Kipróbáltuk Budapest egyetlen fenntartható vegán kantinját – mutatjuk, mit ettünk
A The Planteen (növény = plant + kantin = canteen 🙂 ) két és fél évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Graphisoft irodistái előtt, de elsősorban nem számukra. Története ugyanis a szomszédságban található, öt éve nyílt REAL Schoollal indult. Ennek az iskolának a küldetése, hogy fenntarthatóságra nevelje diákjait, ennélfogva pedig a gyerekek étkeztetése növényi alapokon kellett, hogy történjen már a kezdetektől. Fait Federika ebbe a projektbe csöppent bele a tulajdonosok mellett, miután befejezte tanulmányait Hollandiában fenntarthatóság témakörben. Federika mindig is hitt az oktatás erejében, hogy ha a jövő generációját időben megtanítjuk az ökotudatos életmódra, akkor az válik számukra természetessé.
Eleinte a sulinak voltak külsős ételbeszállítói, ám 3 éve úgy döntöttek, hogy jobb lenne ezt házon belül megoldani. Federikát amúgy is egyre jobban foglalkoztatta a gasztronómia, azon belül is az a szegmens, ami a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. És mivel pont megüresedett a közelben egy nagyobb helyiség, minden adottá vált ahhoz, hogy létrehozzanak egy növényi ételeket felsorakoztató, fenntarthatósági alapokra épülő menzát, ahol immár Federika ügyvezetőként lehetett jelen a tulajdonosok mellett. A Planteen pedig szép lassan nem csak a gyerekek ebédjéről gondoskodott – a teljes irodapark felfigyelt rá, és hamarosan egyre többen érkeztek, hogy néhanapján a húsos ebédet növényire váltsák.
Mitől fenntartható kantin a The Planteen?
A növényi alapú étkezés általában (jó esetben) már önmagában is sokkal ökotudatosabb választás, ám a Planteen továbbment. Igyekeznek nagyon figyelni a szezonalitásra, de nem árulnak zsákbamacskát, ez nem minden esetben kivitelezhető. Februárra ugyanis azért megunja az ember a cékla-répa-burgonya hármasát és muszáj kicsit változatosabbá tenni a fogásokat. Ezt leszámítva azért erősen törekszenek rá, hogy hazai kistermelőktől és olyanoktól vásároljanak, akiknek szintén fontos a fenntarthatóság.
Szívügyük továbbá a maradékmentés is. A még ehető, kész ételeket a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlják fel, akik révén ezek a kaják a III. kerületi hajléktalanszállóra kerülnek. A konyhai hulladék egy bizonyos része pedig humuszként végzi, ugyanis a Planteen összefogott a Graphisoft kertészeivel, akik komposztálják, majd újrahasznosítják a konyhai hulladékot.
A vegán menzán nem kérdés, hogy csomagolóanyagban is törekednek az ökotudatosságra, és minden italt kizárólag üvegben lehet kapni náluk. A kávézó részen pedig a Goosebumps specialty kávéját használják, ami csomagolásmentesen érkezik, és specialty lévén alapfeltétele, hogy fair trade legyen. Ha pedig mindez nem lenne elég, még a bútorok is mind újrahasznosítottak, ahogy Federika fogalmazott: összerakott bútorok. Ez azt jelenti, hogy különböző darabokat összepasszintott a készítő. Van, ami korábban nem asztal volt, de kapott lábakat egy egészen más tárgyból és így máris új életre kelt. Egy szó, mint száz, a Planteenben tényleg minden területen figyelnek rá, hogy ökotudatosak legyenek.
Mit lehet enni a Planteenben?
Az ételeket annak idején Zsolnay Gergellyel (a 2023-as év mentes séfjével) karöltve álmodták meg, aki ma már visszább vonult az üzlettől, de továbbra is mentorálja a kantin konyhafőnökét. Ahogyan azt már sejthetitek, kizárólag növényi alapú ételek közül választhatnak azok, akik ide látogatnak. Két egysége van a helynek, az egyik a kávézó, itt kapni a finom, világos pörkölésű kávét, illetve sütiket, wrapeket. Valamint a menza, ahol melegételek várnak.
Mindig van menü, heti újdonságok és állandó elemek is. A nemzetközi vonalon leginkább az indiai jött be a vendégeknek, ez azért is érdekes, mert az egyik szakács innen származik, így az ételek az autentikus ízvilágra hajaznak. A heti menüben is megjelent most ez a hatás, illetve mindig készül valamilyen főzelék is, ezúttal spenótból, és ehhez a feltét is egy zöldségpakora volt, ami szintén keleti kaja. Rengeteg ételt kóstoltunk egyébként, így a teljesség igénye nélkül a kedvenceinket emelem csak ki.
