Hirdetés

Kalitka, a város legmenőbb brunch étterme és designerboltja egy helyen

Egyszerű csokitorta bolti piskótából

Pikk-pakk tudtok készíteni csokitorta

Egyszerű hagymaleves

Csak pár hozzávaló
Hirdetés

Kalitka, a város legmenőbb brunch étterme és designerboltja egy helyen

Hirdetés
Családias hangulat, a régmúlt emlékei és a modern elemek találkozása, művészi légkör, ínycsiklandó ételek, különleges italok, designerruhák, kedves fogadtatás várt a nemrég nyílt Kalitkában

Hirdetés

Különleges koncepció valósult meg az Arany János utcai metrómegálló közelében két régi, jó barát összefogásával. Kapócsy Anna és Krajnyik András barátsága 13 éve tart. Eredeti céljuk az volt, hogy egy olyan kávézót nyissanak, amely egy cipőbolt is egyben. Az egykor bicikliüzletként működő, 410 négyzetméteres helyiség azonban megkívánta, hogy mindezt ételekkel is bővítsék. Az ötlet egészen egyszerűen a két barát szakmáiból olvadt össze: Anna a már jól ismert Zeller Bistro tulajdonosa, Andrásnak pedig egy spanyol cipőket forgalmazó boltja van a Wesselényi utcában. Ezek összevonásával született meg idén május végén a Kalitka, amely tulajdonképpen egy brunch étterem, egy designerbolt, egy kiállítóterem és egy közösségi tér ötvözete. 

Kalitka

Ennél azonban sokkal több, hiszen már az étterembe belépve érződik, hogy a helynek lelke van. „Minden, ami szép és szerethető, azt igyekszünk képviselni itt” – meséli Anna. Erről több részlet is tanúskodik: minden, ami fából készült, András és apósa szorgos kezeinek munkája. A falon díszelgő rozoga bicikli Andrást szolgálta még anno, a retro hintaló Anna párjáé volt kiskorában, az egyik sarokban díszelgő óriási kalitka pedig Anna nagyszülei emlékét őrzi. Ebből az érzelmi kötődésből ered a hely neve is.

Kalitka

„Az étlapot úgy raktuk össze, hogy inkább kevesebb legyen a választék, de azokat mindig a legfrissebb és legjobb alapanyagokkal tudjuk előállítani” – mondja Anna, aki nagyon figyel a minőségre, olyannyira, hogy jelenleg ő a séf, ő maga találja ki a recepteket, és ő is készíti el az ételeket, szakácsai segítségével. Ennek az az oka, hogy még nem talált olyan szakembert maga helyett, akire rá merné bízni a konyhát. Amikor épp nem tartózkodik az étteremben, édesanyja felügyeli a szakácsok munkáját. 

Kalitka étel

A sajtokat és a sonkákat vidéki őstermelőktől szerzik be, a mikrosaláták és a fűszernövények pedig földben érkeznek hozzájuk, így mindig frissen vágnak belőlük. Az itallapot is saját ízlésüknek megfelelően állították össze. A borok tekintetében figyelnek a hazai forrásokra, kisebb borászatokkal állnak kapcsolatban. Több koktéljuk is van a nagyvilágból, a canchánchara nevű ital receptjét például Anna kubai utazásán ismerte meg. A rum, méz és citrom felhasználásával készült koktél Magyarországon még nem igazán terjedt el, ezért többek között ez is különlegességnek számít náluk.

Lecsó
Fotó: Bokor Brigitta

Nehéz volt a választás, mert minden olyan jól hangzik, ami az étlapon szerepel. Krémek, hideg és meleg előételek, tojásételek, szendvicsek, saláták és desszertek közül lehet válogatni. Végül a krémek közül a padlizsánkrém (850 Ft) mellett tettem le a voksomat, mert Anna elmondása szerint az erdélyi vonalat képviseli, ami nagyon közel áll hozzám. Jó döntés volt.

koktél

Utána következett egy elképesztően gusztusosan tálalt bivalymozzarella caprese (2450 Ft), amely többféle paradicsommal, nagyon finom hazai sajttal és friss bazsalikommal érkezett. Ezt pirított chilis rákfarok (2400 Ft) kísérte, amelyet pirított kolbásszal és paprikakrémmel díszített kruton tett még különlegesebbé. Tojásos lecsóval (1600 Ft) zártam az ételsort, ami egy valódi ízbomba volt. 

Caprese
Fotó: Bokor Brigitta

A Kalitkában az András által forgalmazott Cargomoda cipőket, és egy magyar márka, az Art on me női ruháit lehet megvásárolni, melyek tervezője András felesége. Ezenkívül kiállítóhelyiség is egyben, havonta egy művésznek biztosítják a lehetőséget munkái bemutatására. Múlt hónapban Kárpáti László, augusztusban pedig Czanik Mátyás festményei ékeskednek majd a falon.

chilis rák

A turisták számára több szolgáltatást is fognak biztosítani a közeljövőben. Reggeli házhozszállítását tervezik olyan szálláshelyekre, ahol nincs lehetőség vagy igény a főzésre. Olyan hostelekkel is együtt dolgoznak, ahol nincs reggeliztetés, így ezt náluk pótolhatják.

dizájner cipők

Úgynevezett „luggage store” szolgáltatást is bevezetnek a szállásukat még el nem foglalt vagy már elhagyott vendégeknek, hogy a fennmaradó idejükben ne kelljen cipelniük magukkal a városban bőröndjeiket. Sőt, a kulacsukat is szívesen feltöltik vízzel. Terveik között szerepel a garázsvásárok elindítása is, valamint a pincehelyiségben lévő teremben üzleti reggeliket, bor- és sörvacsorákat szerveznek majd csoportoknak.

Kalitka Bistro, Vadász u. 10.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?