Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Megérkeztek a 6. adás receptjei

Töltött padlizsán

Egyszerű ÉS nagyszerű!

Lecsós csirkecombok

Rakjatok el lecsót télre, hogy mindig tudjátok enni ezt a kaját!
Hirdetés

Megérkeztek a 6. adás receptjei

Imádunk a világ különböző tájairól inspirálódni, hogy minél színesebb kajákat mutathassunk nektek. Most marokkói, japán, indiai és egy libanoni ételt hoztunk nektek. ;)
Hirdetés

Marokkói csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db csirke alsócomb
  • 2 db csirke felsőcomb
  • 2 db csirkemellfilé
  • só,bors
  • A paradicsomos alaphoz
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g hámozott paradicsom (konzerv)
  • fél csokor koriander
  • fél csokor petrezselyem
  • 400 g csicseriborsó (konzerv)
  • 50 g mazsola
  • 1 db citrom
  • 100 g vegyes olívabogyó

A fűszerkeverékhez:

  • 1 ek gyömbér
  • 1 ek kardamom
  • 1 ek szerecsendió
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk kínai ötfűszer keverék
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk kurkuma
  • 1 mk cayenne bors
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 tk só

A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés olajon mindkét oldalát alaposan lepirítjuk, utána félretesszük.

A maradék csirkezsíron a durvára darabolt hagymát és fokhagymát megfuttatjuk, majd ráöntjük a hámozott paradicsomot, a mazsolát, az olívabogyót, a nyolcadolt citromot, a csicseriborsót, és alaposan elkeverjük.

A fűszerkeverék hozzávalóit alaposan összekeverjük, és a paradicsomos alapba szórjuk, az apróra vágott petrezselymet és koriandert is belekeverjük, és 5-8 percig rotyogtatjuk.

Egy megfelelő méretű tepsibe öntjük a serpenyő tartalmát, ráültetjük a csirkerészeket bőrrel felfelé, aluflóliával lefedjük, majd 1 órán keresztül sütjük 200 fokra előmelegített sütőben. Utána a fóliát eltávolítjuk és 10-15 perc alatt felső grillfokozaton megpirítjuk a bőrét, és készen is vagyunk!

A legfrankóbb japán junk kaja: Omu rice

Hozzávalók 2 személyre:

  • fél piros kaliforniai paprika
  • fél sárga kaliforniai paprika
  • fél zöld kaliforniai paprika
  • 4 ek olaj
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 2×2 cm nagyságú friss gyömbér
  • 1-2 ek Aldi Asia chili szósz (csípős)s
  • 2 ek szójaszósz
  • 200 g fagyasztott zöldborsó
  • 1 póréhagyma zöld része
  • 1 nagy csipet őrölt koriander
  • 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
  • előfőzött rizs

A rizshez:

  • 200 g rizs
  • 400 ml víz
  • 1 ek olaj

Az omletthez:

  • 40 g vaj
  • 6 tojás

A mártáshoz:

  • 100 ml ketchup
  • 1 ek csípős chili szósz
  • 1 tk szójaszósz

A zöldborsót kivesszük  a fagyasztóból és megvárjuk, hogy kiolvadjon. A rizs hozzávalóit összekeverjük egy tálban és közepes fokozaton a mikróban 20 perc alatt “megfőzzük”. Egy magas falú serpenyőt jó alaposan felhevítünk és beleöntjük az olaj felét. Elkezdjük pirítani az apró kockákra vágott tricolor paprikákat. Kb. 2 perc pirítás után belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Elkeverjük, rányomatjuk a chili szószt és jól összeforgatjuk. Beleöntjük a zöldborsót, majd felszeleteljük a póréhagymát és ezt is hozzáadjuk. 2 perc pirítás után belerakjuk a rizst, a maradék olajat, fűszerezzük borssal, korianderrel, szegfűszeggel és beleöntjük a szójaszószt is. Jó alaposan összeforgatjuk és pár perc alatt jól lepirítjuk. Az omletthez a tojásokat egy kis sóval felverjük. A serpenyőben felolvasztjuk a vajat és beleöntjük a tojást. Néhányszor belekeverünk, és amikor egyben összeállt óvatosan feltekerjük. A rizst a tojással tálaljuk.  A mártás hozzávalóit összekeverjük és egy keveset csurgatunk a tojásos rizsre.

