Először is fontos hangsúlyozni, hogy a fügét nem feltétlenül kell a szupermarketek polcairól vásárolni, hiszen itthon is megterem. Érdemes szétnézni a piacon, vagy akár ismerősök kertjében. Nem is gondolnád, milyen hatalmasra nőnek a fügebokrok nálunk is!
A világ fügefogyasztása az elmúlt tíz évben megugrott. Ami persze annak is köszönhető, hogy a füge nagyon szép, és az avokádóhoz hasonlóan nagyon jól mutat fotón, így hamar az Instagram és a Pinterest sztárja lett. Persze nem csak vonzó külseje miatt lett divatos ez a gyümölcs.
Mindenre jó a füge!
A füge nemcsak finom, hanem egészséges is! Gazdag A- és B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, de tartalmaz vasat és foszfort is, csökkenti a koleszterinszintet és javítja a bélműködést. És kutatások szerint serkenti a memóriát is, bár ehhez azért elég sokat el kell fogyasztani belőle. Mindenesetre, ha füge kerül a közeledbe, ne fogd vissza magad, egyél belőle, amennyit csak tudsz.
Diétához is passzol
A füge rengeteg rostot tartalmaz, így gyorsítja és elősegíti az emésztést. Nem túl szépen fogalmazva viszont nagy mennyiségben hasmenést okoz. Bár meglehetősen édes és sok cukrot tartalmaz, pontosan anyagcsere-gyorsító hatása miatt a füge fogyókúrázóknak is ajánlott. Emellett egyes kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet és rákmegelőző hatása is van, főleg méhnyak- és mellrák megelőzésében találták hasznosnak, így fogyasztása nők számára különösen hasznos lehet.
Erősíti az izmokat és a csontokat
A füge rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ezek közül is kiemelkedik kálium- és K-vitamin-tartalma, mindkettő jótékony hatással van az izmok és a szív működésére, valamint a vérnyomásra. Vérnyomásproblémákkal küzdők ezért mindenképpen rágcsáljanak fügét, ha tehetik! A füge jelentős mennyiségű kalciumot is tartalmaz, így erősíti a csontokat, éppen ezért érdemes a kisgyerekek étrendjébe is beépíteni.
Pattanások ellen is hatásos
A déli gyümölcs mindezek mellett jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír, ami többek között igen jótékony hatással van a pattanásos, gyulladt bőrre is, így a füge nemcsak egészséges, de szépészeti hatása sem elhanyagolható. A fügéből arcpakolást is készíthetsz, kisimítja és fiatalítja a bőrt. Maga a gyümölcs, valamint a füge szárának fehér nedve is jótékony hatással lehet a pattanásokra. Sőt, régebben bárányhimlő kezelésére is használták!
Hogyan fogyaszd?
A fügét nem érdemes éretlenül leszedni, mert nem fog tovább érni. Az érett füge színe lilásra változik, minél sötétebb, annál édesebb. Bár a füge magában is isteni, az SK oldalán találsz egy csomó receptet, érdemes ezeket is kipróbálni.
A füge egyetlen problémája, hogy szedés után nagyon gyorsan romlik, pár napon belül el kell fogyasztani. Ez persze egy fügerajongónak nem jelenthet problémát, de azért gondoljunk a télre is, amikor nehezebben elérhető a friss füge. Éppen ezért még szeptemberben érdemes lekvárt főzni belőle, vagy még inkább aszalni!
Aszalás során ugyanis megmaradnak a fügében az értékes ásványi anyagok, és egész télen ehetjük majd magában vagy müzlibe aprítva, de akár húsokhoz is.
Nyitókép: Shutterstock
Ha tetszett a Miért érdemes fügét enni cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!