Egy csepp Dél-Amerika – megnyílt a Bartók legszínesebb reggelizője
A szemfülesek már észrevehették, hogy az elmúlt hetekben valami nagyon készült az egyre népszerűbb Bartók Béla boulevardon. Természetesen a mi figyelmünket sem kerülhette el a hatalmas, kék alapon fehér Nicaragua felirat, amiről megfelelő kémjeink gyorsan jelentettek nekünk.
Azonnal ugrottunk is, hogy teszteljük a kínálatot egy napsütéses vasárnap délelőttön. Az első benyomásunk, mikor beléptünk a helyre, az volt, hogy mennyire színes ez a hely, pont olyan, ami egyébként Nicaraguáról elsőre eszünkbe jut: mintás csempék, mélykék bögrék, farészletek, rattanszékek az ablakos részen, vibráló festmények a falakon. Azonnal átéreztük a hangulatot.
„Ha nem maradhatunk Nicaraguában, akkor hazahozzuk azt!”
László Marci nem kezdő már a vendéglátásban, itthon hozzá tartozik a Che Che Burger, Granadában pedig egy kisebb hotel, élete pedig már így is nagyon izgalmas volt, mielőtt reggelizőt nyitott volna a Bartókon. Feleségével és öt gyerekével együtt közel három évet élt a távoli Nicaraguában, de lakókocsival bejárta velük a kontinens északi részét is. A karibi térség azonban annyira a szívükhöz nőtt, hogy alig akartak elszakadni tőle. Erre mégis szükség volt, mert bár az élet izgalmas és az emberek hihetetlenül kedvesek, sajnos az oktatás nincsen olyan színvonalon, amit elégségesnek véltek gyerekeik számára.
Így történt, hogy 2023 nyarán a hazaköltözés mellett döntöttek. Teljesen azonban mégsem tudták maguk mögött hagyni Nicaraguát, így a tátongó ürességet azzal töltötték be, hogy hazahoztak magukkal egy kicsit a közép-amerikai országból. Megnyitották a Nicaragua Cafe Brunch-ot, ahol egy kicsit úgy érezhetik, most is kint vannak szeretett második otthonukban.
Persze nem ment ez olyan egyszerűen, a hely korábbi bérlői ugyanis erősen lelakták az üzletet, szóval a beázástól kezdve mindenféle akadályba ütköztek Marciék, mire ezt a csodás belső teret kialakították. Ehhez pedig autentikus díszítőelemekre is szükség volt, amiket bizony egyenesen Nicaraguából szállítottak haza, de még hogy! A falon lógó festmények és kézműves tányérok nem máshol utaztak, mint saját bőröndjeikben, jó nagy fejtörést okozva ezzel, hiszen természetesen így bőven túllépték a repülőre felvihető súlyhatárt. A megannyi kihívás azonban végül kifizetődött, az eredeti festmények és tányérok is ott díszelegnek a falon vibráló színfoltokként, amik nélkül nem lenne ugyanolyan a hely.
Brunchozó egy kis karibi csavarral
A Nicaragua Cafe Brunch két okból is megér egy látogatást, az egyik a fincsi újhullámos kávé, amiből leginkább világos típus van, de a sötét pörkölés rajongói is találnak kedvükre valót. Természetesen a kávébabok honnan máshonnan érkeznének, ha nem Nicaraguából? Amik az út után a miskolci A Ház nevű hely pörkölőjében pörkölődnek, mielőtt Budapestre kerülnének. A másik indok, amiért egyszer mindenképpen gyere el ide, az a reggeli! A menü egészen színes – ahogy a hely is – és azok is megtalálják számításaikat, akik újdonsággal kísérleteznének, meg azok is, akik maradnának a basic reggelik vonalán.
Mindenki nyugodjon meg, van avotoast a Nicaragua Cafe Brunchban!
Ahogy említettem, igen, a mainstream reggeli vonal is megtalálható az étlapon, ami azért szuper, mert így érkezhetünk olyan barátainkkal is, akik ezt preferálják. Az avokádó pedig amúgy is jellemző arra a vidékre, szóval így két legyet – vagy inkább reggelit – ütnek egy csapásra. Azt külön szeretném kiemelni, hogy a tálalás nagyon esztétikus! Figyelnek a részletekre, jó ez a kontraszt a mélykék tányérok és a színes ételek között.
