Hirdetés

Tippek bespájzoláshoz - haladóknak

Hozzávalók

1
adag
+

Konzervek

babkonzerv
paradicsomkonzerv
kukoricakonzerv
zöldborsókonzerv
csicseriborsó-konzerv
tonhalkonzerv
zöld pesztó (vagy piros)
löncshúskonzerv

Tészták. kenyérféleségek. rizsek

tészta
kuszkusz
tortilla
toast kenyér
rizstészta
üvegtészta
instant tészta
basmati rizs
arborio rizs

Fűszerek és egyéb ízfokozók

bors
pirospaprika
kömény
római kömény
oregánó
bazsalikom
kakukkfű
majoranna
babérlevél
mexikói fűszerkeverék
curry
kínai ötfűszer
fokhagyma-granulátum
szójaszósz
worcester-szósz
halszósz
parmezán
sült hagyma

Olaj

olaj
olívaolaj
szezámolaj

Zöldségek a frigóban

zöldborsó (fagyasztott)
brokkoli (fagyasztott)
zöldbab (fagyasztott)
zöldségmix (fagyasztott)
spenót (fagyasztott)
sült krumpli (fagyasztott)

Zöldségek a firigón kívül

hagyma
fokhagyma
sárgarépa
fejes káposzta
krumpli
csemegeuborka

Magvak

törökmogyoró
földimogyoró
szezámmag

Húsok

diákcsemege
téliszalámi
kolbász
bacon
beef jerky

Dolgok sütéshez

cukor
liszt
aszalt gyümölcs
zab
mazsola
méz
tartós tej
tejpor

Még pár dolog. ami jól jöhet

alma
körte
citrom
narancs
majonéz
ketchup
mustár
alaplé
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Tippek bespájzoláshoz - haladóknak

Tudjuk, hogy mostanában sokan készültök arra, hogy nagyobb élelmiszerkészletet halmozzatok fel otthon. Hogy ez mennyire szükségszerű ebben a helyzetben, arról nem szeretnénk véleményt formálni, mert gasztroportálként nem ez az elsődleges dolgunk, de tény, hogy sokan közülünk is hasonlóan reagáltuk le a történteket. Ugyanakkor a jelenség mellett nem szeretnénk teljesen szótlanul elmenni, ezért készülünk néhány olyan anyaggal, ami kifejezetten ezekre az időkre lehet egy kis segítség mindenkinek, aki a vásárlásait, valamint a megvásárolt termékek otthoni menedzselését szeretné a következő hetekben valamivel tudatosabban kezelni.
Hirdetés

Hozzávalók

1
adag
+

Konzervek

babkonzerv
paradicsomkonzerv
kukoricakonzerv
zöldborsókonzerv
csicseriborsó-konzerv
tonhalkonzerv
zöld pesztó (vagy piros)
löncshúskonzerv

Tészták. kenyérféleségek. rizsek

tészta
kuszkusz
tortilla
toast kenyér
rizstészta
üvegtészta
instant tészta
basmati rizs
arborio rizs

Fűszerek és egyéb ízfokozók

bors
pirospaprika
kömény
római kömény
oregánó
bazsalikom
kakukkfű
majoranna
babérlevél
mexikói fűszerkeverék
curry
kínai ötfűszer
fokhagyma-granulátum
szójaszósz
worcester-szósz
halszósz
parmezán
sült hagyma

Olaj

olaj
olívaolaj
szezámolaj

Zöldségek a frigóban

zöldborsó (fagyasztott)
brokkoli (fagyasztott)
zöldbab (fagyasztott)
zöldségmix (fagyasztott)
spenót (fagyasztott)
sült krumpli (fagyasztott)

