudod!
Tésztázó 汤香源面馆 江苏省苏州市姑苏区吴趋坊84号
Egy helyi piacon is tiszteletünket tettük, hogy bemutathassuk nektek, mégis milyen zöldségek és gyümölcsök nyomják a pultokat arrafelé.
Szucsou piac 双塔市集 江苏省苏州市姑苏区望星桥北堍
Szucsou jellegzetes kajája: a lótusz
Ezek után Szucsou egyik legelegánsabb étterme felé kanyarodtunk, ahol olyan gasztroélményben volt részünk, amiben az utunk során még nemigen. A kopott sikátorokban megbújó éttermek és piacos büfék után egy színházi produkcióba csöppentünk, már ami az ételek prezentálását illeti. Szucsou egyik legjellegzetesebb étele a lótusz. Ennek gyökerét, magjait a legkülönfélébb eljárásokkal készítik, és százféle ételbe belepakolják.
Lajos végre révbe ért a pálcikával evés terén, tényleg nézzétek meg a videóban, hova jutott az utunk alatt a képesség elsajátításában. Volt még szerencsénk mandarinhalhoz is, ami sündisznóra emlékeztető módon tüskésre volt irdalva, majd olajban ropogósra sütve, melynek hatására a beirdalt részek szétnyíltak. Kínában babonából a halakat fejjel együtt tálalják, így a tüskés halszörny úgy festett, mint egy őrülten futurisztikus rajzfilm főgonosza.
Su Cheng Jia Yan 苏城家宴 étterem – 苏城家宴(李公堤店) 江苏省苏州市苏州工业园区李公堤一期43-45
Robotokkal is fagyiztunk
Az utcákat járva még befizettünk egy fagyira, amit robot készített nekünk, ezután Zét majdnem felfalták a helyi vadak, hiszen egy macskateázóba vitt az utunk, ahol isteni teát ihattunk és megtudhattuk, hogy a macskateázó tulajdonosa miért is nyitotta a helyet. Miután továbbálltunk, és még vagy fél órát röhögtünk rajta, csak mondom.
Robot fagyizó 雪糕桥(肖家巷) 江苏省苏州市姑苏区平江路51号
Macskateázó 纯布偶猫咖-撸猫馆-布偶猫舍 江苏省苏州市姑苏区平江路49号二楼
Szucsou legutolsó helye igazi kontraszt volt a nap közepén tapasztalt éttermi hangulathoz képest. Szaftos csülköket és csirkelábakat ettünk az egyik elbűvölő kis híd korlátján ülve, nejlonzacskóból. Ha nem hiszed, járj utána!
Szaftos csülök büfé 纯布偶猫咖-撸猫馆-布偶猫舍 江苏省苏州市姑苏区平江路49号二楼
Ha kíváncsiak vagytok, milyen különlegességeket zabált fel az SK csapata Pekingben és Sanghajban, akkor kövessétek a Street Kitchen Youtube-csatornáját, ahol megtaláljátok a Felzabáltuk Kínát! sorozat mindhárom epizódját!
Ha tetszett a Felzabáltuk Kínát! 3. rész – Szucsou cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!