A Pozsonyi út eklektikus hangulata egyértelművé teszi, hogy olyan része ez Pestnek, ami különbözik a többitől. Itt nemcsak ételt kapsz, hanem valami pluszt is. A magyar mellett képviselteti itt magát a francia, az olasz, az izraeli konyha – és mostantól a spanyol is, az UnoMas Tapas & Bar színeiben.
Nem kell Spanyolországig menned, elég a Pozsonyi útig
A Pozsonyin mindegyik étteremnek, kávézónak, cukrászdának megvan a maga karaktere, sok a kedves, cuki hely, de az UnoMas valami egészen mást hozott be Újlipótvárosba. Ez a hely nem cuki, hanem laza, nyüzsgő, menő és végtelenül profi, mégsem erőltetett. Amolyan „maradj még, és érezd jól magad” feeling lengi be az egész teret. A konyha is 11-ig van nyitva – pont úgy, ahogy a spanyoloknál, ahol este kezdődik az élet.
A fények, a hangok, az illatok, az egész atmoszféra úgy, ahogy van, magával ránt. Persze a kaja a csúcspont: a választék széles, és az a helyzet, hogy itt semmivel sem tudsz melléfogni. A citrusos polipsalátától kezdve a spanyol véres hurkán, a ricottás spenóton, a gambason át a churrosig van minden, amit egy igazán frankó tapasozóban falna az ember lánya, fia. Teszem hozzá: nem kell nagy tapas-szakértőnek lenned, elég, ha egy jót akarsz kajálni, közben beszélgetni és élvezni az ízeket.
Húsimádók és vegák is imádni fogják
Vannak itt szalámi- és sajttálak, hideg saláták, de megtalálod a patatas bravast, a spanyolok sült krumpliját és a bikini szendvicset is, amit szarvasgombaolajjal, iberico sonkával és spanyol manchego juhsajttal pattintanak eléd.
A hideg salik közül egyértelműen a mangós lazac-ceviche az, amire bármikor igent mondok, mert még télen is képes elhitetni velem, hogy nyár van. A krémes füstöltlazac-tatár és a katalán paradicsomkrém is elképesztően jók, de az én abszolút favoritom a mallorcai kolbászkrém mézzel, amit egy szóval tudok jellemezni: zse-ni-á-lis!
A húsmentes tapasok közül a gorgonzolás spenót és a fokhagymás gomba az, amiket ha elém tesznek, előjön belőlem a kajairigység. Annyira jók, hogy egyszerűen nem osztozom.
Mivel húsimádó vagyok, alap, hogy a húsos tapasokat is megkóstoltam. A fokhagymás-chilis gambas és a grillezett polip pont olyanok, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Mondom ezt úgy, hogy soha nem rajongtam a polipért, de végül nem egy tengerparti étterem győzött meg, hanem ez a Pozsonyi úti tapasozó.
Számomra az ízek netovábbja a borjúflank „mojo verde” szósszal: a marhahús olyan finom volt, hogy egy pillanatra testen kívüli élményben volt részem. A mellé tálalt zöld fokhagymaszósszal egyszerűen verhetetlen. Itt is meg kell jegyezzem, hogy a marhahúsért sem rajongok különösebben, és ennek ellenére olyat kanyarintottak a tányéromra, hogy még most is azzal álmodom.
Min-den-képp próbáld ki a „la matanza” spanyol véres hurkát is, amit narancsos szafttal tesznek eléd – ennél a pontnál még az is elérzékenyülhet, aki utoljára a bölcsiben sírt. Mondanám, hogy megismételhetetlen, de szerencsére a séf képes reprodukálni. 🙂
Az édességekben sem fogsz csalódni
Végül roppanós churros, katalán krém vagy szaftos kenyérpuding az, amivel zárhatod a kajasort. Az ételek mellett egész italarzenál várja a pultban, hogy kikérd: spanyol borok, spanyol ginek és egy sor olyan különleges ital, amiket érdemes megkóstolnod.
Mivel azt is meg szoktam jegyezni, ha valami számomra nem oké, most is kerestem, mi az, ami hibádzik, de akármennyire próbáltam, nem találtam semmit, amibe egy kicsit is beleköthetnék. Na jó, egy dolgot azért mégis: túl hamar bezárnak (éjfélkor minden vendéglátó egységnek le kell húznia a rolót a Pozsonyin). 🙂
A tulajok nagy spanyolfanok, ami érződik az egész helyen. Az UnoMast 10 fős csapat viszi, és amiért pluszpont jár: nem láttam olyat, aki ne mosolygott, ne pörgött volna. Az egyik tulajdonos Dévényi Dániel – aki a volt Trafiq és a Raqpart megálmodásában is részt vett –, és bár tény, nem a mostani időszak a legideálisabb új helyet nyitni, de Daniék lapot húztak 19-re, és bejött.
Egy szó, mint száz: ha jártál már Spanyolországban, azért, ha még nem, akkor azért érdemes ellátogatnod az UnoMasba! Pillanatok alatt egy eleven, pezsgő hangulatú spanyol tapasozóban találhatod magad, és ehhez elég a Pozsonyi útig menned, ahol olyan élményt kapsz, ami felér egy mini katalán nyaralással – ráadásul bármikor megismételheted.
Cím: UnoMas, 1137 Budapest, Pozsonyi út 14.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!