Kókuszos céklakrémleves
A cékla egy érdekes zöldség, nem mondanám, hogy nekem a legnagyobb kedvencem, dolgozni is macerás vele, de sokszor meglep. Ez a krémes leves például nagyon bejött, remekül harmonizált a pink cékla és a kókusz. Jól álltak neki a magvak is, amik adtak egy picit más textúrát a lágyság mellett. Fotósom, Andi is pozitívan csalódott, mert ő meg kifejezetten nem tartozik a céklarajongók táborába, mégis elégedetten kanalazott.
Vöröslencse-dahl
Ha már indiai a szakács, akkor egyértelmű volt, hogy nem hagyhatjuk ki ezt a fogást, én személy szerint amúgy is nagyon bírom az ilyen egytálételeket. Nem csalódtunk, hozta az autentikus indiai ízvilágot, de nem volt tolakodóan fűszeres. Ráadásul valami érdekes házi chips is volt hozzá, ami tippre csicseriből készült, és még izgalmasabbá tette ezt a fogást.
Winter bowl
Imádjuk a színes tálakat, és nemcsak azért, mert jól mutatnak a fotókon, hanem mert ezek általában kifejezetten egészséges és tápanyagdús ételek, és nagyon finomak is. A Planteenben most egy szezonális változatot kóstoltunk, ami quinoás alapra került, és sült kelbimbót, lila káposztát, sütőtököt foglalt magában. A legjobb része pedig szerintem a chilis mangóchutney volt, ami adott egy kis pikáns csavart az egésznek. Egyszerűen imádtam. És ha már tálak, akkor elhoztam egy poké bowlt is, amiben wakame alga, edamame bab és zöldségek meg sült tofu volt, ezt is csak ajánlani tudom!
Wiener schnitzel szendvics
Federika javaslatára megkóstoltuk a sajátos wiener schnitzelüket is. Tulajdonképpen egy rántott húsos szendó formájában estünk neki, persze ez is teljesen vegán volt. Ízben azért ne várjátok, hogy egészen olyan legyen, mint a bécsi, de egy szuper húshelyettesítő, ropogós a külseje és egészen hasonlít az állaga a húséra. Mellé pedig olyan friss alapanyagok kerültek, mint a szeletelt paradicsom és a salátalevél. Ez egy kifejezetten jó kis opció, ha éppen nincs időd leülni, vagy nem akarsz nagyot kajálni.
Laskás wrap
Szintén a kisebb étkezésekre ideálisak a Planteen wrapjei, amikből nem is egy típus van! Mi azonban egyet próbáltunk ki, egy egészen extrás változatot, amiben laskagomba és körte kombinációja mozgatta meg a fantáziánkat. Meglepően jó párosításnak bizonyult, amit egy tahini krém tesz még egyedibbé.
„Túrógombóc”, az örök kedvenc
Zsolnay Gergő receptje alapján került a hamis túrógombóc a Planteen kínálatába, és egészen valószínű, hogy ott is marad örökre. A kölesből készült gombócokat panko morzsa borítja, és mennyei vaníliaszószban csücsülnek. Egyértelműen ez a favorit, mind a vendégek, mind pedig a mi véleményünk szerint. Egyáltalán nem hiányzik belőle a túró íze, annyira jól hozza a köles azt az állagot és élményt, tökéletes lezárása bármilyen menünek, de ha csak egy kávéra ugrotok be, akkor se hagyjátok ki!
Az edukációban hisznek, nem a vérvegánságban
Federika mesélt róla, hogy sosem volt a Planteen célja, hogy vágóhidas felvételekkel rémisztgessék a vendégeiket, vagy bárkit is meg akarjanak téríteni. Szerintük az edukáció, a példamutatás ezerszer többet ér. Így ha valaki érdeklődő, inkább arról mesélnek neki, hogy ha csak egy húsmentes napot tart a héten, akkor már négy hónapnyi zuhanyzóvíz mennyiségét spórolja meg a bolygónak. Tehát inkább kis lépésekre biztatnak, amik mindenki számára elérhetőek. Ezt pedig nem is tehetnék hitelesebben ilyen finom ételekkel!
Cím: 1031 Budapest, Záhony u. 7. (U1-es épület)
Ha tetszett a The Planteen cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!