Kadai paneer

Hozzávalók 4 személyre

A házi sajthoz (paneer)

  • 4 liter házi tej (esetleg jó a bolti is csak UHT nem lehet)
  • 2 db citrom
  • 1 ek só

A szószhoz

  • 2 db paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db piros/zöld nem túl erős fajta chili
  • 100 g kesudió
  • 1-1 db zöld és piros kaliforniai paprika
  • 2 tk koriandermag
  • 2 tk egész római kömény
  • 2 nagy fej hagyma
  • kb. 30 g friss gyömbér
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 tk garam masala
  • 100 ml víz
  • 1 csokor friss koriander

A körethez

  • 250 g rizs
  • 1 ek olaj
  • 1 tk só
  • 500 ml víz

A tejet egy nagy lábasban felmelegítjük 86-90 fok közé (nem forrhat!), elzárjuk alatta a lángot és hozzáadjuk a citromok facsart levét és a sót. Hagyjuk dolgozni a citromot kb. 15 percig. Ha letelt az idő egy szűrőbe laza szövésű anyagot, pl. egy tiszta textilpelenkát, helyezünk és egy merőkanállal beleszedjük a „citromos-tejes elegyet”. A kicsapódott savó lecsöpög a szitán és fennmarad a sűrűje: a paneer alapanyaga. Ezt szorosan kicsavarjuk a pelenkával, hogy a nedvesség eltávozzon belőle, majd a kis gombócot lesúlyozva állni hagyjuk néhány órán át egy szűrőben, hogy teljesen kicsöpögjön a savó, így lesz belőle igazi házi sajt, azaz paneer.

A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben addig főzzük, míg majdnem elfőtte az összes nedvességet, majd lefedve 120 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt készre pároljuk. A paradicsomot, a fokhagymát, a megtisztított chilit és a ledarált kesudiót egy aprítógépben lezúzzuk.

A házi sajtot nagyobb kockákra vágjuk és kevés olajon egy serpenyőben körbepirítjuk. Ha szép színt kaptak, félretesszük őket. A megtisztított és nagyobb darabokra vágott kaliforniai paprikát  kevés olajon alaposan megpirítjuk, majd szintén kiszedjük egy tányérra. Olajat

hevítünk egy serpenyőben és beledobjuk a koriandermagot és a római köményt, ha már illatozik, mehet rá az apróra vágott hagyma és a reszelt gyömbér. Néhány kavarintást követően ráborítjuk az aprítógépben lezúzott paradicsomos elegyet, majd jöhet rá a garam masala és a cayenne bors. Sózzuk, kevés vízzel felöntjük és hagyjuk finoman gyöngyözve összeérni az ízeket.  Beletesszük a lepirított sajtkockákat és a paprikát is, összerottyantjuk és kész is. Friss korianderrel díszítjük és főtt rizzsel tálaljuk.

Karfiol tabbouleh fekete olívával

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kis fej karfiol
  • 2 szál zellerszár
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kis darab póréhagyma
  • 1 db citrom
  • 3 ek olívaolaj
  •  só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 csokor friss menta
  • 150 g olivabogyó ( magozott )
  •  30 g zúzott földimogyoró

A karfiolt megtisztítjuk és vagy kézi reszelővel vagy aprítógéppel olyan apróra reszeljük/zúzzuk, mintha rizsszem lenne. A zellerszárat, a póréhagymát,  az újhagymát, valamint a petrezselyem- és mentalevelet is felvágjuk. Mindent egy nagy tálba borítunk, mehet rá a frissen facsart citromlé, az olívaolaj, a só és a frissen őrölt bors, majd végül az olivabogyó és a zúzott mogyoró. Jól összekeverjük. Ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket, akkor a legjobb.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások