Bár a köztudatban még nem nagyon van benne, ilyenkor még inkább érdemes a csírák felé fordulni és beépíteni az étrendünkbe őket akkor is, ha eddig egyáltalán nem szerepeltek otthon az asztalon. Főszerepben a retekcsíra.
A csírák rengeteg előnye
A csírákat sokan kissé csípős ízük miatt nem szeretik. Pedig ebben az apró kis hajtásban rengeteg vitamin összpontosul, amire így tél végén bizony nagy szükség van. A vitaminok mellett a csíráknak jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Már rengetegféle csíra érhető el a boltokban, piacokon és otthon is, ezek között vannak olyan különlegesek is, mint a zsázsacsíra, mi most azonban egy kicsit a retekcsírát járnánk körül.
Mire jó a retekcsíra?
A csírák nemcsak a vitamintartalom miatt játszanak fontos szerepet a táplálkozásban, hanem a méregtelenítésben is nagy részük van. (Ez a divatos fogalom egyébként orvosilag nem igazolt, a különböző „méregtelenítő” kúráknak, gyógynövényeknek leginkább anyagcsere-gyorsító, vizelethajtó hatásuk van.) A retekcsírában A-, B1- és B6-vitaminból található jelentősebb mennyiség, emellett magas a kálium-, vas- és folsavtartalma is.
Képzeljük el, hogy minden egyes csírából egy-egy retekgumó lesz, a csíra tehát koncentráltan tartalmazza mindazt az ásványi anyagot, amit a retek – amiből ritkán eszünk meg 20-30 gumót egyszerre. (Itt kell megjegyezni, hogy bár a kismamáknak fokozott folsavbevitelt javasolnak, a csírafogyasztás számukra nem javallott, éppen a magas hatóanyag-tartalom miatt.)
Gyógyító és bőrtisztító hatású
A retekcsírát természetes antibiotikumnak is tartják, jelentős immunerősítő hatású. Remek gyógyszer megfázásra és orrdugulásra. Természetes nyákoldó, így a téli megfázásra is alkalmazzuk bátran! Erre is igaz, hogy „tisztító”, azaz vizelethajtó hatású, és a húgyutakat is tisztítja. Remek ellenszere a reumának, és kapaszkodjatok meg, a pattanásoknak! A zsíros bőrt tisztítja, a bőrt selymessé varázsolja, szóval akinek ilyen problémája van, rágcsáljon belőle sokat.
A retekcsíra hőtermelő, értágító hatású, így hidegben különösen ajánlott fogyasztani. Éppen ezért egyébként mindenképpen hűtőben kell tárolni, mert hamar megromlik. Ha retekcsírát eszünk, ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre is, és készüljünk fel, hogy az anyagcserét is gyorsítja.
Otthon is termeszthető!
A retekcsíra ma már piacokon, vagy a nagyobb szupermarketekben sok helyen elérhető, de otthon is könnyen termeszthető! Otthoni csíráztatás esetében fontos, hogy kifejezetten csíráztatásra szánt magokat vásároljunk, ezek ugyanis biztosan nem tartalmaznak vegyszereket. Otthoni csíráztatáshoz pár ezer forintért be tudunk szerezni csíráztató edényt, aminek egy kis szűrő van az alján, hogy a víz el tudjon folyni a csírák alól. A csírákat naponta kétszer friss vízzel át kell öblíteni, van velük tehát némi macera, de nagyon megéri, mert lényegesen olcsóbb, mintha vitamintablettákat vásárolnánk és tömnénk magunkba.
A csírákat használhatjuk salátákba, főtt ételekbe, vagy akár vajas, hummuszos kenyérre szórva is. Nagyon jó ízt ad a zöld turmixnak is, de mivel elég csípős, vigyázzunk vele!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!