Hirdetés
Karácsonyi menü

A 76. Street Kitchen adás receptjei

Kandírozott narancshéj

Magában is isssteni!
Hirdetés

A 76. Street Kitchen adás receptjei

A 8. adásban minden a desszertekről szólt. Zé egy almás Gundel palacsintát készített, Jani egy banánkenyér brownie-t, Szabi pedig egy hihetetlenül mézes joghurtos-pisztáciás baklavát. Mi sem tudnánk választani melyiket készítenénk el a három közül :)
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Brownie banánkenyér

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g vaj
  • 150 g étcsokoládé
  • 100 g tejcsokoládé
  • 250 g barna cukor
  • 200 g liszt
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 4 db tojás
  • 1 tk só
  • 5 db banán
  • 1 ek fahéj
  • 50 g mazsola
  • 50 g dió (vagy más mag)

Vízgőz fölött a vajat összeolvasztjuk a csokikkal, majd belekeverjük a cukrot. Lehúzzuk a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd beleütjük a tojásokat, egyesével, hogy ne csapódjon ki, és alaposan elkeverjük. A banánokat előzetesen bedobjuk fél órára a fagyasztóba, így krémesebb lesz a brownie állaga. Meghámozva egy késes aprítóba dobjuk, mellészórjuk a fahéjat, a mazsolát és a diót, majd pulzálva leaprítjuk.

Egy robotgép edényébe öntjük a lisztet, a sót és a kakaóport, majd lassú keverés mellett hozzáadjuk először a csokis, majd a banános alapot, és csomómentesre keverjük.

Egy sütőpapírral bélelt őzgerinc/kenyérsütő formába öntjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, a végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.  Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni. 

Joghurtos, pisztáciás baklava

Hozzávalók egy 36×24 cm-es tepsihez:

  • 1 csomag réteslap ( 18 lapos )
  • 200 g vaj

A sziruphoz:

  • 280 ml víz
  • 250 g cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 100 g méz
  • fél citrom facsart leve

A töltelékhez:

  • 100 ml joghurt natúr
  • 1 ek méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 150 g dió
  • 250 g zöld pisztácia
  • 120 g cukor

A szirup hozzávalóit egy edényben közepes hőfokon kb. 10 perc alatt összefőzzük.  A diót és a pisztáciát ledaráljuk és alaposan elkeverjük a cukorral. A joghurtot a mézzel és a citromhéjjal elkeverjük.

A kiválasztott tepsi méretével megegyező méretű lapokat vágunk a réteslapokból. A vajat felolvasztjuk és először kikenjük a tepsit vele. Mehet bele egy réteslap és azt is alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Ezt még összesen 8-szor megismételjük, ugyanis a baklava alsó és felső része is 9-9 réteslapból fog összeállni. Ha az alsó 9 lappal megvagyunk, óvatosan megkenjük a joghurtos kencével, majd mehet rá szép egyenletesen a magos keverék. Ekkor ismét egy réteslappal kezdünk, alaposan megkenjük olvasztott vajjal és ezt még nyolcszor ismételjük meg. Az utolsó réteget is alaposan megkenjük vajjal, majd egy éles késsel a tepsi aljáig bevágjuk a baklavát, előre kialakítva ezzel a helyes kis kockákat. A maradék olvasztott vajjal alaposan meglocsoljuk a tetejét és irány is a 180 fokra előmelegített sütő. 35- 40 perc alatt aranybarnára sül. Kivesszük és azon melegében alaposan megöntözzük a cukorsziruppal.

Almás Gundel palacsinta

Hozzávalók

A diós krémhez:

  • 200 g darált dió
  • 200 ml tej
  • 100 g cukor
  • 1 ek mazsola
  • 50 ml rum
  • fél citrom reszelt héja

A csokiöntethez:

  • 500 ml víz
  • 100 g cukor
  • 100 g kakaópor
  • 2 tk keményítő
  • 20 g hideg vaj
  • 50 ml rum

Az almás palacsintához:

  • 1 db alma megtisztítva, lereszelve
  • 200 g liszt
  • 2 db tojás
  • 250-300 ml tej
  • 1 csipet só
  • 1 tk cukor
  • 1 mk sütőpor
  • kevés olaj a sütéshez

Az összeállításhoz:

  • rum
  • tört dió

A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumba, kb. negyed órára. A darált diót kicsit lepirítjuk egy lábasban. Ha elkezdett illatozni, beleöntjük a tejet, a cukrot és a mazsolát (a rummal együtt). Ha kicsit összerottyant a krém, belereszeljük a citrom héját.

A csokiszószhoz a vizet a cukorral felforraljuk. Beletesszük a keményítővel elkevert kakaóport, majd csomómentesre keverjük. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a hideg vajat és a rumot is.

A palacsintához egy keverőtálban a hozzávalókat egy habverő segítségével alaposan összekeverjük. Enyhén kiolajozunk egy palacsintasütőt és merőkanalanként kisütjük a palacsintákat.

Ha elkészült, a palacsintákat megkenjük a diós krémmel, negyedbe hajtjuk, leöntjük csokiszósszal, meglocsoljuk egy kevés rummal, meggyújtjuk (ez a flambírozás) és dióval megszórva tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások