11 elképesztő kajamúzeum a világ minden tájáról
„Micsoda kaja, múzeumba vele!” Bár nekem nem ez az első gondolatom, ha egy étel jól sikerül, az örökkévalóságnak a recepteket szeretem megőrizni, nem a kaját, de azért mókásnak tartom a mű sült krumplik és műanyag sajtok világát (nyugi, a legtöbb helyen természetesen kóstolni is lehet, az igazit!). Mára a gasztroforradalom oda jutott, hogy csomó kajának van saját múzeuma, ahol persze rengeteg érdekességet megtudhatunk az adott ételekről. Végülis, nálunk is van marcipánmúzeum, vagy szalámi és szegedi paprika múzeum is, miért ne lehetne a sült krumplinak vagy a holland sajtoknak is múzeuma? Van is! Megmutatjuk hol! “Gasztromániákusoknak” kötelező meglátogatni ezeket!
1. A Colman’s Mustár bolt és múzeum, Anglia, Norwich
Colmanék mustárját mi is szívesen használjuk, és az angliai Norwich-ban 1973 óta nem csak boltjuk, hanem múzeumuk is van, ahol minden kulisszatitkot megtudhatunk a márka eredetéről és történetéről, bemutatják a mustárgyártás lépéseit. Vigyázat: a látogatás végére könnyen lehet, hogy egy időre nem akartok több Colman’s féle mustárt látni, a bolt elképesztő módon van tele mustáros cuccokkal.
2. Shin Yokohama Raumen Múzeum, Japán, Yokohama
A híres japán (valójában kínai eredetű) ramen leves ihlette ezt a múzeumot. A múzeum földszintjén a ramen történetét mutatják be, az emeleteken pedig a híres tokyoi óváros Shitamachi elevenedik meg a látogató előtt, benne 9 étteremmel, ahol a ramen különböző regionális fajtáit szolgálják fel.
3. Sült krumpli múzeum, Belgium, Bruges
Bár a sültkrumpli angol neve “french fries”, mégsem francia földön van a világ egyetlen sült krumpli múzeuma, hanem Belgiumban.
A múzeum nem csak a világ legnépszerűbb ételét mutatja be, hanem magának a krumplinak a 10.000 éves történetét is.
4. Udon Múzeum, Japán, Kyoto
A japán konyha egy másik alapkövének számító udon tészta (búzalisztből készülő, kicsit vastagabb tészta) a témája ennek a múzeumnak, ahol mind a 35 fajta udon tésztát bemutatják. Az alapítónak pont ez volt a célja: “Nem volt egy olyan étterem, ahol az összes udon típust megkóstolhattam volna, szóval nyitottam egyet.” – mondja Tomoai Takaya. A képen látható falat csomó udon tésztával teli tál díszíti. Elég menő!
5. Holland sajt múzeum
Gouda, Edam, Leerdammer, Leyden, Maaslander, Maasdam, ezek nem csak holland városok, hanem mindegyik egy-egy sajt fajta is. A múzeum célja, hogy bemutassa ezeket a látogatóknak. Egyébként ha már erre jár az ember, érdemes felkeresni a város sajt piacát, ami Hollandiában a legnagyobb.
6. Yorki csokoládé múzeum
Bár csokimúzeum nem ez az egyetlen a világon, de Angliában York számít évszázadok óta a csoki hazájának. Minden amit a csokiról tudni lehet: Yorkban.
7. Kimchi Múzeum, Dél-Korea, Szöul
Ez az egyetlen ételmúzeum Dél-Koreában, és több mint 100.000 ember látogatta meg, a 20 évvel ezelőtti nyitás óta. A múzeum, úgy mint maguk a koreaiak is, nagyon komolyan veszik a kimchit. Egy könyvtár is található az épületben, ahol rengeteg könyv és tudományos feljegyzés található a kimchiről. A múzeum 187 történelmi, valamint ma is létező változatát különít el ennek a nemzeti ételnek. A készítéséhez használt leggyakoribb zöldségek a kínai kel, az újhagyma, a gyömbér, a fokhagyma és a retek. Fűszerezéséhez pedig sót, őrölt chilit, halszószt vagy garnélarákszószt használnak.
8. Currywurst, azaz currys kolbász múzeum, Németország, Berlin
Azért itt elgondolkozik az ember… a Ketchupos flakon formájú telefonokon keresztül a currywurtsról szóló dalokat hallgathatnak a látogatók… ez annyira szürreális, kérem szépen, hogy el sem hiszem, hogy nem Amerikában van. Pedig nem: Berlinben, igen a németországi Berlinben 🙂
De ha azt nézzük, hogy Németországban évi 800 millió adag (ebből csak Berlinben 70 millió) currys kolbászt adnak el, akkor rögtön indokolt a múzeum is.
9. Déli étel és ital múzeum, USA, New Orleans
Az Egyesült államok déli területeinek gasztronómiáját bemutató múzeum.
10. Kanadai Burgonya Múzeum, Kanada, Prince Edward sziget
A múzeum bejáratát egy böszme nagy krumpli díszíti, tehát aki nem tud olvasni az sem lehet bajban, itt nyilvánvaló, hogy a krumpliról lesz szó… Ez egyébként a világ legnagyobb krumpli szobra. Ezt a címet nem tudom mennyire szoros versenyben sikerült elnyerniük, én még életemben nem láttam se kicsi se nagy krumpli szobrot sehol.
11. Az olívaolaj gyártás múzeuma, Görögország, Leszbosz szigete
Ezen a helyen pillanatok alatt olívaolaj szakértővé válhat az ember, minden egy helyen, amit a görög olívaolaj gyártásról tudni lehet, itt kiderül, hogy lesz az olajfák terméséből olívaolaj.
Forrás: CNN