Zöldségek a firigón kívül

hagyma
fokhagyma
sárgarépa
fejes káposzta
krumpli
csemegeuborka

Magvak

törökmogyoró
földimogyoró
szezámmag

Húsok

diákcsemege
téliszalámi
kolbász
bacon
beef jerky

Dolgok sütéshez

cukor
liszt
aszalt gyümölcs
zab
mazsola
méz
tartós tej
tejpor

Még pár dolog. ami jól jöhet

alma
körte
citrom
narancs
majonéz
ketchup
mustár
alaplé
Bevásárlólistához adom

Első körben egy szubjektív listát állítottunk össze nektek azokról a termékekről, amiket érdemes otthonra beszerezni abban az esetben, ha ti is a felhalmozás mellett tennétek le a voksot. Ezek olyan cuccok, amik hosszú távon elállnak, tárolásuk praktikus és nem utolsó sorban természetesen isteni kajákat lehet belőlük csinálni. Az első cikkünkben a beszerzésre váró tételek listájával foglalkozunk, következő anyagban pedig kitérünk ezeknek a profi tárolására, majd pedig jövünk néhány olyan recepttel, amik bebizonyítják, hogy néhány konzerv, egy kis száraztészta és mirelitzöldség is elég lehet egy tökéletes vacsorához. Természetesen nem arra gondoltunk, hogy mindent fejvesztve rohanva kell beszereznetek, ezt a kiterjesztett listát kezeljétek útmutatóként abban az esetben, ha változatos kajákat dobnátok össze ebben az időszakban. Az oldalsó sávban megtaláljátok a bevásárlólistát is, úgyhogy nyugodtan vigyétek magatokkal a cikket a boltokba is!

Konzervek 

A spájzolás kihagyhatatlan elemeiről van szó, olyan klasszikusokat semmiképp ne hagyjatok ki, mint a babkonzerv, paradicsomkonzerv, vagy a kukoricakonzerv. De haladók nyugodtan lecsaphatnak a zöldborsó, vagy a csicseriborsó konzervált változataira is, mindegyikhez fogunk hozni vadiúj recepteket, de már most is találtok a portálon rengeteget. De nyilván nem csak zöldségben lehet utazni, mert ott van a tonhalkonzerv, aminek a felhasználási lehetőségei szintén a végtelent közelítik meg. Szintén a konzervált cuccok ligájában indulnak a különféle pesztók, legyen az zöld, vagy piros. És mielőtt a retró ízek kedvelői meglincselnének: vegyetek löncshúskonzervet is, valamire biztos jó lesz. 

Tészták, kenyérféleségek, rizsek 

Száraztészták nélkül nem lehet spájzolásról beszélgetni: legyen magyar, vagy olasz tészta, tojásos, vagy tojás nélküli, az a lényeg, hogy érdemes betárazni a kedvenceinkből, abból baj nem lehet. A kuszkusz szintén csodafegyver, hiszen csak forró víz kell hozzá. Csomagolt tortilla, vagy toast kenyér is befigyelhet, ázsiaikaja-fanok pedig ne hagyják ki a rizstésztát és üvegtésztát, de egy instant tészta is jó választás lehet, mert ha van hozzá egy jó recept, akkor még azt is fel lehet turbózni. Rizses kajákhoz tárazzatok be basmati rizst, ha rizottókedvelők vagytok, akkor arborio rizst.  

Fűszerek és egyéb ízfokozók

A só és a bors mellett van egy nem túl hosszú lista azokról a fűszerekről, amiket ha betárazunk otthon, akkor nagyjából a világ összes konyháját tudjuk reprodukálni. Természetesen kell egy kis pirospaprika és kömény, de római köménnyel mexikói és arabos ízeket is be tudunk hangolni. És persze ott vannak a szárított zöldfűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoranna, babérlevél. Nem szégyen a kész fűszerkeverékek használata sem, sőt! Mexikói fűszerkeverék, curry, kínai ötfűszer nem árt ha van a kamrában, vámpírok ellen pedig fokhagyma-granulátumot érdemes alkalmazni. 

De vannak még más egyéb tartós ízesítők is: a szójaszószról tudjuk, hogy gyakorlatilag bármire rá lehet önteni, mert az a bármi finomabb lesz tőle.  Szintén ne hagyjuk ki a kedvenc csípős szószunkat sem, egy vuszter szósszal is felpörgethetjük az ízeket, az ázsiai kaják kedvelőinek pedig ugyanez elmondható a halszószról. De szintén mindent fel lehet dobni egy kis parmezánnal vagy sült hagymával is. 

Olaj

Olajakból szintén nem árt, ha van otthon: a napraforgóolaj azért, mert mint tudjuk, rántva minden finomabb, az olívaolaj azért, mert nincs az a pasta vagy saláta, aminek ne adna egy végső lökést, a szezámolaj pedig mindenféle ázsiai beütésű kajáknak lesz jó barátja. 

