A füge a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozik. Már a Bibliában is hangsúlyos szerepet kapott. Az ígéret földjének legfőbb kincsei közé tartozik, és hát ugye Ádám és Éva is fügefalevelet viselt. Bár alapvetően a meleg éghajlatot szereti – hiszen őshazája Kis-Ázsia –, Magyarországon is megterem. A füge nem új növény, még a törökök hozták magukkal Magyarországra, és azóta termesztik is. A különbség pusztán annyi, hogy nálunk a mediterrán országokkal ellentétben többnyire nem kétszer, hanem csak egyszer érik – de persze ez is bőven elegendő.
Szereti a meleget
A másik különbség, hogy a fügéből a mi éghajlatunkon nem nagyon lesz fa, inkább bokorrá fejlődik, és a még fiatal példányokat egyébként télen óvni is kell a hidegtől. Ha füge ültetésén gondolkodsz, érdemes egy szélvédett, napos zugba ültetni, főleg fal mellé, hogy a fal is visszaverje neki a meleget, amit meg fog hálálni. Talán még sosem tűnt fel, de a füge egyik érdekessége, hogy sosem virágzik – legalábbis nem látszik. Valójában a virágai a gyümölcs belsejében fejlődnek. Ezekhez az elzárt virágokhoz egyetlen rovar fér hozzá, az úgynevezett fügedarázs, csak ez tudja tehát beporozni a fügét.
Tudtad, hogy a füge nem vegán?
Miközben az anyadarázs beporozza a fügét, sokszor a petéit is lerakja, és ő maga gyakran el is pusztul. A darázs maradványait a füge által termelt enzimek maradéktalanul lebontják, ennek ellenére a füge szigorú értelemben véve nem vegán, így vannak olyan vegánok, akik tartózkodnak a fogyasztásától. Jó hír, hogy ha esetleg te is vegán vagy, a magyar fügétől nem kell félned! Nálunk ugyanis nem őshonos a fügedarázs, így itthon egy másik fügefajta, az úgynevezett adriai füge terjedt el – ez az egyetlen fügefajta, ami önporzó.
Nemcsak finom, hanem egészséges is!
A füge, bár nálunk talán még mindig kevéssé ismert, a világ többi országában egyre népszerűbb. A világ fügefogyasztása az elmúlt tíz évben megugrott. Ami persze annak is köszönhető, hogy a füge nagyon szép, és az avokádóhoz hasonlóan nagyon jól mutat fotón, így hamar az Instagram és a Pinterest sztárja lett.
A fügét nem érdemes éretlenül leszedni, mert nem fog tovább érni. Az érett füge színe lilásra változik, minél sötétebb, annál édesebb. A füge egyetlen problémája, hogy szedés után nagyon gyorsan romlik, pár napon belül el kell fogyasztani. Ez persze egy fügerajongónak nem jelenthet problémát. Bár a füge magában is isteni, itt találsz egy csomó fügés receptet, érdemes ezeket is kipróbálni. De ne feledd, a füge nem csak süteményekbe finom, hanem jól illik a sajtokhoz is!
A füge nemcsak finom, hanem egészséges is! Gazdag A- és B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, de tartalmaz vasat és foszfort is, csökkenti a koleszterinszintet és javítja a bélműködést. És kutatások szerint serkenti a memóriát is, bár ehhez azért elég sokat el kell fogyasztani belőle. Mindenesetre, ha füge kerül a közeledbe, ne fogd vissza magad, egyél belőle, amennyit csak tudsz.
Így főzd meg a lekvárt!
A füge annyira értékes és finom gyümölcs, hogy nem érdemes veszni hagyni! Ha egyszerre sok fügéd érik, érdemes lekvárt főzi belőle. A fügelekvár télen húsokhoz, de palacsintához és gofrihoz is nagyon finom. A mi családunkban például hatalmas kedvenc a fügés gofri, egyszer mindenképpen próbáld ki!
A lekvárfőzést sokan nagy macerának tartják, de pont a füge esetében szinte semmi gond nincs vele. A füge ugyanis nagyon magas cukor-, és alacsony víztartalmú gyümölcs, ezért gyorsan sűrűsödik, nagyjából fél óra főzés elég is neki. Itt találsz hozzá egy szuper receptet.
De ha még ennyit sem szeretnél bajlódni vele, javaslom, hogy kenyérsütő gépben készítsd el! A kenyérsütők lekvárfőző programja tapasztalatom szerint semmire sem jó, csak fügelekvár készítésére, hiszen a másfél órás program pont elég is, ezalatt elkészül a lekvár. Ha darabos maradt, nyugodtan turmixold botmixerrel, és nagyon figyelj rá, hogy a kész lekvárt csak tiszta, sterilizált üvegekbe töltsd.
Ha még mindig maradt fügéd, akkor aszalógéppel, vagy 40-50 fokos sütőben sok türelemmel aszalhatod is, így sokkal tovább el fog állni, és finom csemege lesz a hideg téli napokon.
Nyitókép: Shutterstock
Ha a tetszett a füge cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!