Az avokádós toast egyébként érzésre nem pirított kenyéren érkezik, hanem friss kovászos kenyérre pakolják a rengeteg feltétet, de ez cseppet sem ront az élményen! Ami nekem leginkább tetszett benne, hogy nem spórolnak semmivel. A vastag avokádórétegen két buggyantott tojás csücsül, amit kevert saláta egy kis csírával, sült koktélparadicsom, savanyított lila hagyma és díszítésként gránátalma egészít ki. Ha pedig ki akarjátok maxolni az élményt, akkor kérjetek hozzá füstölt lazacot is, de készüljetek rá, hogy ez azért megdobja az árát. Viszont biztosan jól is laktok vele, mert tényleg kiadós kaja. Nekem teljesen őszintén, ez volt a kedvencem a menüről. A tojásra egy pici sót még el tudtam volna képzelni, de ez egyéni preferencia, egyébként tökéletes, folyós volt mindkét tojás, a gránátalma fanyarsága meg igazán felteszi a pontot az i-re!
Nicaragua-tál
Ha van angol reggeli, akkor erre mondhatjuk, hogy ez meg a nicaraguai reggeli. Közép- és Dél-Amerika gasztronómiájában nagy hangsúlyt kap a rizs és a bab vagy valamilyen más hüvelyes kombinációja. Van egy népszerű, tradicionális ételük, a gallo pinto, aminek éppen ez az alapja. Talán már kitalálhattátok, hogy ez kerül a nicaraguai tálra is. Mellé érkezik még tükörtojás, sült bacon, saláta és grillsajt is, így ez a kaja is nagyon laktató. Én személy szerint a sajtot cserélném benne inkább egy fűszeres tejfölös mártásra, mert nekem a sajt kevésbé illett a sztoriba. Emellett egyébként ez egy szuper választás, ha már nagyon korog a gyomrunk és valami autentikusat kóstolnánk, ami segít megismerni ennek a vidéknek a gasztronómiáját.
Mangós smoothie bowl
Ennél a kajánál egy picit meglepődtünk, mert ez valójában nem egy smoothie bowl, hanem egy joghurttál. Az alapja ugyanis nem smoothie, hanem mangós joghurt. Persze erre az étlapról hamar rájön az ember, de az elnevezést én módosítanám. Egyébként ez is egy korrekt reggeli, ha az édesebb, gyümölcsös irányt választanád. Van rajta mandula, chiamag, kakaóbabtöret és többféle gyümölcs is, szóval egy szuper kis egzotikus reggeli.
Nicaraguai palacsinta
Ha abszolút az édes reggelik kedvelőinek csapatát erősíted, akkor a te kajád ez lesz! A palacsinta nem hagyományos, hanem zabalapú, ezért inkább tömör, mint levegős a tésztája, amiben egyébként egy kis banán is lapul. A palacsintákból egy kisebb torony épül, így ezzel is simán jóllakhat az ember. A torony tetején banán és eper díszeleg, és az egész lekvárral van leöntve. Én palacsintában inkább a hagyományos és az amerikai típust kedvelem, így engem annyira nem vett le a lábamról, de aki éppen ezt a verziót szereti, vagy kipróbálna valami újdonságot, annak ajánlom!
Italok, sütik és miegymás a Nicaragua Cafe Brunchban
A Nicaragua Cafe Brunch erős mind italokban, mind sütikben. Előbbiek terén rámennek a különlegességekre, mint a képeinken látható matcha-narancs, aminek az ára kissé borsos, de érdemes kipróbálni, mert nagyszerűen passzol a színes ételekhez. Az ínyenceknek narancspresszó is van, aki pedig túltolná a koffeint, annak a dirty matchát javaslom!
Sütik is bőséges választékban találhatóak a menün. Én például egyszer biztosan rámegyek a karamell-körtére mert nagyon jól hangzik! De egy klasszik lávasütire se mondanék nemet, ha egy délutáni kávéra ugranék be ide egy kis barátnős traccspartira.
Az már biztos, hogy a Nicaragua Cafe Brunch a Bartók legújabb és legszínesebb foltja, ami szerintem nagyon hamar belopja magát mindenki szívébe, már csak a személyes sztori miatt is, de a kínálat okán is!
Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.
SK tipp: Ha egy picit is érdekel Nicaragua igazi arca, akkor kérd ki a pincérektől a fotóalbumot, amit Marciék a saját fotóikból állítottak össze, hogy egy kicsit személyesebben is bemutassák ezt a csodás országot!
Ha tetszett a Nicaragua Cafe Brunch cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!