Zöldségek a frigóban

Olyan sokszínűen használható dolgokat mindenképp érdemes betárazni, mint amilyen a fagyasztott zöldborsó vagy a brokkoli, zöldbab de nagyon jól használhatóak lehetnek még a különféle zöldségkeverékek: pl. egy ázsiai stílusú zöldségmix csak arra vár, hogy forró serpenyőben átpirítsuk, és már csak egy kis rizs és szójaszósz kell a boldogsághoz. Aztán ott van a petrezselyem: rengeteg mindenhez használjuk, de egy friss példány elég hamar elkókad, ellenben a fagyasztóban megbúvó készletek sokáig gondoskodnak arról, hogy minden kajánkba csempészhessünk egy kis zöld színt és ízt, de ugyanez elmondható a fagyasztott spenótról is, amit sok gyártó kis tömbökben forgalmaz. A junk kedvelői pedig tárazzanak be egy nagy adag mirelit sült krumplit!

Zöldségek a firigón kívül

Vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fejes káposzta  – ezekkel mind sokáig el lehet lenni, de javasolt őket hűtőben, becsomagolva tárolni, különben megmakkannak. A krumpli pedig egyenesen az élelmiszer-felhalmozás szent grálja, amelynek egyetlen negatív tulajdonsága (és ezt agglegények tudják a legjobban), hogy kicsírázva nem túl szép látvány – viszont sok-sok egyszerű és király recept alapja lehet. A savanyított zöldségekkel szintén sokáig el lehet lenni, a csemegeuborka számtalan ételhez fog még jól jönni. 

Magvak

A törökmogyoró jó lesz sütikbe, a földimogyoró pedig ázsiai kajákba, vagy csak rágcsának a sör mellé, de szezámmagot is érdemes venni, mert az ázsiai hangulatú dolgokhoz szintén jól passzol. De én vennék a helyetekben egy kis diákcsemegét is, abból baj még nem volt. 

Húsok

Természetesen ha húsból szeretnénk bespájzolni, akkor a legősibb módszer a kolbászok és szalámik világához vezet: egy rúd téliszalámi, vagy egy jófajta kolbász sokáig eláll a kamrában is, ezenkívül finomak, de receptek alapanyagaiként is tök jók, ahogyan azt majd látjátok az oldalon. Megfér a hűtőben egy kis bacon is, Jancsa Jani hűtőjében valószínűleg egy egész polcot foglalhat el, nem kell részletezni, hogy miért. Ínyenceknek pedig ott van még a biltong, vagy más néven beef jerky, ami egy szárított marhahús, amolyan snack-szerűség, bár itthon nem annyira egyszerű beszerezni. 

Húsból mindenki vegyen olyat, amit szeret, és annyit, amennyit a fagyasztó elbír: a húsok fagyasztása nem jár semmilyen minőség romlással. 

Dolgok sütéshez 

A cukor és a liszt egyértelmű, de kandírozott és aszalt gyümölcsöket vagy mazsolát is érdemes írni a listára. De ott van még a méz is persze, valamint a zab, amiből sütni is tudtok, de nyilván reggelire is lehet tolni. Tojás sokféle tésztához jöhet jól, ha gyakran használjátok, akkor a hűtőben egy nagyobb adag viszonylag sokáig elven. A tejtermékek közül keressetek tartós változatokat, a tartós tej nagyon sokáig eláll, de ha nem bíztok benne, akkor a tejporral végképp sokáig el lehet lenni. 

Almát, körtét a zöldségekhez hasonlóan hűtőben, becsomagolva érdemes elrakni, citromot, narancsot, vagy bármilyen citrusfélét úgyszintén.

Még pár dolog, ami jól jöhet

Ki nem hagynánk a majonézt, ketchupot, mustárt a listáról, de ha leveseket, mártásokat, vagy éppen rizottót főznétek, akkor a bolti alaplé nagy segítség lehet. Ezt medúzaszerűen lebegő, zselés verzióban találjátok meg a boltokban, van belőle zöldséges, marha és szárnyas verzió is. 

Ha nektek is van valamilyen tippetek az otthoni bespájzoláshoz, akkor írjatok nekünk üzenetet a hello@streetkitchen.hu címre, vagy dobjatok egy kommentet Facebookon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások