Nem nagyon vagyok ismerős Balatonmáriafürdőn, de úgy tűnt, az összes vendéglátóegység egyetlen utcára koncentrálódik. Így volt ez A Pizza Sztorival is, ami külsőleg nem tűnt semmi extrának. Megmondom őszintén, ha nem hallok róla ilyen sokat, talán meg sem állok itt. De mivel két éve nyitottak, és azóta hallgatom, milyen szuper itt a pizza, régi célom volt a hely.
Lajos menni Nápoly
A napernyők hűvöse rögtön hívogatott a 35 fokos hőségben, és ahogy leültünk, nagyon megtetszett az étlap is, annak ellenére, hogy a hatalmas nápolyi kemencét igencsak dugdossák. Nyújtogatni kellett a nyakamat, hogy belássak a ropogó fahasábok közé, és megbizonyosodjak róla, hogy itt bizony tényleg fával fűtik a kemencét, nem csak díszletként lettek felhalmozva a fahasábok az udvarra. Ha én lennék A Pizza Sztori tulajdonosa, bizony nem rejteném el ezt a gyönyörű, hatalmas kemencét egy magas pult mögé, egy zárt helyre, ahol a vendégek meg sem nézhetik.
Na de nem én vagyok a tulajdonos, én csak egy egyszerű vendégként érkeztem A Pizza Sztoriba. Aminek amúgy tényleg van egy aranyos sztorija, miszerint Lajos igencsak szerette Olaszországot, a déli napsütést és az Aperolt – eddig lehetnék én is Lajos –, és amikor egyszer Nápolyban kóborolt, egy papírlapra írva megtalálta az utcán a legjobb pizza receptjét. Hazahozta, és elkezdte itthon sütni a nápolyi pizzákat, amiknek akkora sikere volt, hogy Lajosnak nemsokára vissza kellett mennie Nápolyba, hogy hozzon egy kemencét is, hogy még több pizzát tudjon sütni. Rögtön lázasan kérdezgetni kezdtem, ki az a Lajos, de kiderült: ő itt sosem mutatkozik. A tulajdonost pedig Tamásnak hívják, úgyhogy ezek után inkább az étlapba mélyedtem, és nem bántam meg.
Nápolyi alap extra feltéttel
Fantasztikus ízesítésekkel és feltételezéssel találkoztam ugyanis. Ilyen értelemben A Pizza Sztori nem egy hagyományos nápolyi pizzéria, hiszen ott tényleg nem sok hangsúlyt helyeznek a feltétekre. A lényeg a tökéletes pizzatésztán és a csodás, érett olasz paradicsomon van. Nápolyban tényleg van olyan pizzéria, ahol csak kétféle pizza, Marinara és Margherita kapható. De a másik kedvenc balatoni pizzériámban, a balatonakarattyai Digóban is összesen három-négy féle paradicsomos, és egy fehér pizzát kóstolhatunk.
Na, itt ennél sokkal szélesebb a választék, az alap pizzák mellett kifejezett extrákat is találunk és minden hónapban van még egy hónap pizzája is. Ehhez egyébként helyi és szezonális alapanyagokat használnak, ebben a hónapban például kistermelői kolbászt és szilvát. Természetesen választottunk egy alap Margherita pizzát, ami egy tesztelésnél sem maradhat el. Jött mellé egy sima Cotto főtt sonkával, de nem hagyhattuk ki a Cotto extrát sem, amire a főtt sonka mellé került zöld pesztó és pisztácia is. És ha már itt voltunk egy nagyobb társasággal, akkor egy Bianco, azaz egy fehér pizzát is rendeltünk, amin a fehér alapra pancetta, bébispenót és pisztácia került. Egy bátor vállalkozó szarvasgombás pizzát is rendelt, megmondom őszintén, én ezt nem kóstoltam, mert nem bírom a szarvasgombát. Az árak nem voltak kiemelkedően magasak, a legdrágább pizza is 4000 Ft körül volt, a Margherita 3190 Ft, és ezért egy-egy nagy, 32 centis, bőséggel feltételezett pizzát kaptunk.
Gyors és minőségi
Hiába a nagy kemence, a pizzák kettesével sültek, de így is villámgyorsan érkeztek. A 8 fős társaságban mindenki szuper elégedett volt, a tészta valóban remek, nincs túlkelve, nincs alulkelve, kellőképpen tömör, és pont olyan lángosszerű, amilyet Nápolyban is megszoktam. Minden feltét minőségi, a kiszolgálás is szuper kedves volt, és az extraszűz olívaolajon sem spóroltak. A kedvenc pizzám egyébként a Bianco lett, ha nem csak a paradicsomos alapra utaztok, akkor ezt nagyon ajánlom!
A pizza tényleg szuper volt, egyedül a hely hangulatán tekernék egy fokozatot, sokkal inkább előtérbe helyezném a kemencét, és a belső részen is lehetne mit turbózni. Hiszen hangsúlyoznám, hogy A Pizza Sztori nem nyári hely, egész évben, még télen is nyitva vannak, bár akkor csak hétvégente! Idéntől egyébként a fővárosban a Hello Buda kerthelyiségben is megkóstolhatjátok a pizzáikat, ha nem akartok egészen a Balaton végéig utazni. Bár azt nem tudom, hogy ez is nyitva lesz-e egész évben.
Csodás fagyira bukkantunk
Pizza után a hőségben jólesik az embernek egy fagyi, ezért gondoltuk, elsétálunk egy fagylaltozóig. A máriafürdői Florida fagyizót szerintem konkrétan mindenki ismeri, én magam is teszteltem már többször. Végtelen mennyiségű íz és jó minőség jellemzi őket. Most azonban szerettem volna kipróbálni valami újat, ezért ugyanabban az utcában a másik irányba indultunk, így leltünk rá a Pingvin cukrászda és fagyizóra. Hát ez valami csoda! Ennél hangulatosabb és kedvesebb fagyizót nehéz lenne találni.
Ráadásul a sok olasz gelato mellett nekem már kifejezetten jólesik a mély vödörből adagolt gombócos fagyi. Itt nem végtelen mennyiségű a fagyik ízvilága, de pont elég, és köztük nagyon különleges ízek is találhatók. Széles a mentes kínálat is, és a szilvás fekete tea fagyijuk tavaly az év mentes fagyija lett – természetesen ezt is megkóstoltuk. Én a tejmentes fagyikra repültem rá, a málna és az ananász is isteni, a hagyományos ízek közül pedig a csokira, a karamellre és a tejberizsre sem volt panasz. Egy gombóc 450 forint és szép méretes adag.
Bátran ajánlom tehát mindkét helyet, A Pizza Sztori és a Pingvin fagyizó együtt pedig már egy fullos gasztroprogram. És ne feledjétek, a nyárnak lassan vége, de a Balaton ősszel is vár mindenkit!
A Pizza Sztori
Cím: 8647 Balatonmáriafürdő, Rákóczi Ferenc u. 35.
Pingvin Cukrászda és Fagyizó
Cím: 8647 Balatonmáriafürdő, Vilma u. 12.
Ha a tetszett A Pizza Sztori és Pingvin fagyizó cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!