Egy jó nápolyi pizzériára vagy amerikai burgerezőre mindig van igény és kereslet, a sushi és a japán konyha viszont egy kicsit kevésbé felkapott. Pedig street foodosítva nemcsak izgalmas és új ízeket mutat, de egészséges alternatívaként is szolgál azoknak, akik éhesen kóborolnak a belvárosban. Az Ichigo nem kisebb célt tűzött ki magának, mint Budapest sushi-forradalmának kirobbantását, ahol a tekercsek mellett bowlok indulnak harcba a vendégek jóllakottságáért.
Király utca = buliutca?
A belvárosi bulinegyed és környéke nem gasztronómiai fellegvár, de a Gozsdu-udvarban ért már igencsak pozitív meglepetés, amikor a Meshuga nevű helyen jártam (és ettem). Miután megtudtam, hogy az Ichigo szintén a tulajdonos érdekeltségébe tartozik, szinte biztos voltam benne, hogy itt is kiemelkedő minőségre és bravúros ízekre számíthatok. Nyitás előtt látogattunk el az étterembe, ami inkább street food bisztróként meghatározható. Az ételekhez passzolóan a berendezéssel és a dekorral is az ázsiai stílus modern vonalát fogták meg. A design nagyon extra: a mosdóba akkor is menjetek el, ha amúgy nincs rá szükségetek!
A helyen látványkonyha működik, így az elsőtől az utolsó simításokig követhetitek, hogy készülnek az egyedülálló japán finomságok.
A pizzaszeletes és a sarki gyrosos helyét persze nem fogja átvenni az Ichigo – de nem is akarja. Egy teljesen új opciót kínál a Király utca vándorainak.
Sushi és burrito
Amikor Boros Dávid, a hely üzletvezetője prezentálta, mi is lesz az Ichigo nagy dobása, egyből a Sushiroll jutott eszembe: ők XXL-es méretű makikat árulnak, amiket pálcika nélkül lehet falni, akár egy burritót. Az ichigós rollok hasonlóak, de több lényeges eltérés is van köztük.
Méretüket tekintve ezek tényleg akkorák, mint egy mexikói burrito, ráadásul kétféle, 16, illetve 22 cm-es „kiszerelésben” is kérhetőek. A klasszikus fehér sushirizs mellett vörös rizses alap is választható, ami nekem egy lenyűgözően finom (és egészséges ízű) újdonság volt. A rizslappal összefogott rizsbe tekert töltelék pedig végképp parádés: lazacos, tonhalas vagy steakes verzió is elérhető, de a fehérjeforráson kívül szuperkülönleges zöldségek, salik és bámulatos szószok teszik laktatóvá a tekercseket. Több vegán és gluténmentes opció is szerepel az étlapon, úgyhogy ételérzékenységgel is bátran szemezgethettek a menüről.
Avokádó tempura
A vegán garnélás tekercsben rák helyett avokádó van gluténmentes tempurában rántva. Az édesburgonyachips a roppanós textúráról gondoskodik, a főtt és ízesített, pácolt kanpyō tök pedig egy olyan egzotikus ízt visz a rollba, ami hamisítatlanul Japánt idézi. Ez több ételben is előfordul, és mindben szuperül működik – egyébként a futomaki sushikból lehet ismerős. Cékla és norilap színesíti az összhatást, a szaftot pedig a vegán BBQ szósz adja.
Rózsaszín lazac
A Pink salmon névre keresztelt Barbie-tekercs az egyik kedvencem lett. Az alap hozzávalókon kívül a lazactatár mellett itt a japán retek és a szarvasgombás aioli szósz adja az étel lelkét, de a nagy kedvencem, a kanpyō és az avokádó ebből sem hiányzik.
Pikáns tonhal
A másik halas tekercs szintén extrább minden eddig kóstolt ázsiai street foodos kajánál, pedig első blikkre „nincs benne semmi érdekes”, ami másik rollban ne lenne. Azért a chipotlés majonéz ad neki egy plusz spicy löketet, de ezt az ételt (is) a minőségi alapanyagok teszik igazán extrává.
Minute steak
Aki mindenhol IS steaket enne, annak van egy jó hírem: az Ichigóban is meg(t)eheti! A steakes roll ugyan nekem nem áll közel a szívemhez, de én eleve nem is rajongok ezért a húsételért. Amit el tudok róla mondani, hogy a többi tekercsből ismerős spéci zöldségarzenál nem marad el ebből sem. Japán retek, kanpyō és a házilag készülő szarvasgombás aioli teszik fel a pontot az i-re (– tudom, a steakben nincs is i!). Akinek feltett szándéka, hogy Budapest összes lehetséges helyén megkóstolja a steaket, az Ichigóban is tegye meg: ilyen formában biztos, hogy nem kapni máshol.
Bowlok és szószok, na meg a desszert!
A két méretben elérhető rollon kívül a nagyon éhes vendégeknek a bowlokat ajánlom. Ezekre is ugyanazok az alapanyagok kerülhetnek, amiket tekercs formában is kérhetünk, de adagra a séf szerint ez a legkiadósabb. A tekercsekhez képest viszont ez a kaja röghöz, azaz asztalhoz köt: ember legyen a talpán, aki menet közben pálcikával megküzd vele!
Mindegyik kajában eleve van valamilyen szósz, de nyugodtan lehet pluszba is kérni, hogy minden falat előtt tudjunk még egy kicsit tunkolni. Nem kell egyből a szarvasgombás, yuzus vagy chipotlés mártogatósokkal indítani az ichigós pályafutásunkat, a sushihoz hagyományos wasabi-gyömbér kombó is elérhető.
Desszertfronton tápiókapuding a zászlóshajó, méghozzá egyből háromféle. A legnatúrabb ízű a vegán kókusztejes-vaníliás, friss és gyümölcsös a fehércsokis-epres-rózsás, de ami mindkettőt lekörözte nálam, az a dupla csokis, makadámdióval.
Az Ichigo egyszerre egészséges és izgalmas
Ha akarnám, akkor se tudnám beskatulyázni az Ichigót, hogy inkább egészségtudatos választás vagy egy keleti kuriózum, mert mind a kettő egyszerre. Azoknak ajánlom, akikben van nyitottság az új elképzelések és az egyedi ízek felé. És természetesen fontos, hogy ne legyetek elutasítóak a sushival szemben, hiszen végső soron ezt nyújtja a hely – mint egy rendes japán vendéglátóegység, csak a klasszikustól eltérő formákban.
Cím: 1061 Budapest, Király utca 40.
Ha tetszett az Ichigo cikk, és meglátogatnád a helyet, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!