Az Erhardt Étterem egy valóban családi vállalkozás Sopron pincenegyedében. A két tulajdonos, Zoltán és felesége, Zsuzsi mindketten a vendéglátásban képzelték el a jövőjüket, így 2002-ben gondoltak egy merészet, és belevágtak az üresen álló ingatlan felújításába. Zoli szülei befektetőként vettek részt a munkában. 2005-ben nyitották meg a kapuikat, ekkor Zsuzsi sommelier-ként, Zoli pedig üzletvezetőként dolgozott, valamint négy szakácsot és négy felszolgálót alkalmaztak. Pár évvel később úgy gondolták, hogy akkor tudnak igazán sikeresek lenni, ha az ételeket is maguk készítik. Zoli külföldre ment, hogy ellesse a szakács szakma minden csínját, nem sokkal később pedig mesterszakács vizsgát tett. Az étlapjuk gerince 17 éve változatlan, arra törekednek, hogy az adott ételt akár a konyhai technológia fejlődésével, akár a köretek újragondolásával emeljék tökélyre. Az étteremhez már borospince, pékség és panzió is tartozik, így télen-nyáron minden igényt kielégítő szolgáltatást tudnak nyújtani.
Nem titkolt szándékuk, hogy idővel a gyerekeik vegyék át az Erhardt üzemeltetését. Nagyobb fiuk jövőre már Ausztriában tanulja a turizmus fortélyait, kislányuk pedig a pékségben segít be a csomagolásba, és minden árunak pontosan tudja az árát. Őszintén hisznek benne, hogy olyan értéket adnak át a gyerekeiknek, amiket aztán majd ők is továbbvihetnek, ezzel öregbítve a család hírnevét. Azért azt nem árt tudni, hogy már most sem lehet okuk panaszra, hiszen gyakorlatilag nincs az a díj, ami ne lógna a falukon, ráadásul ők főztek Angela Merkelnek soproni látogatásakor, és a környék egyik leglátogatottabb panziója az övék.
Hiányzott a mamaféle kenyér, hát kitanulta a pék szakmát
Sopronból szó szerint úgy hiányzott egy korrekt pékség, mint egy falat kenyér. A környéken még sehol nem volt igazi vadkovásszal működő üzlet, Zoli pedig már régóta hiányolta rábapatyi nagymamája kemencében sült kenyerét. Így hát mi sem természetesebb, 2017-ben gondolt egyet, és kitanulta a pékmesterséget, egy évvel később pedig már a panziójuk és az étterem minden vendége az általuk készített kenyeret fogyasztotta, de kereskedelmi forgalomban ekkor még nem voltak pékáruik. Az üzlethelyiséget 2020 márciusában nyitották, amiben minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere. A magyar néplélekhez mérten a legnépszerűbbek a fehér és félbarna kenyerek, valamint a sós kifli és a kakaós csiga. (Azért ha erre jártok, vegyetek körözöttet is, mert az is brutál finom!)
Lángos, házi tejföl, szarvasgomba
Ez a lángos vitathatatlanul az étlapjuk egyik nagy sztárja. Akár hazai, akár külföldi vendég érkezik hozzájuk, amint meglátják, hogy van lángos, az előétel sorsa el is dőlt. Főleg, ha olyan magasságokba van emelve, mint itt, ahol nem trappista sajt kerül a tetejére, hanem szarvasgomba, méghozzá nem is kevés. Bár van, aki kicsit idegenkedve fogadja, mert nagyjából az utolsó dolog, amin a szarvasgombát el lehet képzelni, az a lángos, de hát részben ebben is rejlik az Erhardt Étterem zsenialitása.
A legismertebb magyar fogásokat emelik egészen új szintre, de közben mégsem vesznek el a nagymamaféle ízek. A lángos 24-36 órát érlelt kovászos tésztával készül, majd 180 fokos olajban sütik aranybarnára. A szarvasgomba háromféleképpen is megjelenik, egyrészt a tésztára kennek egy vékony réteg szarvasgombapesztót, a tejfölbe kerül olaj, majd a tetejére frissen reszelik. Ha nyitottak vagytok a fúziós ételekre, ezt a lángost semmmmmiképp se hagyjátok ki, mert valószínűleg sehol az országban nem kaptok hasonlót, egyszerűen mennyei (2890 Ft)!
Póréhagymaleves, földimogyoró
Lassan, de biztosan itt van az ősz, így a hőmérő higanyszálai is mind lejjebb kúsznak, ami egyet jelent a levesszezon kezdetével. Mivel én nagy rajongója vagyok a krémleveseknek, így erre esett a választásom, de aki valami tartalmasabbra vágyik, annak van halászlé harcsával, és persze az elmaradhatatlan Újházi-tyúkhúsleves is megtalálható az étlapon. Na de térjünk vissza az én levesk(r)émre. A póréhagymát először is megsütik, amitől kap egy nagyon klassz extra ízt. Ezután felfőzik egy vajas-burgonyás alappal, adnak hozzá némi tejszínt, majd addig turmixolják, amíg teljesen homogén és gyönyörű fényes nem lesz. A földimogyorót megpirítják, aztán olívaolajjal összezúzzák, és nagyon jól illeszkedik a póré amúgy is kicsit mogyorós jegyeihez. Garantáltan felmelegít egy borongós napon (1690 Ft).
Kacsacomb, káposzták, nudli
És akkor jöjjön az az étel, amire Zoli talán a legbüszkébb az étlapon, és amiért a szomszédos országból is képesek ideautózni. Hát, srácok, szerintem ha ránéztek erre a képre, rögtön megértitek, miért van ez így. Ha engem kérdeztek, a fotósunk egy másik kontinensről is eljönne érte, annyira ízlett neki. A kacsát konfitálják, de olyan tökéletesen, hogy gyakorlatilag már akkor leomlik a hús a csontról, mikor még csak közelítesz a villával. Nincs agyonfűszerezve, így érvényesülni tud a kacsahús saját íze. Többféle káposztát is kap, egyrészt kerül a tányérra egy kevés lilakáposzta-püré, amit vajjal turbóznak fel, illetve karamellizált cvekedli és sült fodros kel. Végül az egészre a házi pirított nudli teszi fel a koronát.
Ez tényleg egy kihagyhatatlan fogás, ráadásul gyönyörűen van tálalva, az illatától pedig minden jóérzésű ember szájában két másodperc alatt fut össze a nyál (3390 Ft). Nagyon csábított még a paprikás csirke tojásos galuskával, így ha legközelebb visszatérünk, tuti, hogy azt nem hagyjuk ki.
Az Erhardt egy olyan étterem, ami valóban attól működik jól, hogy egy család több mint két évtizednyi energiája és munkája van benne. Az ételeiket tökélyre fejlesztették, a borok isteniek, és még szarvasgombás lángos is van. Mi kellhet ennél több? Irány Sopron!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Cím: 9400 Sopron, Balfi utca 10.