Hozzávalók
- só, bors
A halhoz
- 1 kg friss tőkehalfilé
- 3 db tojás
- 250 g liszt
- 200 ml víz
- 1 tk szódabikarbóna
- olaj a sütéshez
- liszt a panírozáshoz
- só
A rizs piláfhoz
- 1 kg gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 300 g canellini bab
- 125 g rizs
- 200 ml víz
- 1 marék friss rukkola (nagy marék)
Az arrabiata szószhoz
- 4 db piros chili
- 6 gerezd fokhagyma
- 400 ml passata
- 200 ml víz
- 3 ek olívaolaj
A savanyított édesköményhez
- 1 fej édeskömény (nagy)
- 1 szál kisebb répa
- 1 szál kisebb zellerszár
- 2 ek olívaolaj
- 6 ek fehérborecet
- 1 db citrom leve
- 1 tk porcukor
Palacsintatésztában sült tőkehal gombás rizs piláffal
Hozzávalók
- só, bors
A halhoz
- 1 kg friss tőkehalfilé
- 3 db tojás
- 250 g liszt
- 200 ml víz
- 1 tk szódabikarbóna
- olaj a sütéshez
- liszt a panírozáshoz
- só
A rizs piláfhoz
- 1 kg gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 300 g canellini bab
- 125 g rizs
- 200 ml víz
- 1 marék friss rukkola (nagy marék)
Az arrabiata szószhoz
- 4 db piros chili
- 6 gerezd fokhagyma
- 400 ml passata
- 200 ml víz
- 3 ek olívaolaj
A savanyított édesköményhez
- 1 fej édeskömény (nagy)
- 1 szál kisebb répa
- 1 szál kisebb zellerszár
- 2 ek olívaolaj
- 6 ek fehérborecet
- 1 db citrom leve
- 1 tk porcukor
Az arrabiata szószhoz a felszeletelt chilit az olívaolajon 2 percig pirítjuk. Ekkor rádobjuk a szintén felszeletelt fokhagymát és további 1 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a passatával és vízzel, majd felforraljuk. Ha felforrt, levesszük a lángot és kb. 20 percig rotyogtatjuk.
Közben egy másik edényben, megfőzzük a rizst: kevés olajon addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik, majd felöntjük a vízzel és megsózzuk, majd készre főzzük. Közben egy nagy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon lepirítjuk (akár két részletben) a felszeletelt gombát: addig, amíg teljesen el nem főtt a leve. Ekkor nyomjuk rá a babot és ezzel aranybarnára pirítjuk. Ha megpirult, sózzuk, borsozzuk és rányomjuk a fokhagymákat. Belekeverjük a főtt rizst, meglocsoljuk a maradék olajjal és elzárjuk. Ekkor szórjuk meg a rukkolával.
A savanyított édesköményhez egy nagy keverőtálban összekeverjük az olívaolajat, ecetet, citromlevet, sózzuk, borsozzuk és a felszeletelt zöldségeket ebben hagyjuk kicsit pácolódni.
A halat tetszőleges szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és megforgatjuk lisztben. A tojásból, lisztből, vízből és szódabikarbónából sűrű palacsintatésztát keverünk ki, megsózzuk és ebben forgatjuk meg a halszeleteket. Közepes hőmérsékletű bő olajban oldalanként 4-5 percig sütjük. A sült halat a mártással, a rizzsel és a savanyúsággal tálaljuk.