Hirdetés
Instant

Ki is az a Gózon Péter, aki a videóinkban koktélokat kever nekünk?

Mogyoróvajas padlizsáncurry

Más zöldséggel is simán kombinálhatjátok

Megúszós berni mártás

Steak mellé a legtutibb!
Hirdetés

Ki is az a Gózon Péter, aki a videóinkban koktélokat kever nekünk?

Hirdetés

Gózon Péter több videóban is feltűnt nálunk az elmúlt időszakban és szuper koktélokat talált ki, Zé tuti receptjeihez. Most épp készül a Bacardí Legacy versenyére, mi pedig ezen felbuzdulva készítettünk vele egy interjút, ahol a következő kérdésekre felelt, miközben összeállított pár remekművet, többek közt a versenyen induló koktélját is!

Egy korábbi interjúból kiderült, hogy színésznek készültél, aztán egy kanyarral mégis a bárok mellett kötöttél ki. Mi volt az az elemi dolog, ami miatt úgy érezted, hogy ez a te utad? A két szakma színpada elég hasonló, mégis sokkal bátrabb vagy ha keverni kell egy italt. Miért? Mi az a plusz, amit a színészettől nem kaptál meg és amit bartenderként hasznosítani tudsz?

A színészkedés gyerekkori álmom volt, már akkor lenyűgöztek a tehetséges színészek, ugyanakkor nem voltam elég határozott ahhoz, hogy belevágjak, és elkezdjek egy színész képzést. Néhány év múlva a barátaimmal ellátogattunk egy belvárosi bárba, ahol először láthattam profi bártendereket a pult mögött. Azonnal elvarázsolt ez a világ, és hasonló érzéseim támadtak, mint korábban a színészkedés kapcsán. Ezúttal úgy döntöttem, hogy  nem hagyom veszni az új álmomat, és beiratkoztam egy bártender képzésre. A szakma által fejleszthetem azokat a készségeket, amikre a színészkedés kapcsán is vágytam, mint például a lámpalázam leküzdése. Meghatározó pillanata volt az életemnek, és a mai napig örülök annak, hogy akkor így döntöttem

Hogy jutottál el oda, hogy benevezz a Bacardí Legacy versenyére? 

Már tavaly is követtem a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition versenyzőit és láttam mennyi munka van mögötte, mennyire elhivatottnak és profinak kell lenni ahhoz, hogy jó eredményt érjenek el a verseny során. Akkor úgy éreztem, hogy ehhez én kevés lennék, de ahogy telt az idő úgy egyre erősödött bennem az elhatározás és végül úgy döntöttem, megpróbálom.

Fotó: Hartyányi Norbert

Előre megvolt a fejedben a Sin Limites receptje vagy a koktél létrejötte hosszú kísérletezési folyamatnak köszönhető? Ezt azért is kérdem, mert korábban már nyilatkoztál arról, hogy mit is jelent számodra a Sin Limites, amikor mindenféle nehézség árán felküzdöd magad és az akadályok ellenére eléred célod, határok nélkül.

A recept az utolsó napon született meg, pár órával a határidő letelte előtt. Addig egy másik italon gondolkoztam. Az italomat a pontos recept véglegesítését követően neveztem el.

Mióta és hogy gyakorolsz a versenyre?

A kezdetek óta, vagyis novembertől mindmáig folyamatos a gyakorlás és a készülődés. Rengeteg helyen jártam, volt ahol csak bemutattam az italomat, és volt olyan helyszín, ahol vendég bártender lehettem.  A felkészülést most már többnyire a beszédem gyakorlása jelenti, amiben beszédtanárok és színészek is segítenek.


Mit jelent számodra a verseny?

Számomra ez a verseny a kiteljesedést jelenti. A célom mindig is az volt, hogy egy ilyen kaliberű versenyen ott lehessek az élmezőnyben. Szerencsémre sokkal előbb eljött ez a lehetőség, mint vártam.

Elég erősnek tűnik a mezőny. Kitől tartasz a leginkább és miért?

Szerintem a verseny ezen a szintjén már mindenki erősnek számít. A versenynek része egy hosszú promóciós időszak, ennek során már megmutatkozhatnak nagyobb eltérések a versenyzők között, de úgy gondolom, a győzelem nem csak ezen fog múlni.

Mi az a plusz, ami szerinted benned megvan, amivel megnyerheted a Bacardí Legacy nemzetközi versenyét?

Véleményem szerint az, hogy minden, amit képviselek, belülről jön. Igyekszem nem megjátszani magamat és mindig megmaradni olyannak amilyen a verseny elején voltam. Emellett büszke vagyok az italomra, és őszintén képviselem, amit jelképez.

Fotó: Hartyányi Norbert

Koktélod már most nagy népszerűségnek örvend. Mind a tradíció, mind a modernitás megjelenik benne. Ez az összes koktélodra jellemző? Hogy tudod balanszban tartani a mérleg két oldalát? Úgy tudjuk a versenyben mind a két elem igen fontos szempont.

A szakma trendje most az egyszerűség, vagyis semmit sem szabad túlbonyolítani. A tradíció egyre fontosabb, olyan formában, hogy visszatérnek a klasszikus italok egy kis csavarral megfűszerezve, ez lehet a modernitás. Én is igyekszem ezt az irányt képviselni. Az egyensúly megtartása pedig belülről jön.

 

Van-e már új koktél recept születőben, tervben? És ha igen, mi az irány? Menyasszonyod legfőbb múzsád, így italaid elsőre igen feminimnek hatnak, de tudjuk, hogy a látszat sokszor csal. Ízekben mindig találunk nálad izgalmakat, rejtett tartalmakat: pl kardamom mag és vaníliasó, amitől egy kicsit férfiasabb lesz az ital. Ez lehetne a védjegyed. Vagy gondolkozol más csapásirányon is? És ha igen, mi lenne az?

Majdnem minden nap születik egy új recept a fejemben, egyrészről azért is, mert egy olyan helyen dolgozok, ahol nincs itallap, vagyis mindig valami újat kell készíteni. A menyasszonyom, Zsófi adja az inspirációt ha egy versenykoktélt kell létrehozni, és ezek általában az ő kedvenc koktéljai is lesznek.  

Fotó: Hartyányi Norbert

Mi a terved a verseny utánra? Hogy fogod kipihenni a fáradalmakat?

Visszatérek az edzőterembe, mert azt a verseny miatt nagyon elhanyagoltam, utána pedig belevágok valami teljesen új dologba. Már gondolkozom néhány jövőbeli projekten, de természetesen kíváncsi vagyok milyen lehetőségek várnak rám a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition döntője után.

Megálmodtál-e esetleg egy saját koktélt a lagzidra?

Ezen még nem is gondolkodtam, de nagyon jó ötlet. Valamit biztosan kitalálok arra is.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások