Nyáron a dinnye, ősszel és télen pedig a narancs vásárlásakor izgulhatunk: vajon sikerül valóban finom és édes zsákmánnyal hazatérni? Vagy pucolás után fogad majd a szomorú valóság száraz, ízetlen gerezdek formájában? Mivel a narancsot még meglékelni sem lehet, ahhoz pedig túl nagy, hogy egy-egy szemet elcsenjünk vásárlás előtt (szigorúan tesztelés céljából!), más praktikákhoz kell folyamodni. Mutatjuk is, mire érdemes odafigyelni, hogy igazán friss, ízes narancsot ehess otthon!
Mennyit nyom a latban?
Mivel a gyümölcs héját legfeljebb szobaillatosítóként használjuk, ne félj megfogni a narancsot! Annál is inkább, mivel a súlya is árulkodó lehet. Persze nem az ízéről, arról viszont nagyon is, hogy mennyire lédús a gyümölcs. Minél nehezebb, annál sanszosabb, hogy tele van értékes nedűvel, ami különösen akkor jön jól, ha frissen facsart narancslével szeretnéd indítani a napjaidat. Ha kifejezetten lédús narancsra hajtasz, figyeld a héját is: a ráncos, kicsit töppedt külső borítás jó eséllyel kissé száraz, rágós gerezdeket rejt.
A narancs illata is árulkodó
Ha már belekukucskálni nem lehet, akkor vesd be egy másik érzékszervedet: az orrodat! Vedd kézbe a gyümölcsöt és szaglászd meg. Érzed az átható narancsillatot? Az már jó jel! Finoman dörzsöld meg a héját, aztán szagold meg az ujjadat is: ha itt is intenzíven érezni a narancs aromáit, akkor jó eséllyel az ízével sem lesz gond.
A színe becsapós lehet
Nem árulunk el túl nagy titkot azzal, hogy az igazán ütős narancs bizony élénk narancssárga színű. 😊 Ez viszont nem jelenti azt, hogy az a gyümölcs, ami nem tökéletes narancsszínű, az biztosan rossz. Egyes fajták jellegzetessége, hogy zöldes, sárgás, esetleg halványbarna foltos lehet a héjuk, ez még nem kizáró ok a vásárlásnál. Azt viszont érdemes alaposan szemügyre venni, hogy ne legyenek rajta penészfoltok. Finoman meg is nyomkodhatod: az a tuti, ha a héja feszes, és nincsenek rajta puhább, már romlásnak indult részek. Az apróbb karcolások, repedések beleférnek, de ha már kikandikál a héj alól a gyümölcs húsa, inkább keress másikat!
Hogyan tárold a narancsot otthon?
Ha egy héten belül tervezed elfogyasztani vagy felhasználni a narancsokat, akkor nincs más dolgod, mint a boltból, piacról hazaérve keresni egy gyümölcsöstálat és belepakolni a darabokat. (Aztán nézni, ahogy napról napra fogyatkozik a halom.) De ha úgy érzed, a közeljövőben nem fog elfogyni az összes, nyugodtan tedd be a hűtőbe! A narancs a hűvösön akár 1-2 hónapot is simán kibír, feltéve, hogy jól szellőző tárolóban kerül oda. A műanyag zacskó felejtős, és arra is érdemes ügyelni, hogy ne legyenek túl szorosan a gyümölcsök, mert akkor könnyebben penészedésnek indulnak.
Ha tetszett a narancs kiválasztása cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!