Hozzávalók
- 6 fej közepes hagyma
- 200 g köles
- 6 - 7 szem szárított paradicsom
- 10 gerezd fokhagyma
- 150 g friss spenót
- 200 g fetasajt
- só, bors
- olívaolaj
- 100 ml fehérbor
- 1 l alaplé
- 50 g vaj
A mártogatóshoz
- 5 ek tejföl
- 3 csipet szárított tárkony
- 1 db citrom héja
- só, bors
Tuti vega kaja: sült töltött hagyma
Hozzávalók
- 6 fej közepes hagyma
- 200 g köles
- 6 - 7 szem szárított paradicsom
- 10 gerezd fokhagyma
- 150 g friss spenót
- 200 g fetasajt
- só, bors
- olívaolaj
- 100 ml fehérbor
- 1 l alaplé
- 50 g vaj
A mártogatóshoz
- 5 ek tejföl
- 3 csipet szárított tárkony
- 1 db citrom héja
- só, bors
A hagymákat megpucoljuk és egy 2 mm-es cikket kivágunk belőle. Az alaplevet felforraljuk és ebben kezdjük el főzni a hagymát. Kb. annyira kell megfőzni, hogy a külső réteget le tudjuk szedni és tekerhető legyen. Ha megfőtt, leszedjük a legkülső réteget és visszarakjuk addig, amíg a következő réteg meg nem fő. Ezt addig ismételjük, ahány töltött hagymát szeretnénk. Fejenként kb. 7-8 darabot számoljunk. A megfőtt hagymaburkokat hagyjuk hűlni. Közben a kölest sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A fokhagyma felét megpucoljuk és felszeleteljük és egy serpenyőben egy kevés olajon 2 percig pirítjuk.
Rádobjuk az apróra vágott szárított paradicsomot és további 2 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és rádobjuk a spenótot. Elzárjuk a lángot. Belekeverjük a kölest és a fetát és ezt töltjük bele az előfőzött hagymákba, úgy hogy fel tudjuk tekerni. A töltött hagyma mehet a tepsibe és felöntjük a fehérborral és az 150 ml alaplével. Rádobjuk a maradék fokhagymát, aminek rajta hagyjuk a héját. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ha letelt az idő, kivesszük, meglocsoljuk a hagymákat a szafttal és rátesszük a kis kockákra vágott vajat. Visszadobjuk a sütőbe, legmagasabb fokozaton grillre kapcsolunk és addig pirítjuk amíg jól meg nem sül a teteje. Ha megsült, kivesszük, a fokhagymát megpucoljuk és a mártogatós hozzávalóival alaposan összekeverjük. A sült töltött hagyma mellé tálaljuk.