Marokkói csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db csirke alsócomb
- 2 db csirke felsőcomb
- 2 db csirkemellfilé
- só,bors
- A paradicsomos alaphoz
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 g hámozott paradicsom (konzerv)
- fél csokor koriander
- fél csokor petrezselyem
- 400 g csicseriborsó (konzerv)
- 50 g mazsola
- 1 db citrom
- 100 g vegyes olívabogyó
A fűszerkeverékhez:
- 1 ek gyömbér
- 1 ek kardamom
- 1 ek szerecsendió
- 1 tk fahéj
- 1 tk kínai ötfűszer keverék
- 1 tk koriandermag
- 1 tk kurkuma
- 1 mk cayenne bors
- 1 csipet sáfrány
- 1 tk só
A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés olajon mindkét oldalát alaposan lepirítjuk, utána félretesszük.
A maradék csirkezsíron a durvára darabolt hagymát és fokhagymát megfuttatjuk, majd ráöntjük a hámozott paradicsomot, a mazsolát, az olívabogyót, a nyolcadolt citromot, a csicseriborsót, és alaposan elkeverjük.
A fűszerkeverék hozzávalóit alaposan összekeverjük, és a paradicsomos alapba szórjuk, az apróra vágott petrezselymet és koriandert is belekeverjük, és 5-8 percig rotyogtatjuk.
Egy megfelelő méretű tepsibe öntjük a serpenyő tartalmát, ráültetjük a csirkerészeket bőrrel felfelé, aluflóliával lefedjük, majd 1 órán keresztül sütjük 200 fokra előmelegített sütőben. Utána a fóliát eltávolítjuk és 10-15 perc alatt felső grillfokozaton megpirítjuk a bőrét, és készen is vagyunk!
A legfrankóbb japán junk kaja: Omu rice
Hozzávalók 2 személyre:
- fél piros kaliforniai paprika
- fél sárga kaliforniai paprika
- fél zöld kaliforniai paprika
- 4 ek olaj
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 2×2 cm nagyságú friss gyömbér
- 1-2 ek Aldi Asia chili szósz (csípős)s
- 2 ek szójaszósz
- 200 g fagyasztott zöldborsó
- 1 póréhagyma zöld része
- 1 nagy csipet őrölt koriander
- 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
- előfőzött rizs
A rizshez:
- 200 g rizs
- 400 ml víz
- só
- 1 ek olaj
Az omletthez:
- 40 g vaj
- 6 tojás
- só
A mártáshoz:
- 100 ml ketchup
- 1 ek csípős chili szósz
- 1 tk szójaszósz
A zöldborsót kivesszük a fagyasztóból és megvárjuk, hogy kiolvadjon. A rizs hozzávalóit összekeverjük egy tálban és közepes fokozaton a mikróban 20 perc alatt “megfőzzük”. Egy magas falú serpenyőt jó alaposan felhevítünk és beleöntjük az olaj felét. Elkezdjük pirítani az apró kockákra vágott tricolor paprikákat. Kb. 2 perc pirítás után belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Elkeverjük, rányomatjuk a chili szószt és jól összeforgatjuk. Beleöntjük a zöldborsót, majd felszeleteljük a póréhagymát és ezt is hozzáadjuk. 2 perc pirítás után belerakjuk a rizst, a maradék olajat, fűszerezzük borssal, korianderrel, szegfűszeggel és beleöntjük a szójaszószt is. Jó alaposan összeforgatjuk és pár perc alatt jól lepirítjuk. Az omletthez a tojásokat egy kis sóval felverjük. A serpenyőben felolvasztjuk a vajat és beleöntjük a tojást. Néhányszor belekeverünk, és amikor egyben összeállt óvatosan feltekerjük. A rizst a tojással tálaljuk. A mártás hozzávalóit összekeverjük és egy keveset csurgatunk a tojásos rizsre.
Kadai paneer
Hozzávalók 4 személyre
A házi sajthoz (paneer)
- 4 liter házi tej (esetleg jó a bolti is csak UHT nem lehet)
- 2 db citrom
- 1 ek só
A szószhoz
- 2 db paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db piros/zöld nem túl erős fajta chili
- 100 g kesudió
- 1-1 db zöld és piros kaliforniai paprika
- 2 tk koriandermag
- 2 tk egész római kömény
- 2 nagy fej hagyma
- kb. 30 g friss gyömbér
- 1 tk cayenne bors
- 1 tk garam masala
- só
- 100 ml víz
- 1 csokor friss koriander
A körethez
- 250 g rizs
- 1 ek olaj
- 1 tk só
- 500 ml víz
A tejet egy nagy lábasban felmelegítjük 86-90 fok közé (nem forrhat!), elzárjuk alatta a lángot és hozzáadjuk a citromok facsart levét és a sót. Hagyjuk dolgozni a citromot kb. 15 percig. Ha letelt az idő egy szűrőbe laza szövésű anyagot, pl. egy tiszta textilpelenkát, helyezünk és egy merőkanállal beleszedjük a „citromos-tejes elegyet”. A kicsapódott savó lecsöpög a szitán és fennmarad a sűrűje: a paneer alapanyaga. Ezt szorosan kicsavarjuk a pelenkával, hogy a nedvesség eltávozzon belőle, majd a kis gombócot lesúlyozva állni hagyjuk néhány órán át egy szűrőben, hogy teljesen kicsöpögjön a savó, így lesz belőle igazi házi sajt, azaz paneer.
A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben addig főzzük, míg majdnem elfőtte az összes nedvességet, majd lefedve 120 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt készre pároljuk. A paradicsomot, a fokhagymát, a megtisztított chilit és a ledarált kesudiót egy aprítógépben lezúzzuk.
A házi sajtot nagyobb kockákra vágjuk és kevés olajon egy serpenyőben körbepirítjuk. Ha szép színt kaptak, félretesszük őket. A megtisztított és nagyobb darabokra vágott kaliforniai paprikát kevés olajon alaposan megpirítjuk, majd szintén kiszedjük egy tányérra. Olajat
hevítünk egy serpenyőben és beledobjuk a koriandermagot és a római köményt, ha már illatozik, mehet rá az apróra vágott hagyma és a reszelt gyömbér. Néhány kavarintást követően ráborítjuk az aprítógépben lezúzott paradicsomos elegyet, majd jöhet rá a garam masala és a cayenne bors. Sózzuk, kevés vízzel felöntjük és hagyjuk finoman gyöngyözve összeérni az ízeket. Beletesszük a lepirított sajtkockákat és a paprikát is, összerottyantjuk és kész is. Friss korianderrel díszítjük és főtt rizzsel tálaljuk.
Karfiol tabbouleh fekete olívával
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kis fej karfiol
- 2 szál zellerszár
- 2 szál újhagyma
- 1 kis darab póréhagyma
- 1 db citrom
- 3 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 csokor friss menta
- 150 g olivabogyó ( magozott )
- 30 g zúzott földimogyoró
A karfiolt megtisztítjuk és vagy kézi reszelővel vagy aprítógéppel olyan apróra reszeljük/zúzzuk, mintha rizsszem lenne. A zellerszárat, a póréhagymát, az újhagymát, valamint a petrezselyem- és mentalevelet is felvágjuk. Mindent egy nagy tálba borítunk, mehet rá a frissen facsart citromlé, az olívaolaj, a só és a frissen őrölt bors, majd végül az olivabogyó és a zúzott mogyoró. Jól összekeverjük. Ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket, akkor a legjobb.