A Hegedűs Gyula 56. szám ismerős lehet a gasztronómia régi rajongóinak. Itt üzemelt ugyanis a Laci!Konyha nevű étterem, ahol Mogyorósi Gábor séf működtetett annyira kitűnő konyhát, hogy munkásságát a Michelin-kalauz Bib Gourmand kitüntetéssel illette. Sokan a város egyik legjobb éttermének tartották. A hely 2017-ben zárt be, a tulajdonos már akkor súlyos munkaerőhiányra panaszkodott.
Tajvani fogások a főszerepben
Az éppen a covid-járvány alatt megnyílt 101 Bistróról, amit Tajvan forgalmas utcái és teaházai inspiráltak, már többször is írtunk nektek. Hogy mennyire különleges és szuper a hely, azt az is mutatja, hogy azóta már bővíteni is kellett a kis éttermet, most pedig, mint látszik, terjeszkednek is. Na persze ez nem teljesen fedi le a valóságot, hiszen a 101 Tigris teljesen más, mint a 101 Bistro, mondom is rögtön, hogy miért. Ez a helyszín egyébként régóta a 101 Bistro termelőkonyhájaként működik, a tulajdonosok most azonban léptek egy nagyot, és visszaadták a helynek az éttermi funkcióját.
A koncepció több mint szuper: mint Keve Márton séf és az egyik tulajdonos elmondta, egy minden ízében funkcionális, sallangoktól mentes helyet ázsiai tésztázót szerettek volna, ahová bejön az ember, és pár percen belül nagyon jó kaját kap, megebédel és megy tovább. Éppen ezért a belsőt is egyszerűre, sőt saját bevallásuk szerint menzásra vették. Tényleg csak a legalapvetőbb dizájnelemekkel találkozunk, és az extra gyorsaság értelmében QR-kódos rendelést alakítottak ki.
Gyors kiszolgálás, gyors ebéd a 101 Tigrisben
Ez a QR-kód külföldön régóta hatalmas őrület, Olaszországban már nincs is étlap az éttermekben. Ott, mondjuk, nem helyettesíti a kód a pincért, itt viszont igen. A telefonon azonnal rendelünk, sőt fizetünk is! A magyar vendégnek elsőre talán furcsa lehet, hogy hamarabb fizet, mint hogy megkapná az ételt, de meggyorsítja a rendszert, az biztos. Péntek este, amikor ott jártunk, közel telt ház volt, de szerintem rendeléstől számítva maximum 10 perc múlva már előttünk is volt a kaja.
Az étlap egyelőre szűk, pár leves és néhány tésztaétel, – természetesen mind az ázsiai vonalon – ehhez kapcsolódnak az előételek. A hely egyébként noodle house-ként hirdeti magát, így persze nem meglepő, hogy az ázsiai tésztaételek vannak túlsúlyban. Ez a tulajdonosok szerint teljesen tudatos döntés volt, hiszen nyitás előtt több piackutatást is végeztek, amiből az derült ki, hogy a jó minőségű ázsiai tésztát hiányolják az emberek a legjobban. Ezen, mondjuk, én egy kicsit meglepődtem, hiszen egyre több levesező és tésztázó nyílik szerencsére, de az tény, hogy ezek között nehéz megtalálni a jókat. Márpedig Keve Márton séf személye garancia a jó minőségre, hiszen régóta elkötelezett rajongója az ázsiai konyhának. Az alapokat Tajvan és London kiváló éttermeiben sajátította el. Mint Keve Márton elmondta, minden tésztát maguk készítenek a levesekbe, és ebben egyedülállóak a fővárosi éttermek között.
Újszerű hely született
Mint hangsúlyozta, a 101 Tigrisben a cél a jó minőség, a jó ár és a funkcionalitás összekombinálása volt. Ők azt szerették volna, hogy a hely tulajdonképpen úgy működjön, mint egy jó menza, és nem zavarja őket a kissé retró életérzés sem.
Az étlap tényleg remekül értelmezhető, kompakt, és nagyon tetszett, hogy sok vega étel is van rajta. Na persze ez nem jelenti azt, hogy én azokat kóstoltam, mert éppen húsos hangulatban voltam. Előételek közül például a sertésbatyura és a csípős csirkeszárnyra esett a választásom. 1990-ért mindkettő több mint jó áron van szerintem, és kifogástalan volt. Mondjuk a batyut én bármilyen formában és bármikor meg tudom enni, ez éppen egy klasszikus párosítás, de nem zavart. A szecsuáni borssal fűszerezett ropogós csirkeszárny igazi comfort food, ez tényleg olyan, amiből egy vödörrel is meg tudnék enni.
Főszerepben a leves és a tészta
Következtek a főételek, amikből vannak tésztás levesek és szószos tészták. Levesből van több, így ha nagyon be akarnánk kategorizálni a helyet, akkor talán levesező lehetne. Ráadásul elég jó árú levesező, a legtöbb leves 2990 Ft. Tésztalevesből van tyúkos, szójás és sertésleves, csípős szezámleves, gombaleves és a szupervicces nevű angyalföldi halleves. Én ebből a sertést kóstoltam, a császárhús valami isteni, és külön felhívnám a figyelmet a levesben található marinált karalábéra, amihez foghatót még sosem ettem. Összességében megsúgom, hogy sajnos az ázsiai húsleves nem az én műfajom, nekem bőven elég a tészta és a hús, a lé számomra csak zavaró tényező. Pár kanál jólesik, de aztán annyira eltelít, hogy nem bírom megenni.
Pont ezért egy kissé fájlalom is a szűkebb tésztakínálatot, amiből csak háromféle van: két vega és egy húsos. A vega hagymás-szójás vagy paradicsomos-tojásos, a húsos pedig szójás-csirkés. Végül ezt rendeltük, 3290 forintért ez is remek árban van. Minden tésztát helyben készítenek egyébként, mint Keve Márton elmondta, hónapokig kísérletezett a tésztával, mire megtalálták a megfelelő állagot. A tésztához végül magyar lisztet használnak. Az ételek mellé néhány üdítőt és kétféle söt választhatunk italnak, desszertként pedig egyelőre egy sajttortát kínálnak. Keve Márton hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon könnyű, japán stílusú sajttorta.
Ebédre és vacsira is 101 Tigris
El lehet persze képzelni ezeknél sokkal kifinomultabb és bonyolultabb ételeket, de arra tényleg ott van a 101 Bistro, ahol lehet kóstolni kombuban érkelt hiddenfjord lazactatárt, vagy éppen garnéla tempura baót. A 101 Tigris tényleg arról szól, hogy nagyon gyorsan tudjunk szuper jó ázsiait enni. Ebédre és vacsorára is nyitva vannak, egészen este fél tízig. Ha maradnak ezek a baráti árak és kiadós adagok, akkor azt mondom, tényleg hiánypótló hely született.
101 Tigris
Cím: 1133 Budapest, Hegedűs Gyula u. 56.
Ha tetszett a 101 Tigris cikk cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!