Hirdetés
Instant

A nagy whisky sztori

Ragacsos sertésszűz

Gyorséttermi kaja ütős, házi kivitelben

Mogyoróvajas padlizsáncurry

Más zöldséggel is simán kombinálhatjátok
Hirdetés

A nagy whisky sztori

Kipróbáltam, jóóó lett!
Hibát találtam
Hirdetés

Sokan vagyunk, akik még gyerekkorunkban a Dallas című sorozatban találkoztunk vele először, azóta is rengeteg olyan képzet társul hozzá, mint a szivarfüst társasága, vagy hogy az italt inkább férfiak kedvelik. A whiskyfogyasztás kultúrája ugyan egyre inkább terjedőben van itthon is, de koránt sincs annyira kiaknázva, mint az indokolt lenne. Talán az sem véletlen, hogy neve a kelta ‘uisce beatha’, azaz az ‘élet vize’ kifejezésből származik.

A whiskyt egy- vagy többféle gabonából készítik, ami lehet árpa, búza, kukorica, esetleg rozs. Az árpa vagy rozs felhasználását gyakran előcsíráztatás, azaz malátázás előzi meg. Erjesztés után többszöri, a skót whisky esetében 2, az ír whiskey esetében 3, lepárláson esik át. Ennek a háromszori lepárlásnak köszönhetően lesz az ír whiskey sokkal lágyabb és kiegyensúlyozottabb ízvilágú. Ezután következik az érlelés kulcsfontosságú folyamata, mely leggyakrabban tölgyfából készült hordókban történik, időtartama pedig minimum 2-3, nem ritkán 10-12 év, sőt akár lehet ennél is hosszabb idő. Az érlelés azért is kulcsfontosságú, mert a végső karakterét – attól függően, hogy milyen hordóban és mennyi időn keresztül történik – ekkor kapja meg az ital. Fontos megjegyezni, hogy palackozás után már nem érik tovább, így a legféltettebb darabokat nem feltétlenül érdemes évekig, évtizedekig a polcon őrizni.

Whisky vagy whiskey?
Mindkét írásmóddal találkozhatunk, ám a köztük lévő különbség koránt sem egyértelmű: kétféle megközelítés létezik arra, hogy mikor melyiket használjuk. Az első szerint az amerikai és brit angol közti különbségről van pusztán szó, a második szerint pedig a whisky szót a skót, kanadai és japán, míg a whiskeyt az amerikai és ír termékekre használjuk. Mindkét álláspontnak számos követője van, egységes álláspont talán csak a márkanevek tekintetében van: ebben az esetben mindig a címkén található írásmód a követendő.

Single malt, single pot still és blended
Csak úgy, mint ahogyan a kávéknál megkülönböztetjük az ültetvényszelektált és kevert termékeket, úgy a whiskyk esetében is használjuk ennek megfelelőjét, azonban ebben az esetben többféle fogalom is létezik. A címként található „single” kifejezés olyan whiskyt takar, mely esetén kizárólag egyetlen főzde által készített párlat kerül az üvegbe (ám ez nem azt jelenti, hogy egyetlen hordó tartalmát palackozzák). A több főzdéből származó termékekre a „blended” kifejezést használjuk. Gyakran találkozhatunk a „single malt” megjelöléssel, melyben a „malt” utal arra, hogy csak malátázott gabonából készült az ital. Az ír whiskeyk esetében Single Pot Still whiskeyről beszélünk, ami annyiban tér el a skót single malt whiskytől, hogy a maláta mellett árpát is használnak alapanyagként. Léteznek még „single grain” whiskyk, ahol a „grain” azt jelenti, hogy egyetlen féle, de nem feltétlenül malátázott gabona felhasználásával készítették.

Ír, Scotch, Bourbon és a többiek
A különböző alapanyagokon és érlelési módokon túl szélesíti a palettát, hogy az egyes országok más és más hagyományokkal rendelkeznek, sőt ennek mentén pedig a vonatkozó jogszabályok is eltérnek. Amerikában például nagyobb arányban használnak kukoricát, míg a skótok az árpát részesítik előnyben. Kissé leegyszerűsítve elmondható, hogy a skót whiskyk gyakran füstösebb, tőzeges jegyeket mutatnak, míg amerikai és kanadai társaik lágyabb karakterrel bírnak.

Nem csak férfiaknak
A whiskyivás már-már hivatalosan is férfias mulatságnak minősül, talán nincs is olyan, aki ezzel vitába szállna. Szerencsére azonban egyre kevésbé meglepő – sőt meg merem kockáztatni, hogy egyes társaságokban kifejezetten menő – ha egy nő rendel magának az italból. És mivel a kínálat rendkívül széles, a tőzeges, füstös aromáktól egészen a citrusos vagy bogyósgyümölcsös ízekig terjed, így mindenki megtalálhatja a számára ideális választást.

Kóstolj, mint egy profi!
A whiskyk világában eligazodni a legkevésbé sem egyszerű dolog, szerencsére egyre több olyan hely van már az országban, ahol nemcsak szinte végtelen kínálatból vásárolhatunk és/vagy kóstolhatunk, de hozzáértő segítséget is kapunk a válogatáshoz. Ha szeretnénk kísérletezni, érdemes kezdetnek nem teljes palackokat megvásárolni, hanem inkább szakszerű kóstolásokon részt venni, ahol nemcsak sokféle ízzel ismerkedhetünk, és kiválaszthatjuk személyes kedvenceinket, hanem rengeteg hasznos információt is megtudhatunk közben.

Még több információért: KATT

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások