Brownie banánkenyér
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g vaj
- 150 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 250 g barna cukor
- 200 g liszt
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 4 db tojás
- 1 tk só
- 5 db banán
- 1 ek fahéj
- 50 g mazsola
- 50 g dió (vagy más mag)
Vízgőz fölött a vajat összeolvasztjuk a csokikkal, majd belekeverjük a cukrot. Lehúzzuk a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd beleütjük a tojásokat, egyesével, hogy ne csapódjon ki, és alaposan elkeverjük. A banánokat előzetesen bedobjuk fél órára a fagyasztóba, így krémesebb lesz a brownie állaga. Meghámozva egy késes aprítóba dobjuk, mellészórjuk a fahéjat, a mazsolát és a diót, majd pulzálva leaprítjuk.
Egy robotgép edényébe öntjük a lisztet, a sót és a kakaóport, majd lassú keverés mellett hozzáadjuk először a csokis, majd a banános alapot, és csomómentesre keverjük.
Egy sütőpapírral bélelt őzgerinc/kenyérsütő formába öntjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, a végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
Joghurtos, pisztáciás baklava
Hozzávalók egy 36×24 cm-es tepsihez:
- 1 csomag réteslap ( 18 lapos )
- 200 g vaj
A sziruphoz:
- 280 ml víz
- 250 g cukor
- 1 rúd fahéj
- 100 g méz
- fél citrom facsart leve
A töltelékhez:
- 100 ml joghurt natúr
- 1 ek méz
- 1 db citrom reszelt héja
- 150 g dió
- 250 g zöld pisztácia
- 120 g cukor
A szirup hozzávalóit egy edényben közepes hőfokon kb. 10 perc alatt összefőzzük. A diót és a pisztáciát ledaráljuk és alaposan elkeverjük a cukorral. A joghurtot a mézzel és a citromhéjjal elkeverjük.
A kiválasztott tepsi méretével megegyező méretű lapokat vágunk a réteslapokból. A vajat felolvasztjuk és először kikenjük a tepsit vele. Mehet bele egy réteslap és azt is alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Ezt még összesen 8-szor megismételjük, ugyanis a baklava alsó és felső része is 9-9 réteslapból fog összeállni. Ha az alsó 9 lappal megvagyunk, óvatosan megkenjük a joghurtos kencével, majd mehet rá szép egyenletesen a magos keverék. Ekkor ismét egy réteslappal kezdünk, alaposan megkenjük olvasztott vajjal és ezt még nyolcszor ismételjük meg. Az utolsó réteget is alaposan megkenjük vajjal, majd egy éles késsel a tepsi aljáig bevágjuk a baklavát, előre kialakítva ezzel a helyes kis kockákat. A maradék olvasztott vajjal alaposan meglocsoljuk a tetejét és irány is a 180 fokra előmelegített sütő. 35- 40 perc alatt aranybarnára sül. Kivesszük és azon melegében alaposan megöntözzük a cukorsziruppal.
Almás Gundel palacsinta
Hozzávalók
A diós krémhez:
- 200 g darált dió
- 200 ml tej
- 100 g cukor
- 1 ek mazsola
- 50 ml rum
- fél citrom reszelt héja
A csokiöntethez:
- 500 ml víz
- 100 g cukor
- 100 g kakaópor
- 2 tk keményítő
- 20 g hideg vaj
- 50 ml rum
Az almás palacsintához:
- 1 db alma megtisztítva, lereszelve
- 200 g liszt
- 2 db tojás
- 250-300 ml tej
- 1 csipet só
- 1 tk cukor
- 1 mk sütőpor
- kevés olaj a sütéshez
Az összeállításhoz:
- rum
- tört dió
A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumba, kb. negyed órára. A darált diót kicsit lepirítjuk egy lábasban. Ha elkezdett illatozni, beleöntjük a tejet, a cukrot és a mazsolát (a rummal együtt). Ha kicsit összerottyant a krém, belereszeljük a citrom héját.
A csokiszószhoz a vizet a cukorral felforraljuk. Beletesszük a keményítővel elkevert kakaóport, majd csomómentesre keverjük. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a hideg vajat és a rumot is.
A palacsintához egy keverőtálban a hozzávalókat egy habverő segítségével alaposan összekeverjük. Enyhén kiolajozunk egy palacsintasütőt és merőkanalanként kisütjük a palacsintákat.
Ha elkészült, a palacsintákat megkenjük a diós krémmel, negyedbe hajtjuk, leöntjük csokiszósszal, meglocsoljuk egy kevés rummal, meggyújtjuk (ez a flambírozás) és dióval megszórva tálaljuk.